Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
13 februar 2024 02:00
Del på Facebook

1954: Høyesterett ga Staten medhold i avvisningen av kravet fra krigsseilerne om utbetalinger fra Nortraships hemmelige fond. Nortraship (The Norwegian Shipping and Trade Mission) hadde opprettet fondet under 2. verdenskrig. Pengene kom inn ved at norske sjøfolk godtok å få hyrene sine nedjustert til de lavere britiske tariffene, mot at differansen ble satt inn i fondet for å komme sjøfolkene og deres etterlatte til gode senere. Ved krigens slutt stod det 43 millioner kroner i fondet. Da sjøfolkene krevde å få pengene sine igjen, hevdet regjeringen at midlene i fondet aldri var ment å skulle utbetales direkte til den jevne sjømann, men var øremerket for trengende sjøfolk og enker. Dommen i Høyesterett skapte stor bitterhet blant sjøfolkene som hadde seilt «ute» under krigen. Først i 1972 vedtok Stortinget å utbetale 155 millioner kroner til krigsseilerne og deres etterlatte.

1981: Byen Louisville i Kentucky ble rammet av en uvanlig eksplosjonsulykke. Samme natt hadde arbeiderne ved en soyaoljefabrikk spylt mange tusen liter av den brennbare væsken heksan ut i byens kloakksystem. I løpet av de neste timene dannet det seg store mengder eksplosjonsfarlig heksandamp i kloakkrørene. Klokken 05.16 om morgenen ble innbyggerne vekket av en voldsom eksplosjon som rev opp tre kilometer av byens gatenett. Det antas at en gnist fra en bil hadde antent gassen. At det ikke ble meldt om personskader, hang trolig sammen med at ulykken inntraff før folk i Louisville hadde stått opp. Mer enn 250 mennesker omkom da en lignende eksplosjon rammet kloakknettet i den mexicanske byen Guadalajara i 1992.

1984: Konstantin Tsjernenko ble statssjef i Sovjetunionen. Han overtok etter Leonid Bresjnevs etterfølger, Jurij Andropov (69), som var død av nyresvikt etter bare 15 måneder i sjefsstolen. Heller ikke 72-årige Tsjernenko var i sin beste form da han overtok jobben som sovjetleder. Han skal ha røykt siden han var i niårsalderen, og på eldre dager var han plaget av bronkitt, lungeemfysem og hyppige lungebetennelser. Han døde av multiorgansvikt i mars 1985, etter 13 måneder i generalsekretærvervet. Dermed hadde tre sovjetledere dødd i løpet av mindre enn tre år. Eksgeneralen og forfatteren Dimitri Volkogonov skriver i boken «The Rise and Fall of the Soviet Empire» (1998) at Mikhail Gorbatsjov fant en formue i kontanter i da han åpnet forgjengerens safe og skrivebord. Det er uklart hvor Tsjernenko hadde fått pengene fra.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse