Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
29 mai 2019 02:00
Del på Facebook
Sultan Mehmet II. Foto: Sinan Bey (Bilkent University) [Public domain], via Wikimedia Commons
Sultan Mehmet II. Foto: Sinan Bey (Bilkent University) [Public domain], via Wikimedia Commons

1453: Sultan Mehmet II inntok Konstantinopel, og Det bysantinske riket (Østromerriket) gikk under. Riket kunne regne sin historie helt tilbake til 330, da keiser Konstantin den store besluttet å flytte Romerrikets hovedstad fra Roma. Mens Vestromerriket kollapset allerede i 476, holdt Østromerriket stand gjennom vekslende blomstrings- og nedgangstider i mer enn 1100 år. I april 1453 beleiret den 21 år gamle osmanske sultanen Mehmet II og hæren hans hovedstaden. 29. mai brøt angriperne gjennom bymurene. Blant dem som falt under forsvaret av byen var Konstantin XI, Østromerrikets siste keiser. Mehmet hadde lovet soldatene sine at de skulle få tre dager til å plyndre byen. Sultanen holdt løftet sitt. Tusener av bysantinere ble voldtatt eller drept, og ifølge Wikipedia ble 30.000 sivilister tatt som slaver. Gjennom de neste 400 årene var Det osmanske rike en stormakt med sete i Konstantinopel. I 1930 ble Konstantinopel omdøpt til Istanbul.

1913: Opptøyer brøt ut under premieren på Igor Stravinskijs ballett «Vårofferet» på Théâtre des Champs-Élysées i Paris. Anmelderen i avisen L’Écho de Paris hadde fått bange anelser allerede under generalprøven dagen før, og uttrykt frykt for at den avantgardistiske forestillingen kunne komme til å falle i dårlig jord hos publikum. Han fikk rett. Helt fra de første tonene lød høylytte mishagsytringer fra salen, og i løpet av minutter hadde støyen fra publikum vokst til et så øredøvende gny at musikken knapt var hørbar i det smekkfulle teateret. Snart begynte også sko, mynter og andre løse gjenstander å hagle over orkesteret og danserne. Likevel fortsatte forestillingen uavbrutt til teppefall. «Vårofferet» er i dag et av den klassiske musikkens mest innspilte verker.

1985: 39 mennesker omkom og om lag 600 ble skadd i katastrofen på Heysel stadion i Brussel, der Liverpool og Juventus møttes til finale i europacupen for serievinnere. En time før kampstart oppsto det uroligheter mellom de rivaliserende supporterne på tribunen. Katastrofen skjedde etter at flere hundre Liverpool-tilhengere forserte den nøytrale sonen som var satt av for å skille supporterne. Horder av flyktende Juventus-fans ble presset opp mot en murvegg, som ga etter for trykket og kollapset over dem. For å unngå at bråket utartet ytterligere, ble det bestemt at kampen likevel skulle spilles. Juventus vant 1–0 etter mål av senere UEFA-president Michel Platini. Etterforskningen konkluderte med at Liverpool-supporternes aggressive atferd hadde utløst tragedien. Katastrofen førte til at engelske lag ble utestengt fra europeisk fotball i fem år.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse