Annonse
NTB
Det hendte
NTB
19 september 2019 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1783: En sau, en and og en hane ble de første levende vesenene i historien til å fly med luftballong. Ferden var en del av brødrene Montgolfiers utrettelige eksperimenter med varmluftsballonger, og foregikk utenfor Versaillespalasset i nærvær av kong Ludvig XVI og hans dronning Marie Antoinette. De tre dyrene steg ca. 500 meter til værs, holdt seg svevende i åtte minutter og tilbakela en distanse på tre kilometer. Sauen var pekt ut til å delta i eksperimentet fordi brødrene Montgolfier var usikre på hvordan høyden ville påvirke et menneske, men regnet med at en sau og et menneske hadde noenlunde sammenlignbar fysikk, og derfor ville takle høyden på omtrent samme måte. Dyrene skal ha landet i god behold.

1975: BBC sendte første episode av komiserien «Fawlty Towers». Manus var skrevet av John Cleese og hans daværende kone Connie Booth, som også spilte bærende roller. Kritikerne var noe lunkne etter den første episoden, men serien om den bråsinte og nevrotiske hotellverten Basil Fawlty ble snart en suksess både i Storbritannia og verden for øvrig. Historien skal være inspirert av hotellverten Donald Sinclair, som John Cleese hadde truffet på et badehotell i Torquay i 1971, og senere beskrev som «det mest uforskammede menneske jeg har møtt i mitt liv». Seriens tittel viste seg å være vrien å oversette. I Norge ble serien hetende «Hotell i særklasse», danskene kalte den «Halløj på badehotellet», mens svenskene falt ned på tittelen «Pang i bygget». I 2000 kåret det britiske filminstituttet «Fawlty Towers» til den beste britiske TV-serien gjennom alle tider.

1982: Den amerikanske informatikkprofessoren Scott Fahlman har fått æren for å ha oppfunnet standarden for såkalte emotikon (emosjonssymboler) i digital tekst. I en epost datert 19. september 1982 foreslår han tegnene :-) og :-( som universelle indikatorer for henholdsvis spøkefulle og mer alvorlige ytringer. Tidlige varianter av emotikon er funnet i brev fra så tidlig som 1600-tallet, men smilefjesene gjorde for alvor sitt inntog i populærkulturen med introduksjonen av smileys i 1963. Opphavsmannen til de gule smilefjesene var reklamemannen Harvey Ball, som tegnet dem som garnityr til en motiveringskampanje for de ansatte i et forsikringsselskap. Ball skal ha brukt ti minutter på jobben. De emblematiske smilefjesene ble videreutviklet av mobiltelefonprodusenter i Japan 1990-årene. Tidenes første emoji dukket opp på japanske mobilskjermer i 1999.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse