Ordførere på Nordmøre krever fullverdig barneavdeling ved SNR, og reagerer på nedleggelser og redusert tilbud for barn og fødende, fremkommer det i et brev til styret i Helse Møre og Romsdal HF.
Ordførerne på Nordmøre er sterkt bekymret over at barneavdelingen ved SNR ikke skal ha et døgntilbud, og mener at barn i nordfylket har krav på likeverdig behandling.
De reagerer på at det utredes om det i det hele tatt skal være medisinske barnesenger ved SNR. Det er ikke akseptabelt at akutt og kronisk syke barn skal måtte reise i opptil fem timer til Ålesund.
Redusert tilbud og usikkerhet
Flere tjenester har blitt redusert i det siste, spesielt for de minste og mest sårbare innbyggerne.
Fødeavdelingen i Kristiansund ble nedlagt i en interimsperiode til tross for ekstra statlige rekrutteringsmidler, og døgntilbudet ved barneavdelingen i Kristiansund er midlertidig stengt.
Det er også redusert følgetjeneste for gravide. I tillegg legges rehabiliteringstilbudet ved Aure ned for å samle dette i Ålesund.
Risiko og lange reiseveier
ROS-analyser har vist risiko for å miste viktig kompetanse, men helseforetaket har ikke gjort nok for å redusere usikkerheten.
Møre og Romsdal er et utfordrende fylke med tanke på transport, med mange fergestrekninger og vanskelige værforhold. Lange reiseveier øker risikoen og reduserer sikkerheten for syke barn.
For unge familier med syke barn er det en stor belastning å måtte reise langt fra hjemstedet.
Døgnåpen barneavdeling avgjørende
En døgnåpen barneavdeling er viktig for å håndtere syke nyfødte og akutte situasjoner, og er viktig for tryggheten til de fødende ved fødeavdelingen på Hjelset.
I 2023 ble det født 962 barn i Nordmøre og Romsdal. Hvis SNR ikke har et døgntilbud, kan St. Olavs Hospital bli et mer aktuelt alternativ for mange fødende på Nordmøre, noe som vil gi negative økonomiske konsekvenser for Helse Møre og Romsdal.
Forventninger og økonomi
Ordførerne forventer at barne- og ungdomsavdelingen inngår i SNR som planlagt. De har jobbet for at staten skal styrke økonomien til helseforetakene og ta en større del av kostnadene for Helseplattformen.
Det er positivt at helseforetakene nylig fikk økt statlig finansiering, men tilbudet for innbyggerne på Nordmøre er kraftig redusert og ytterligere svekkelse er uakseptabelt.