Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Det hendte
03 mai 2019 02:00
Del på Facebook
1791-konstitusjonen, malt av Jan Matejko. [Public domain], via Wikimedia Commons
1791-konstitusjonen, malt av Jan Matejko. [Public domain], via Wikimedia Commons

1791 – Polens grunnlov proklameres som den første i Europa og andre i verden

På midten av 1600-tallet ble Polen rammet av en svensk invasjon under den turbulente tiden kjent som «Syndefloden», etterfulgt av en bølge av tyrkiske angrep. En periode med stabilisering ble innledet under Polens berømte konge Jan III Sobieski, som seiret over tyrkerne ved Wien i 1683, og reddet slik kristenheten fra Det osmanske rikets invasjon.

Tallrike kriger mot Russland og Polen-Litauens styringsvansker grunnet «Det frie veto» (liberum veto), ledet til at samveldet gikk fra å være en europeisk stormakt til å bli nærmest et anarki kontrollert av nabolandene. Sejmreformene, som Grunnloven av 3. mai 1791, Europas første og verdens andre moderne grunnlov, ble avskaffet med landets tre delinger (1772, 1793 og 1795). Polen endte opp med å bli annektert av og delt mellom Russland, Preussen og Østerrike, og forsvant fra det europeiske kart som selvstendig stat i over 100 år. 

1928 – Norsk Aero Klubb blir stiftet

Norsk Aero Klubb (NAK) var forbund for all luftsport frem til sammensluttingen med Norges Luftsportforbund i 2003.

Norsk Aero Klubb ble stiftet 3. mai 1928 med Roald Amundsen som foreningens første formann. Amundsen var kun med på ett styremøte før han omkom i juni samme år. NAK var de første årene en forening med sete i Oslo. I Ole Reistads formannsperiode ble NAK i 1937 omdannet til å bli et landsforbund for tilsluttede klubber.

NAK organiserte opprinnelig motorflyging og modellflyging. Seilflyging ble startet i Norge av NAK i 1932 og senere ble fallskjermhopping, hanggliding, paragliding, ballongflyging og mikroflyging organisert i forbundet.

I 1971 ble Norges Luftsportforbund (NLF) stiftet for at fallskjerm og seilflyging kunne bli tatt opp som idretter i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité. NLF og NAK hadde felles administrasjon. Etter at alle NAKs aktiviteter var blitt aksepterte som idretter ble det i 2003 besluttet å slå sammen de to forbundene. Navnet på det sammesluttede forbundet er Norges Luftsportforbund.

1968 – Studentopptøyer i Frankrike.

Under den tyske okkupasjonen 1940-1944 ble universitetet stengt for første gang i historia. Det skjedde igjen under studentopptøyene i 1968. Den 3. mai 1968 brøt det ut opptøyer inne på universitetsområdet etter at politiet hadde forsøkt å stenge et politisk møte. Fakultetsbygningene ble okkupert av studentene, og Sorbonne ble kommandosentral for opprøret som snart spredte seg til Paris' gater og til fabrikker over hele byen. 16. juni storma politiet universitetet og gjorde slutt på Paris-våren.

Som et direkte resultat av opprøret kom nyorganiseringa av Paris-universitetet. I dag er Paris-Sorbonne et universitet hovedsakelig for humaniora og samfunnsvitenskap.

Kilder: Wikipedia

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse