Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Det hendte
18 mai 2019 02:00
Del på Facebook
Halleys komet. Comet 1P/Halley as taken March 8, 1986 by W. Liller, Easter Island, part of the International Halley Watch (IHW) Large Scale Phenomena Network.
Halleys komet. Comet 1P/Halley as taken March 8, 1986 by W. Liller, Easter Island, part of the International Halley Watch (IHW) Large Scale Phenomena Network.

1910 – Jorden passerer gjennom halen på Halleys komet

Halleys komet  er den best kjente av de kortperiodiske kometene og er synlig fra jorden hvert 75–76. år.

Halley er den eneste kortperiodiske kometen som er klart synlig for det blotte øye fra jorden, og dermed den eneste av disse som kan dukke opp to ganger i løpet av et menneskes levetid. Andre kometer synlige for det blotte øye kan være lyssterkere og mer spektakulære, men vil bare dukke opp en gang i løpet av tusener av år.

Halleys retur til det indre solsystemet har blitt observert og registrert av astronomer siden minst 240 f.Kr. Tydelige registreringer av kometens fremtreden ble gjort av kinesiske, babylonske og middelalderens europeiske krønikere, men den ble ikke gjenkjent som ett og samme objekt på den tiden. Periodisiteten til kometen ble først fastslått i 1705 av den engelske astronomen Edmond Halley, som kometen også er oppkalt etter. Halleys komet var sist innom det indre solsystemet i 1986, og vil dukke opp igjen medio 2061

1940 – DS «Sirius» senkes utenfor Dyrøy i Troms

DS «Sirius» (kallesignal JVTL / LEUS) var et turist- og hurtigruteskip som ble overlevert Det Bergenske Dampskibsselskab (BDS) i februar 1885.

Skipet var byggnummer 76 ved Flensburger Schiffbaugeschellschaft i Flensburg, Tyskland, og kjøpesummen var 350 435 kroner. DS «Sirius» var det andre skipet i hurtigrutetrafikk, og gikk i fast rotasjon i perioden 1894 til 1895. 18. mai 1940 ble hun senket av tyske bombefly ved Finnlandsnes, underveis fra Tromsø til Risøyhamn.

7 mennesker omkom.

Det Bergenske Dampskibsselskab hadde som tradisjon å navngi skipene sine etter fenomener og objekter på nattehimmelen. Sirius er den mest lyssterke stjernen i stjernebildet Store hund.

1980 – Eksplosjonsartet vulkanutbrudd i Mount St. Helens, USA

Mount St. Helens er en aktiv stratovulkan i Washington, nordvest i USA. Fjellet er en del av fjellkjeden Kaskadefjellene. Fjellet var tidligere kjent som Louwala-Clough, som betyr «rykende eller brennende fjell», men fikk sitt nåværende navn sent på 1700-tallet etter en britisk diplomat og baron ved navn St Helens som foretok undersøkninger av området.

Vulkanen er mest kjent for det katastrofale utbruddet 18. mai 1980, som var det mest dødelige og økonomisk ødeleggende vulkanutbruddet i USAs historie. 57 mennesker omkom, i tillegg til at 200 hjem, 47 broer, 24 km toglinjer og 300 km veier ble ødelagt. Utbruddet blåste av toppen av fjellet, noe som resulterte i at fjellet «krympet» fra 2 950 til 2 549 meter. Der hvor toppen hadde vært, var det i stedet blitt et krater med en diameter på 1,5 km.

Nok et større utbrudd skjedde 8. mars 2005. Aske og røyk steg til omkring 11 km. Dette utbruddet kom etter en rekke mindre røykutslipp og skjelv i tiden før.

Kilder: Wikipedia

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse