Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
28 august 2020 23:14
Del på Facebook
Fredagens koranbrenning på Emilstorp har ført til omfattende protester på Rosengård. Rundt 300 personer har samlet seg for å protestere. Foto: TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix
Fredagens koranbrenning på Emilstorp har ført til omfattende protester på Rosengård. Rundt 300 personer har samlet seg for å protestere. Foto: TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Malmö bar lørdag preg av de voldsomme opptøyene som brøt ut i bydelen Rosengård kvelden før. En koranbrenning utløste de rasende protestene.

Flere politifolk ble lettere skadd under opptøyene. Rundt 15 personer ble enten pågrepet eller anholdt, men lørdag morgen var alle sluppet fri, skriver Sydsvenskan.

Under opptøyene ble busskur knust, lyktestolper veltet og reklameskilt ødelagt.

Politiets pressetalsmann Patric Fors opplyser lørdag morgen at politiet jobber med å få overblikk over hva som har skjedd.

– Vi etterforsker voldsomme opptøyer, hærverk på blant annet politikjøretøy, vold mot tjenestemenn, og dessuten har det vært et tjuetall branner på ulike steder, sier han.

I løpet av lørdagen vil politiet være til stede i de rammede områdene sammen med ansatte fra sosialtjenesten, der de vil møte beboere og snakke om det som har skjedd.

Koranbrenning

Fredag kveld samlet rundt 300 mennesker seg i Rosengård, kastet stein på politiet og satte fyr på biler og bildekk. Hele kvelden var preget av uro etter at en koran ble påtent i Emilstorp i nærheten av Rosengård. Hendelsen ble filmet og lagt ut på nettet.

Et mindretall av demonstrantene kastet brennende gjenstander og stein mot politiet, som svarte med å rykke fram mot demonstrantene.

Ved 3-tiden natt til lørdag hadde situasjonen roet seg, og opprydningen i området kunne starte.

Den islamfiendtlige dansken Rasmus Paludan, som stiftet partiet Stram Kurs, skulle ha deltatt i koranbrenningen, men han ble fredag nektet innreise til Sverige. Han skulle ha deltatt på et torgmøte som var arrangert av den svenske gatekunstneren Dan Park, som tidligere er dømt i Sverige for hets mot folkegruppe.

Brøt opp protest på Stortorget

Planen var å brenne en koran innpakket i bacon, noe Paludan har gjort flere ganger før i Danmark. I stedet fikk Paludan innreiseforbud til Sverige i to år, ifølge Sydsvenskan.

Etter at Paludan ble stanset, samlet demonstranter seg ved Stortorget i Malmö. Demonstrasjonen hadde ikke fått tillatelse, og tre personer ble pågrepet, mistenkt for hets mot en folkegruppe etter at de sparket på en koran.

Allerede onsdag besluttet politiet å stoppe Paludan og hans torgmøte, og fredag fikk politiet støtte av retten og nektet tillatelse til møtet av sikkerhetsgrunner. Til sammen 18 muslimske organisasjoner protesterte mot demonstrasjonsplanene og anmeldte arrangørene.

– Demonstrasjonen på Stortorget hadde ikke tillatelse, og politiet bestemte seg derfor for å oppløse den, sier Stefan Sintéus i politiet i Malmö.

Kritisk imam

Politiet sier både brenningen av Koranen og begivenheten på Stortorget har opprørt mange, men at det likevel er uheldig at folk retter sinnet mot myndighetene.

– Ødeleggelsene og frykten fra kvelden og nattens opptøyer har påvirket alle innbyggere i Malmö, uttaler Sintéus.

Imamen Samir Muric har også reagert på opptøyene. På Facebook skriver han at han både er imot brenning av Koranen og opptøyene.

– De som oppfører seg slik, har ingenting med islam å gjøre. Deres skrik fylt med «la ilaha ill Allah» og Allahu akbar» er bare uttrykk som de ikke mener, for hvis de virkelig hadde ment det, hadde de aldri oppført seg sånn, skriver han.

Politiet sier de nå samarbeider med kommunen, foreninger og trossamfunn og jobber hardt for å gjenopprette tryggheten i Malmö.

Paludans parti Stram kurs ble stiftet i 2017 og vil forby islam og deportere alle muslimer. Paludan ble tidligere i år dømt til tre måneders fengsel for ærekrenkelser og rasistiske uttalelser mot muslimer under en demonstrasjon i Frederikssund.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse