fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
03 juni 2020 20:25
Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier det kan bli mulig å reise mellom visse regioner i de forskjellige nordiske landene fra 15. juni. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier det kan bli mulig å reise mellom visse regioner i de forskjellige nordiske landene fra 15. juni. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen jobber for at en løsning for karantenefrie reiser mellom ulike regioner i Norden vil være på plass innen 15. juni, sier helseminister Bent Høie (H).

– Vi har funnet en løsning sammen med Danmark, og vi jobber for en tilsvarende løsning med de andre nordiske landene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NTB.

– Smittesituasjonen er veldig ulik i de ulike delene av våre naboland. Og vi tenker at man kan forholde seg til ulike deler i nabolandene, ikke bare selve grensen mot et land, sier han.

Gir håp

Det kan gi håp for de over 12.400 nordmennene som har hytte i Sverige. Over 5.500 av dem har undertegnet et opprop der de krever et klart svar på om de kan få bruke hyttene sine i sommer – uten karanteneplikt. Mange har hytte i Västra Götaland, der det ifølge svensk statistikk er få koronasmittede.

– Vi ønsker ikke å ha grenser i Norden som er unødvendige, slår Høie fast.

Nordmenn utgjør også om lag en firedel av alle turister i Sverige, og Sverige har bedt Norge vurdere å lempe på innreiseforbudet fra regioner langs grensen der det er lite smitte.

– Det er jo dette som er vårt forslag. Dette er løsningen vi har funnet med Danmark, og som vi ønsker å finne med Sverige, sier Høie, som opplyser at han har diskutert saken med den svenske helseministeren.

Avhengig av respons

Målet er å komme i havn med den felles løsningen innen 15. juni, men Høie understreker at dette blant annet er avhengig av responsen til myndighetene i de andre landene.

I tillegg må det utarbeides klare og tydelige retningslinjer for når smittenivået i ulike regioner er lavt nok.

– Folkehelsemyndighetene må definere en terskel for smittenivå som er operativt, slik at vi vet når vi ikke burde reise dit, sier han.

Ikke påvirket av Tyskland

Samtidig lar ikke Norge seg påvirke av at Tyskland vil endre sitt generelle reiseråd og ikke lenger fraråde reiser til rundt 30 europeiske land fra 15. juni.

– Tidsplanen er at man skal gjøre en ny vurdering 20. august, og så blir det en ny vurdering for Norden 15. juni. For andre europeiske land 20. juli. Vi har ikke noen endringer i den tidsplanen nå, sier Høie.

– Hvis et land med lav smittesituasjon åpner for reiseaktivitet fra hele Europa, der det er veldig ulik smittesituasjon, så vil jo disse menneskene møtes, slik som de gjorde i Nord-Italia og i Alpene. Og det må vi ikke glemme, sier helseministeren.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Siste kommentarer

Jeg støtter dette oppropet.
Jeg støtter oppropet. 
Lars Svein Valderhaug 2 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Terje SundsbøBetyr det at du går bort ifra gårsdagens uttalelse:«Slike anklager om juks og korrupsjon i Statens Vegvesen mener jeg vi ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Lars Svein ValderhaugJeg sier jo at du ikke anklager noen for korrupsjon, heller ikke Statens vegvesen. Hvorfor bringer du da korrupsjon inn ...
Lars Svein Valderhaug 2 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Terje SundsbøLær deg logikk og å lese, Sundsbø! Jeg sier at jeg ikke anklager STATENS VEGVESEN for korrupsjon, din kverulant! Men ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Lars Svein ValderhaugDu nevner korrupsjon hele 8 ganger i ditt avisinnlegg. Og du har nevnt korrupsjon minst 7 ganger i dine kommentarer ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 188 comments
  • Lars Svein Valderhaug 126 comments
  • Lama Vik 37 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 28 comments
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte