Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
03 september 2020 14:55
Del på Facebook
Opposisjonen på Stortinget må sammen tvinge regjeringen til å sørge for at pensjonistene ikke blir lønnstapere, krever Utdanningsforbundets leder Steffen Handal og Fagforbundets leder Mette Nord.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Opposisjonen på Stortinget må sammen tvinge regjeringen til å sørge for at pensjonistene ikke blir lønnstapere, krever Utdanningsforbundets leder Steffen Handal og Fagforbundets leder Mette Nord.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opposisjonen på Stortinget må tvinge regjeringen til å sørge for at pensjonistene ikke igjen blir lønnstapere, krever Utdanningsforbundet og Fagforbundet.

Årets trygdeoppgjør, som ble lagt fram onsdag, innebærer at pensjonistene ser ut til å få svekket sin kjøpekraft for femte gang på de seks siste årene.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og nå ber lederne for landets to største fagforbund Stortinget om å samle seg og overstyre regjeringen i saken.

– Vi krever som et strakstiltak at pensjonene skal reguleres i tråd med et gjennomsnitt av prisstigning og lønnsvekst, sier Fagforbundets leder Mette Nord og Utdanningsforbundets leder Steffen Handal i en felles uttalelse til NTB.

– Dette vil sikre at pensjonistene ikke får redusert reallønn og mindre i lommeboka. En slik løsning er også i samsvar med det opprinnelige forslaget til pensjonsreform, sier de.

– Blodig urettferdig

Oppgjøret i konkurranseutsatt industri, det såkalte frontfaget, tyder på at industriarbeiderne får en reallønnsvekst på omkring 0,3 prosent. Oppgjøret endte på 1,7 prosent, mens prisveksten i år anslås til 1,4 prosent.

Pensjonistene må derimot regne med en nedgang i sin kjøpekraft på mellom 0,15 og 0,2 prosent i år. Grunnen er en regel som ble innført i forbindelse med pensjonsreformen i 2011. Den sier at pensjonen skal reguleres i takt med lønnsveksten, minus 0,75 prosent.

– Det er blodig urettferdig at pensjonistene har fått mindre å rutte med i fem av de siste seks årene. Vi kan ikke ha det slik at pensjonister som har stått på gjennom et langt liv, over tid skal ha dårligere økonomiske kår enn yrkesaktive, sier Handal og Nord.

– Det er uholdbart og viser at regelverket rundt regulering av pensjon må endres, sier de to forbundslederne.

Ikke flertall

Også tidligere har det kommet krav om at trygdeoppgjøret må behandles i Stortinget, men i motsetning til i fjor har ikke regjeringen lenger flertall. Fremskrittspartiet gikk inn i regjeringen i 2013, men forlot samarbeidet i januar i år.

– Dette er for dårlig, og det kan ikke fortsette at pensjonistene får redusert sin kjøpekraft, sa Frps arbeids- og sosialpolitiske talsperson Erlend Wiborg onsdag.

Også Arbeiderpartiet og SV reagerte på oppgjøret som arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) la fram onsdag.

– Det er på høy tid at stortingsflertallet innser at trygdeoppgjøret må få en ordentlig behandling i Stortinget, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 5 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse