Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
06 november 2020 06:25
Del på Facebook
Donald Trump forlater podiet etter å ha holdt en tale i Det hvite hus der han kom med nye og udokumenterte påstander om valgfusk. Foto: Evan Vucci/AP/NTB
Donald Trump forlater podiet etter å ha holdt en tale i Det hvite hus der han kom med nye og udokumenterte påstander om valgfusk. Foto: Evan Vucci/AP/NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Joe Biden har overtatt ledelsen i nøkkelstaten Georgia. Dermed blir mulighetene til president Donald Trump enda mindre.

Som i mange andre delstater har Joe Biden gradvis hentet inn Donald Trumps forsprang i Georgia etter hvert som forhåndsstemmer og brevstemmer blir talt opp. Grunnet koronapandemien stemte langt flere amerikanere per brev og på forhånd i år enn ved tidligere valg, og Trump har gjennom hele valgkampen hevdet at slike stemmer åpner for valgfusk.

Dermed har langt flere demokratiske velgere enn republikanere valgt å stemme på forhånd. Da resultatet av en bolk forhåndsstemmer ble kunngjort i forstedene til Georgias største by Atlanta natt til fredag lokal tid, rykket Biden foran – om enn bare med 917 stemmer. Om han tar Georgias 16 valgmenn, vil Joe Biden langt på vei ha lukket døra for Donald Trumps muligheter til gjenvalg.

Georgia er en av fem delstater som fortsatt er i spill. Det ventes flere resultater fra Pennsylvania, den aller største premien, i løpet av fredagen. For Trump er de 20 valgmennene i delstaten ikke bare viktige, men helt nødvendige. Men forspranget hans i delstaten har i løpet av to dager med stemmetelling krympet fra over 600.000 til 18.000. Også her ventes det at et relativt stort flertall av de resterende stemmene går til Biden.

Biden selvsikker

Litt bedre ser det ut for Donald Trump i de to vestlige delstatene som fortsatt ikke er avgjort. I Arizona har han begynt å knappe inn på Bidens forsprang, og kanskje har han fortsatt muligheter til å ta de elleve valgmennene her. I Nevada leder Biden med 12.000 stemmer, men tellingen går svært langsomt. Trump er favoritt til å vinne North Carolina, med 15 valgmenn.

Etter å ha holdt tett gjennom mesteparten av torsdagen, valgte begge kandidatene å uttale seg sent på ettermiddagen amerikansk tid. Joe Biden har sagt flere ganger at han tror han vinner, uten å erklære seier ennå. Han la seg på samme linje torsdag.

– Velgerne og ingen andre velger USAs president, sa Biden.

Han oppfordret også befolkningen til å holde seg rolig og være tålmodige mens stemmene telles i de omstridte vippestatene.

– Prosessen fungerer, sa Biden, og føyde til at resultatet vil foreligge ganske snart. Han sa han ikke var i tvil om at han til slutt vil stå igjen som vinner.

Biden nevnte også at han er blitt brifet om pandemien og den økonomiske situasjonen i USA.

– Undergraver demokratiet

Langt mer oppsiktsvekkende var imidlertid Donald Trumps uttalelser fra talerstolen i Det hvite hus. Han gjentok sine udokumenterte påstander om valgfusk og hevdet at han vil vinne hvis kun «lovlige stemmer» telles.

Både CNN, nyhetsbyrået AP og New York Times slår fast påstandene overhodet ikke er bevist.

Reaksjonene på uttalelsene var sterke. Flere topp-republikanere, deriblant eks-senatoren Rick Santorum, fordømte påstandene eller sa de var feilaktige.

Adam Nagourney, sjefen for New York Times ' Los Angeles-kontor og tidligere politiske redaktør, skriver at Trump fremsto som en slagen mann. Uttalelsene fremsto som en avskjedstale der Trump ramset opp hindrene han mener kostet ham seieren, skriver Nagourney.

Ellen Weintraub, lederen for USAs føderale valgkommisjon (FEC), ba Trump slutte med å spre løgner og konspirasjonsteorier.

– Nå er det nok, herr president. Nok. Å spy ut konspirasjonsteorier om valget vil ikke endre resultatet. Stemmene er avgitt. Stemmene vil bli opptalt. Folkets vilje vil skje. Dine løgner undergraver demokratiet vårt og skader landet, skrev hun på Twitter.

Trump gått til en rekke søksmål i håp om å endre valgresultatene i flere delstater. I en Twitter-melding etter uttalelsen i Det hvite hus skrev han at «høyesterett bør avgjøre!»

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse