Annonse
NTB
Det hendte
NTB
02 juni 2019 02:00
Del på Facebook
Barnetimen i 1952. Foto: Arne F. Köpke (CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)
Barnetimen i 1952. Foto: Arne F. Köpke (CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)

1740: «For å kjenne dyden, må vi først kjenne lasten.» Ordene er representative for filosofien til forfatteren, libertineren og greven Marki de Sade, født 2. juni 1740 i Paris. Sade var uttalt ateist og talsmann for en ekstrem personlig frihet. Som tenker var han et ektefødt barn av 1700-tallets franske materialisme, og verkene hans er en egenartet blanding av radikale filosofiske overveielser og til dels ytterliggående seksuelle fantasier. Navnet hans har gitt opphav til ordet sadisme. Sade var beryktet for sin tøylesløse livsførsel og ble fengslet flere ganger, blant annet mistenkt for mord på prostituerte. Blant historikere er det likevel en utbredt oppfatning at anklagene var fabrikkert av hans politiske motstandere. En av Marki de Sades varme forsvarere i Norge var Jens Bjørneboe, som oversatte hans roman «Justine eller dydens ulykker» til norsk.

1857: Den danske forfatteren og nobelprisvinneren Karl Gjellerup ble født på Sjælland. Gjellerup fikk Nobelprisen på deling med landsmannen Henrik Pontoppidan i 1917, ifølge Svenska Akademien «for hans varierte og rike diktning, inspirert av høye idealer.» Men mens Pontoppidans bøker ennå leses et århundre senere, har Gjellerup gått inn i historien som et bevis på at heller ikke Nobelprisen garanterer udødelighet. Allerede i samtiden var det mange dansker som stilte seg lunkne til prisutdelingen. Gjellerup bodde på det tidspunktet i Tyskland, der han hadde et langt større publikum enn i Danmark, og skrev dessuten noen av bøkene sine på tysk. Enkelte har ment at valget av Gjellerup var Akademiens måte å sende en vennskapelig hilsen til Tyskland, siden den pågående verdenskrigen gjorde det vanskelig å gi prisen til en tysk forfatter. I dag er Karl Gjellerups forfatterskap for det meste glemt.

1947: «Barnetimen for de minste» ble sendt første gang i radio. Programmet skulle være rettet mot yngre lyttere enn den klassiske «Barnetimen», som hadde vært sendt siden 1924; først av det private Kringkastingsselskapet AS, og fra 1933 på NRK. Barnepsykologen Åse Gruda Skard tok initiativet til programmet. «Barnetimen for de minste» ble sendt alle hverdager, til forskjell fra den ukentlige forgjengeren, som nå ble omdøpt til «Lørdagsbarnetimen». Forfattere som Thorbjørn Egner, Alf Prøysen og Anne-Cath. Vestly bidro til at NRKs barneprogrammer i radio fikk kolossal gjennomslagskraft i løpet av 1950-årene, og kom til å prege norsk barnekultur gjennom mange tiår. I 2010 besluttet NRK å legge ned «Lørdagsbarnetimen». «Barnetimen for de minste» ble avviklet i 2013.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse