Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Terje Holm
Artikkel
08 august 2020 21:40
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 «Stangvikfjord» ankom Kristiansund lørdag 8. august. (Foto: Terje Holm) «Stangvikfjord» ankom Kristiansund lørdag 8. august. (Foto: Terje Holm)

Torsdag 6. august ble den siste av de nye ferjene til Nordmøre overlevert fra Havyard-verftet i Leirvik i Sogn. Fredag ankom «Stangvikfjord» Kristiansund hvor den blir liggende en stund for opplæring og utprøving.

«Stangvikfjord» er søsterskip til «Smøla» og «Møringen», som er satt inn på Edøyfjorden, men har ikke baugporter, da den skal trafikkere i mer lukket farvann. Den har en kapasitet på 50 biler med en flott utsiktssalong og selvbetjent kiosk over bildekket. Det er planen at den skal settes i rute mellom Kvanne og Rykkjem litt senere i august.

«Stangvikfjord» representerer siste generasjon miljøferjer med avansert hybriddrift (batterier og lavutslipp dieselmotorer). Fjord1 skal ha ros for å ha bygd flotte ferjer til Nordmørsrutene. Vi får også takke lokale politikere i samferdselsutvalget på fylket for at det har blitt tidenes ferjeløft på Nordmøre med disse fem nye miljøferjene. Det var nødvendig når vi tidligere bare hadde fått to nybygg på over 30 år!

Kvanne-Rykkjem (Røkkum) er det eldste ferjesambandet på Nordmøre med oppstart  av lokale interessenter i 1928. Det første styret bestod av tre fremsynte personer, distriksveterinær G. C. Mathisen (formann), direktør ved Grand Hotell i Kristiansund, Nils Nilsen (nestformann), og Ola M. Drøpping som var styremedlem, kasserer og disponent. Det private rederiet kontraherte Møre og Romsdals første spesialbygde bilferje, «Kvanne-Røkkum I», som ble satt inn i ruten i 1929. I 1962 ble det lokale ferjeselskapet overtatt av MRF som et ledd i å samle all ferjedrift i et fylkesrederi. Mange forskjellige ferjer har trafikkert sambandet gjennom disse 92 årene.

Det har i mange år vært jobbet for å få realisert fastlandssamband over Stangvikfjorden. Foreløpig får vi glede oss over nye «Stangvikfjord» som tar over den historiske ferjeruten fra 1928.

02 Moringen salong 2606 2020 TH 01Den nye ferja har en flott utsiktssalong med selvbetjent kiosk. Her fra salongen på søsterskipet «Møringen». (Foto: Terje Holm)

03 KV RO I Gronningseter«Kvanne-Røkkum I», bygd i 1929, var fylkets første spesialbygde bilferje. (Bilde utlånt av Terje Ramsøy-Halle)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Klippfiskadagan 2023
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 8 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøFor en gangs skyld synes jeg du han legge ved linker til noe annet enn andre leserinnlegg av RR.. har ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Frihet til å kunne velge bilen
Men hvorfor mener Frank Sve og Frp at bilistene ikke skal kunne ferdes når de vil, men måtte vente på ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte