Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
11 februar 2024 02:00
Del på Facebook

1902: Arkitekten og industridesigneren Arne Jacobsen ble født i København. Det fortelles om Jacobsen at han allerede som barn gjorde opprør mot foreldrenes konservative smak ved å male rommet sitt helt hvitt. Som arkitekt skulle han da også få ry som en av funksjonalismens fremste fortolkere i Norden. Likevel er det først og fremst som møbeldesigner han huskes i vide kretser. Med stolklassikere som «Ægget», «Svanen», «Dråben», «Syveren» og «Myren» (dansk for «mauren») har Jacobsen fått innpass i velbergede hjem over store deler av verden. Møblenes enkle og renskårne former gjorde dem ypperlig egnet for masseproduksjon. Om den trebeinte «Myren», som han opprinnelig designet til bruk i kantiner, sa Jacobsen: «Før tok det iallfall en dag å lage en stol. Min kan fremstilles på ti minutter.» Arne Jacobsen døde i 1971, 69 år gammel.

1938: Tidenes første science fiction-produksjon for fjernsyn ble sendt på BBC. Den 35 minutter lange TV-filmen var en dramatisering av den tsjekkiske forfatteren Karel Capecs skuespill «R.U.R» fra 1920. Stykket handler om en fabrikk som fremstiller kunstige mennesker med evne til selvstendig tenkning, men uten sjel. På klassisk dystopi-manér gjør automatene opprør mot sine skapere og overtar verdensherredømmet. I «R.U.R» introduserer Capec termen «robot» (tsjekkisk «robota») som betegnelse på kunstige mennesker. Ordet skal skrive seg fra middelalderens føydalsamfunn og opprinnelig ha referert til livegne bønder. TV-dramatiseringen av «R.U.R.» fra 1938 er ikke lenger å finne i BBCs arkiver, og opptakene anses som tapt.

1978: Forfatteren Harry Martinson døde på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Martinson slo først igjennom som lyriker, men skrev senere romaner og essays. Blant hans mest leste verker er reisebøkene «Resor utan mål» (1932) og «Kap Farväl» (1933), der han introduserer begrepet «verdensnomaden». I 1974 ble han tildelt Nobelprisen i litteratur sammen med kollega og landsmann Eyvind Johnson, «för ett författarskap som fångar daggdroppen och speglar kosmos». Tildelingen ble sterkt kritisert fordi begge forfatterne var medlemmer av Svenska Akademien, som deler ut prisen. Et annet ankepunkt var at verken Johnson eller Martinson var særlig kjente utenfor Sverige. Det er blitt hevdet at kritikken gikk så hardt inn på Martinson at det formørket resten hans leveår og medvirket til at han tok sitt liv i 1978, 73 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse