Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
19 mai 2019 02:00
Del på Facebook
 James Boswell
 James Boswell

1795: Den skotske juristen og forfatteren James Boswell døde i London. Boswell huskes fremfor alt for sin biografi om leksikografen Samuel Johnson, utgitt i 1791, og av mange ansett som den betydeligste biografien som noensinne er skrevet. Boswell fulgte Johnson gjennom tykt og tynt i 22 år, fra de møttes første gang i 1763 og fram til Johnsons død. I arbeidet med biografien gikk Boswell så tett innpå sitt objekt at navnet hans har gått inn i det det engelske språket som et uttrykk for en konstant følgesvenn og observatør. Arthur Conan Doyle skal ha lånt trekk fra Boswell til Sherlock Holmes’ trofaste våpendrager, Dr. Watson. Etter Boswells død kom det for en dag at han også hadde ført svært omhyggelige dagbøker. Dagbøkene gir blant annet et forbløffende vitnesbyrd om Boswells seksuelle appetitt, som synes å ha vært umettelig.

1893: 116 mennesker omkom da Norges største skredulykke i moderne tid rammet Verdal i Nord-Trøndelag. Om lag klokken 00.30, da de fleste i dalen lå og sov, raste 55 millioner kubikkmeter leirmasser langs Verdalselvas bredder ut og begravde 105 gårder. Leirskredet omfattet et område på nærmere 15 kvadratkilometer, og endret landskapet i Verdalen til det ukjennelige. Årsaken til katastrofen var ifølge Wikipedia at store mengder fast saltvannsleire var blitt vasket tom for salt av regn- og elvevann, og forvandlet til ustabil kvikkleire. I antall omkomne overgås Verdalsraset bare av sand- og grusraset i Gauldal i 1345, der omkring 500 mennesker mistet livet.

1962: Kennedy-æraen nådde et glamorøst høydepunkt under en galla i Madison Square Garden, da Marilyn Monroe sang «Happy Birthday, Mr. President» til ære for president John F. Kennedy. Seansen var en tjuvstart på feiringen av Kennedys 45-årsdag ti dager senere. Monroes noe underfundige fremføring av sangen, samt hennes dristige valg av kjole for anledningen, bidro til å sette ny fart i ryktene om at presidenten og filmstjernen hadde en hemmelig affære. USAs førstedame Jacqueline Kennedy var ikke til stede under gallaen, som ble holdt for å samle inn midler til demokratenes valgkamp. Marilyn Monroes mye omtalte opptreden ble også en av hennes siste. Hun døde 5. august samme år, 36 år gammel.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse