Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Det hendte
17 mai 2019 02:00
Del på Facebook
Molde kirke som brant ned i 1885. Norwegian Directorate for Cultural Heritage [Public domain], via Wikimedia Commons
Molde kirke som brant ned i 1885. Norwegian Directorate for Cultural Heritage [Public domain], via Wikimedia Commons

1885 – Molde kirke brenner ned til grunnen etter at tårnet blir truffet av et saluttskudd

Molde domkirke ble innviet i 1957 og har siden 1983 vært domkirke for Møre bispedømme. Kirken er en toskipet langkirke i stein (armert betong). Kirkerommet er 65 meter langt, 25 meter høyt og har 900 sitteplasser. Tårnet er frittstående med urverk og klokkespill, og er 50 meter høyt. Altertavlen er malt av Stinius Fredriksen.

Kirken er den fjerde som står på dette stedet i Molde, dog litt lenger sør enn de forrige. Inntil 1900 fungerte grunnen rundt kirken som byens gravplass. Den første kirken var en tømret korskirke som ble reist i 1661–62. Denne ble revet og bygget opp igjen i all vesentlighet i samme stil i 1841–42.

17. mai 1885 brant kirken ned, muligens som følge av et noe uheldig skudd med saluttkanon.

En ny langkirke i tre var ferdig i 1887, men brant da Molde ble utsatt for massiv tysk bombing under andre verdenskrig. Kun altertavlen, Axel Enders «Oppstandelsen», samt et trekors, ble reddet. Altertavlen står i dag ved nordveggen i den nye kirken. Denne ble tegnet av Finn Bryn etter en arkitektkonkurranse, og byggingen tok til først åtte år etter krigens slutt. Grunnsteinsnedleggelsen ble gjort 18. juni 1953 og 8. desember 1957 ble den nye kirken innviet.

1954 – USAs høyesterett forbyr raseskille i skolene

Foreningen National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) ble opprettet i 1909. Det søkte å få slutt på rasediskriminering gjennom rettssystemet, utdannelse og drive lobbyvirksomhet rettet mot bestemte politikere og organisasjoner.

Dets økende gjennomslag var dets juridiske seier i USAs høyesterett i saken «Brown mot skolestyret» i 1954 som avviste skolesystemer som skilte mellom hvite og fargede, og som ved implikasjon veltet den selvmotsigende doktrinen med «adskilt men like» som ble etablert i saken «Plessy mot Ferguson» fra 1896.

1970 – Thor Heyerdahl starter sin ferd med sivbåten Ra II

Heyerdahl og hans mannskap la 17. mai 1970 nok en gang ut fra Safi i Marokko. Den nye sivbåten viste seg langt bedre egnet til å seile på åpent hav, og 12. juli var ekspedisjonen vel fremme i Bridgetown på Barbados etter å ha tilbakelagt 6100 km på 57 dager.

Heyerdahl mente dermed at det var bevist at det kan ha vært kontakt mellom kontinentene lenge før Columbus krysset Atlanterhavet i 1492. Samtidig beviste Heyerdahl med seilasen at det var mulig å nå Amerika fra den Gamle Verden ca. 2500 år før Leiv Eriksson.

Kilder: Wikipedia

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse