Annonse
Annonse
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1881: En av de alvorligste teaterbrannene i europeisk historie brøt ut i Ringtheater i Wien. Katastrofen inntraff under en oppføring av Jacques Offenbachs opera «Hoffmanns eventyr», som det året gikk sin seiersgang over Europas operascener. Brannen ble antent da en scenearbeider skulle tenne noen gasslamper foran scenen, men kom i skade for å sette fyr på en kunstig sky som inngikk i scenedekorasjonene. Ulike kilder oppgir fra 384 til mer enn 800 omkomne i brannen. Ifølge tidens skikk i Wien skulle alle offentlige bygninger ha dører som vendte innover. Dette førte til at den skrekkslagne mengden presset forgjeves mot dørene for å komme ut. Mange skal også ha mistet livet da folk kastet seg fra de brennende balkongene i panikk, og landet med knusende tyngde på dem som var fanget nedenunder. Teateret brant ned til grunnen.

1904: Norges første kommersielle grammofonplate ble spilt inn i to av rommene på Grand Hotel i Kristiania. Artisten var den populære barbereren og revyskuespilleren Adolf Østbye, som leste inn monologen «Parodi paa Terje Vigen». Østbye hadde gjort sine første lydinnspillinger på voksruller (fonograf) allerede i 1899. Ifølge Nasjonalbibliotekets lydarkiv ble voksruller og grammofonplater lenge innspilt parallelt, inntil platene vant fram som det enerådende medium på markedet. Den historiske innspillingen på Grand foregikk i regi av Brødrene Johnsen A/S, som bl.a. hadde agentur på plater fra His Masters Voice i Norge. Østbyes «Parodi paa Terje Vigen» er tilgjengelig for streaming og nedlastning fra nettet.

1980: John Lennon ble skutt og drept i New York av en mentalt forstyrret mann. Nyheten om det meningsløse drapet ble først annonsert på TV-kanalen ABC midt under en fotballkamp. Kommentator Howard Cosell avbrøt sitt referat fra oppgjøret mellom New England Patriots og Miami Dolphins med ordene: «Ja, vi er nødt til å si det. Husk at dette bare er en fotballkamp, det spiller ingen rolle hvem som vinner eller taper. Vi har fått melding om en usigelig tragedie av ABC News’ kontor i New York City: John Lennon, den kanskje mest berømte av alle i The Beatles, skutt to ganger i ryggen utenfor bygården sin på West Side i New York, brakt til Roosevelt Hospital, død ved ankomst. Vanskelig å gå tilbake til kampen etter den nyhetsmeldingen, men det er vår plikt, så vi må gjøre det.»

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte