Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Det hendte
26 februar 2019 05:55
Del på Facebook
Trondheim. Sergey Ashmarin [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
Trondheim. Sergey Ashmarin [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

1931 – Odelstingets vedtak om at Nidaros skal bytte navn til Trondheim.

Beliggende ved munningen av elven Nid (Nidelva) var stedet først kjent under navnet Nidaros (norrønt Niðaróss), som betyr byen ved oset av Nid.

Ved opprettelsen av Nidaros erkebispedømme i 1152 ble navnet latinisert til Trundum (Trundensis) i Vatikanet. Nidaros trundensis betyr rett oversatt Nidaros av trundum eventuelt trondæm (Trønderfylkene). Hos Eirik Ivarsson anno 1192, heter byen Nidaros både i Nidaros, Norge og i Roma. Nidaros-navnet på byen kom senere i bakgrunnen av flere grunner, først og fremst fordi erkebispesetet forsvant i 1537.

Þrónd(h)eimr, som opprinnelig var et navn på de åtte trønderske fylkene, altså nåtidens Trøndelag, sto for «trøndernes hjem». Første ledd er folkenavnet þróndr, «trønder», som er et gammelt presens partisipp av verbet þroásk, «vokse» (med den samme roten som i «trives»), som da kan oversettes som 'sterk, fruktbar'[4][5] Den latinske varianten Trundum kan eventuelt forklares som en gjengivelse av den norrøne formen for dativ flertall av þróndr, som kan ha forekommet ofte i uttrykk som hos trønderne.[trenger referanse]

I senmiddelalderen ble Kaupangen i Trondheimen, altså handelsplassen i Trøndelag også brukt som bynavn og kortformen Trondheim /Tronhjæm ble brukt parallelt med Nidaros. Under unionen med Danmark ble dette fordansket til T(h)rondhjem og Trondhjems len for Trondheims len, så dette navnet var i bruk fra 1500-tallet.

I perioden 1925–1930 ble flere bynavn fornorsket som ledd i den språklige nasjonalismen som var utbredt i Norge i første del av det 20. århundre (1925: Oslo, 1927: Halden, 1930: Stavern). Ved lov 14. juni 1929 ble det bestemt at byen Trondhjem fra 1. januar 1930 skulle ha Nidaros som offisielt navn. Det var tidligere, i 1928, avholdt en folkeavstemning om bynavnet: 17 163 stemte mot endring, og 1508 for. Befolkningen og bystyret, som ønsket å beholde Trondhjem som navn, følte seg overkjørt og protestene lot ikke vente på seg.

Etter en opprivende navnestrid ble saken tatt opp på ny i Stortinget. Dette endte med et kompromiss: ved lov 6. mars 1931 med virkning fra samme dag ble formen Trondheim innført, et «fornorsket» kompromissforslag lansert av Ivar Lykke, lokal kjøpmann, statsminister 1926–28 og stortingsrepresentant 1915–35.

1993 – En bilbombe eksploderte under World Trade Center i New York.

Det første terrorangrepet mot World Trade Center fant sted den 26. februar 1993, da en lastebil med eksplosiver ble detonert i parkeringshuset under WTC I. Eksplosjonen drepte seks mennesker, 1000 personer ble skadet. I 1997 og 1998 ble seks terrorister dømt til 240 års fengsel hver for ugjerningen.

2008 – Offisiell åpning av Svalbard globale frøhvelv

Svalbard globale frøhvelv er en frøbank i fjellet Platåberget, i nærheten av Longyearbyen på Spitsbergen, Svalbard. Anlegget åpnet i 2008 og har plass til 4,5 millioner frøprøver fra nytteplanter fra hele verden. Lageret skal sikre at plantene ikke dør ut i lokale eller globale katastrofer, og for at frøene skal holde seg i mange år holder fjellhallene lav luftfuktighet og en temperatur på minus 18 grader.

Frøhvelvet er etablert for at genbanker rundt om i verden skal kunne oppbevare en sikkerhetskopi av frøsamlingene sine, og dermed sikre at mat- og nytteplanter ikke utryddes i lokale eller globale katastrofer som krig, terrorisme og naturkatastrofer.

Ved å lagre frøene i et område med permafrost sikrer man at frøene vil være nedfrosset selv ved strømbrudd. Longyearbyen har dessuten en stabil politisk og geologisk situasjon og godt utbygd infrastruktur – frøbanken er etablert bare en kilometer fra Svalbard lufthavn, Longyear.

Ideen om en større, internasjonal frøbank på Svalbard har eksistert i mange år. Allerede i 1984 etablerte Nordisk genbank for jord- og hagebruksvekster et sikkerhetslager for nordiske plantefrø i den nedlagte Gruve 3. En virkelig internasjonal frøbank lot seg imidlertid ikke realisere blant annet på grunn av usikkerhet knyttet til eiendomsretten til genressurser. Dette ble avklart da Den internasjonale plantetraktaten trådte i kraft i 2004, og Noragric på Universitetet for miljø- og biovitenskap begynte da å arbeide med en forstudie for etablering av frøbanken. Hvelvet i dagens utforming ble etablert av Cary Fowler og Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR), og er i dag forvaltet av den norske stat, Crop Trust, NordGen og Statsbygg.

Anlegget stod ferdig mot slutten av 2007, og ble offisielt åpnet 26. februar 2008. På åpningen deltok 200 inviterte gjester, deriblant fredsprisvinner Wangari Maathai, statsminister Jens Stoltenberg og EU-president José Manuel Barroso.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse