Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
30 september 2023 02:00
Del på Facebook

1936: President Franklin D. Roosevelt innviet Hooverdammen. Byggingen av det kolossale damanlegget på grensen mellom Nevada og Arizona var påbegynt i 1931 og kunne sysselsette opptil 5000 mann av gangen. 3, 3 millioner kubikkmeter betong gikk med til å bygge den 221 meter høye og 379 meter lange demningen. 112 mennesker mistet livet under arbeidene. I tillegg døde trolig 42 mennesker av kullosforgiftning fra maskiner under arbeid i tunnelene, men entreprenøren fraskrev seg ethvert ansvar for dødsfallene og hevdet at de var en følge av lungebetennelser. Hooverdammen hadde fått navn etter president Roosevelts forgjenger (og arge kritiker) Herbert Hoover, noe Roosevelt omhyggelig unngikk å nevne i innvielsestalen. I stedet brukte han og administrasjonen hans navnet Boulderdammen, etter den nærliggende Boulder Canyon. Først i 1947 vedtok Kongressen at Hoover Dam skulle være det offisielle navnet.

1938: Storbritannias statsminister Neville Chamberlain viftet med traktaten han nettopp hadde inngått med Hitler i München, og erklærte at den sikret «fred i vår tid». I avtalen ga Frankrike og Storbritannia grønt lys til at Tyskland annekterte Sudetland fra Tsjekkoslovakia. Til gjengjeld skulle Hitler avstå fra ethvert øvrig krav på landet. Blant dem som ikke lot seg imponere av Chamberlains traktat var Winston Churchill, som under en tale i parlamentet fem dager senere spådde at Nazi-Tyskland ville svelge Tsjekkoslovakia i løpet av få år, for ikke å si måneder. Han tilføyde: «Vi står foran en katastrofe av den høyeste orden.» Churchill fikk rett. Hitler brøt München-avtalen allerede i mars året etter ved å invadere restene av Tsjekkoslovakia. 11 måneder etter Chamberlains forsikring om «fred i vår tid» brøt 2. verdenskrig ut.

1990: Den britiske situasjonskomedien «Heil Honey I’m Home» ble tatt av plakaten etter én episode. Serien, en parodi på amerikanske sitcoms fra 1950-årene, fortalte den høyst fiktive historien om Eva Braun og Adolf Hitler og deres hverdagsliv i et boligstrøk i Berlin, med et jødisk ektepar som nabo. «Kanskje verdens mest smakløse situasjonskomedie», har en TV-historiker skrevet om serien. Første episode utløste rasende reaksjoner fra jødiske organisasjoner i Storbritannia. TV-selskapet Galaxy, som sto bak serien, valgte klokelig å legge de resterende sju episodene i skuffen. Dermed deler «Heil Honey I’m Home» skjebne med et forbløffende antall serier og TV-konsepter som er blitt kansellert etter én kveld på skjermen. Til dette selskapet hører bl.a. «Osbournes Reloaded» (et varietéshow med Ozzy Osbourne og hans familie, 2009) og «The Hasselhoffs» (2010), en realityserie om skuespiller David Hasselhoff og hans to døtre.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse