Annonse
NTB
Det hendte
NTB
03 april 2019 02:00
Del på Facebook
 "Blind man's buff": En illustrasjon i bladet Punch, av John Tenniel (22 September 1888) som kritiserte politiets inkompetanse i å oppklare Whitechapel-mordene og avsløre Jack the Rippers identitet.
 "Blind man's buff": En illustrasjon i bladet Punch, av John Tenniel (22 September 1888) som kritiserte politiets inkompetanse i å oppklare Whitechapel-mordene og avsløre Jack the Rippers identitet.

1888: 45 år gamle Emma Smith ble overfalt på hjørnet av Osborn Street og Brick Lane i London. Drapet på den prostituerte kvinnen var det første av de i alt 11 kvinnemordene som rystet byens østkant i løpet av 22 måneder. Forbrytelsene er aldri blitt oppklart, og har gått inn i kriminalhistorien som «The Whitechapel Murders». Alle er i varierende grad blitt knyttet til den mystiske seriemorderen Jack the Ripper. Fem av ofrene – de såkalte «kanoniske fem» – ble med overveiende sannsynlighet drept av samme mann. Smith var ikke blant disse, men på grunn av åstedet og tidspunktet for drapet, vil Jack the Rippers skygge alltid hvile over hennes død. I årenes løp er mer enn 100 menn blitt mistenkt for å være identiske med den beryktede morderen.

1975: Det amerikanske sjakkfenomenet Bobby Fischer ble fradømt tittelen som verdensmester, etter at han nektet å forsvare mesterskapet mot utfordreren Anatolij Karpov. I stedet ble Karpov utropt til ny verdensmester. Fischer var blitt berømt i 1956, da han som 13-åring hadde slått Donald Byrne i det som er blitt omtalt som århundrets sjakkparti. I 1972 ble han verdensmester etter å ha beseiret sovjetrusseren Boris Spassky i Reykjavik. Mange anså kampen mellom de to som en parallell til den kalde krigen, og sjakkpartiet i Reykjavik var et av de mest medieombruste gjennom alle tider. Etter at han mistet VM-tittelen i 1975, unngikk Fischer alle former for offentlighet i mange år. Garry Kasparov har omtalt ham som «sjakkens mest myteomspunne figur». Fischer vant en uoffisiell omkamp mot Boris Spassky i Beograd i 1992. Han døde i Reykjavik i 2008.

1978: Thor Heyerdahl satte fyr på sivbåten «Tigris» i protest mot krigen på Afrikas Horn. Heyerdahl og mannskapet hans hadde da vært på havet i fem måneder og tilbakelagt 6800 kilometer i den selvbygde båten. Reisen hadde gått fra floden Tigris i Irak til Persiabukta, via Muscat i Oman til Indusdalen i Pakistan, og videre over Indiahavet til Afrika. Den 18 meter lange, 6 meter brede og 33 tonn tunge skuta av berdi-siv var konstruert etter modell av sumerernes farkoster fra omkring 3000 år f. Kr. Hensikten med ekspedisjonen var å underbygge Heyerdahls hypotese om at det kunne ha vært kontakt mellom de ulike sivilisasjonene i regionen allerede i antikken.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse