Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
12 februar 2024 02:00
Del på Facebook

1771: Kong Adolf Fredrik av Sverige døde på Stockholms slott, ifølge tradisjonen av forspisning. På sin dødsdag skal kongen ha satt til livs et klekkelig aftensmåltid av kjøtt, surkål, neper, hummer, kaviar, varmrøkt sild og champagne. Siden det var fastelavn, ble han traktert med en dessert av «semlor», et kremfylt bakverk som ligner fastelavnsboller. Kildene forteller at kongen denne kvelden fortærte ikke mindre enn fjorten slike boller, skylt ned med varm melk og champagne, før han utåndet i en stol. «Magen stor och utwidgad, til utseende rödsprängd», heter det i obduksjonsprotokollen. Medisinere har diskutert om dødsårsaken virkelig var forspisning, eller et udiagnostisert slag. Adolf Fredrik karakteriseres av historikere som en svak regent, men huskes også som en kjærlig familiefar og gjestfri vert. Valgspråket hans var «salus publica salus mea» – statens velferd er min velferd.

1868: Norgeshistoriens antatt dødeligste snøskred gikk ved bygda Lønset i Oppdal. Det kilometerbrede skredet løsnet i 1200 meters høyde i dalsiden over elva Driva og utslettet tre gårder på sin vei. Ifølge en samtidig avisreportasje var gårdene «saa aldeles bortryddede, at der end ikke er Spor at se af, hvor Bygningerne have staaet». 32 mennesker mistet livet i ulykken, som dermed overgikk begge de to skredulykkene som rammet Møre og Romsdal 16. februar 1678, med henholdsvis 28 og 27 drepte. Skredulykken i Oppdal har gått inn i historien under navnet Kletthamranskredet, etter en av gårdene som ble knust under snømassene. Snødybden i det kolossale skredet skal ha vært opptil 60 meter. Det siste av dødsofrene ble funnet i april, to måneder etter katastrofen.

1967: En større politistyrke gikk til aksjon mot Rolling Stones-gitarist Keith Richards’ hus «Redlands» i Sussex. Raidet var utløst av et tips fra skandaleavisen «News of the World», som i sin tur var blitt tipset av Richards’ sjåfør. Keith Richards, Mick Jagger og kunsthandleren Robert Fraser ble anholdt og siktet for besittelse av narkotika. Begivenheten fikk bred dekning i britisk presse. Sangeren og skuespilleren Marianne Faithfull var blitt påtruffet i huset uten annen påkledning enn et sengeteppe, og i en av kveldsavisene lød overskriften: «Naked girl at Stones party». Aksjonen og hendelsene som fulgte lever så sterkt i den rockehistoriske erindringen at journalisten Simon Wells i 2011 skrev en hel bok om saken, med tittelen «Butterfly on a Wheel: The Great Rolling Stones Bust».

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse