Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
21 august 2020 14:31
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nicolai Tangen må selge seg ut av Ako-systemet hvis han skal kunne tiltre som sjef fof oljefondet, mener opposisjonen på Stortinget.

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet ser ingen annen utvei dersom Tangen skal kunne begynne i jobben som planlagt 1. september.

Partiene mener den juridiske vurderingen fra lovavdelingen gir finansminister Jan Tore Sanner rom for å stille slike betingelser.

– Finansministeren har full mulighet til å gripe inn og instruere om de konkrete betingelsene i ansettelsen. Det betyr at vårt syn er at finansministeren må gi klar beskjed om at Tangen må selge seg ut av Ako, ellers kan han ikke tiltre, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski.

Mer konkret

Arbeiderpartiet har gitt uttrykk for at Tangen-ansettelsen ikke er forenlig med kravene som gjelder for å lede Oljefondet.

Finanspolitisk talsperson Hadia Tajik understreker at de ikke kan ha noen formening om Tangens disposisjoner, men at disse ikke må være i strid med de etiske retningslinjene.

Samtidig sier hun at hun personlig vanskelig ser noen annen utvei enn at han selger seg ut. Vurderingen fra lovavdelingen gir komiteen mulighet til en mer konkret innstilling, klargjorde hun etter at vurderingen forelå fredag formiddag.

– Det kan ha betydning til hva slags formulering de andre partiene vil være villig til å slutte seg til, sier hun.

Kravet om at Tangen skal selge seg ut, skal ikke ha vært del av de konkrete formuleringene i innstillingen, skriver Aftenposten. Politikerne fra samtlige partier sier det er et mål å finne fram til en bredest mulig enighet om teksten.

Må finne balansen

Samtidig er opposisjonen opptatt at innstillingen må være tydelig nok. MDGs Une Bastholm sier det gjelder å finne en balanse mellom det de mener og hvor konkrete de kan være i bestillingen av finansministerens oppfølging overfor Norges Bank.

– Det er et dilemma. Det talerommet jeg er forventet å ha, på vegne av befolkningen, er større enn det jeg formelt har i en innstilling, sier hun.

Finanspolitikerne har vært nøye med å presisere at de fra Stortingets side ikke kan komme med krav overfor oljefondssjefen, og at de verken tilsetter eller avsetter ham.

Men de gir uttrykk for at det etiske regelverket til Norges Bank gjør det umulig å forene eierskap i hedgefondet med jobben som oljefondssjef. Det må Sanner forholde seg til og videreformidle, mener partiene.

Kan ikke se annen løsning

– Vi kan ikke se noen annen løsning enn det. Det har vi pekt på før også, sier Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik til NTB.

– Men det er hovedstyret i Norges Bank og finansministerens ansvar å finne en løsning for at man fjerner de interessekonfliktene som ligger der, og det forventer vi nå skjer, sier han, og understreker løsningen må innebærer en endring i realitetene i saken.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse