Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
12 november 2020 10:49
Del på Facebook
Torsdag legger Ap-leder Jonas Gahr Støre fram Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett. Foto: Terje Pedersen / NTB
Torsdag legger Ap-leder Jonas Gahr Støre fram Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett. Foto: Terje Pedersen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet graver dypere i oljefondet enn regjeringen i sitt alternative statsbudsjett. – Det er nødvendig nå, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ap plusser på 14,7 milliarder oljekroner mer enn det regjeringen har lagt til grunn. Det kom fram da Støre og finanspolitisk talsperson Hadia Tajik la fram partiets alternative statsbudsjett på en digital pressekonferanse torsdag.

– Det er nå det er riktig å bruke penger på folk og sosial rettferdighet, sier Støre, som viser til at oljepengebruken er innenfor handlingsregelen. De ekstra oljemilliardene skal i sin helhet gå til ulike arbeidsmarkedstiltak.

Få betenkeligheter

Budsjettet inneholder en rekke elementer som Ap trolig håper vil virke fristende på vanlige velgere, som billigere barnehager og SFO, økt pendlerfradrag, feriepenger til folk som mottar dagpenger, lavere egenandel for helsetjenester og mer støtte til tannhelse.

– Det er slutt på pengegaver til dem som har mest fra før. Nå er det vanlige arbeidsfolks tur, sier Støre.

Overfor NTB innrømmer Ap-lederen at han har få betenkeligheter med å bruke sparepengene til framtidige generasjoner.

– Det vi nå ser, er et Norge som stenger ned, der folk mister jobbene sine. Det er avgjørende at vi så fort som mulig kommer tilbake til normalt gjenge. Da er det bedre å bruke økonomiske muskler i startfasen enn å komme haltende etter, slår Ap-lederen fast.

8 milliarder omfordelt

Nærmere 8 milliarder kroner er omfordelt i forhold til regjeringens budsjett. Blant annet er det kuttet 2,4 milliarder i planlagt konsulentbruk for å gi rom for flere ansettelser.

Ap vil også stanse høyreregjeringens forsøk med statlig eldreomsorg og støtte til privatisering av offentlig helsevesen. I tillegg slår partiet en tykk strek over den omstridte ABE-reformen, som pålegger alle offentlige virksomheter å barbere sine budsjetter med 0,5 prosent årlig.

– I åtte år har denne reformen skapt så mye demotivasjon. Det finnes bedre måter å prioritere på, slår Støre fast.

Raser over økt skatt

Ap vil heller innføre moms på elbiler i luksusklassen og gjøre det dyrere å kjøpe privat helseforsikring. Og aller viktigst: Hente inn 7 milliarder kroner i økt formuesskatt.

Det omtaler NHO-sjef Ole Erik Almlid som et «skattesjokk».

– Det er det siste norske bedriftseiere trenger, sier han.

Også Høyres finanspolitiske talsmann Mudassar Kapur reagerer.

– En ting er at Ap bruker mye oljepenger, det er på en måte forventet når Norge står i en helt ekstraordinær situasjon. Det som ikke er forventet, er at man sender en gigantisk skatteregning til de som skaper norske jobber, når næringslivet fra før er i knestående, sier han.

– Drittpakke

Ap vil også fjerne kontantstøtten, noe som vekker forargelse i KrF.

– Ap serverer rett og slett familiene en drittpakke, sier familiepolitisk talsperson Jorunn G. Lossius. Hun mener Arbeiderpartiet tar friheten til å velge fra familiene.

Frp er på sin side svært kritisk til at Ap vil øke CO2-avgiften med 10 prosent i året fram til 2030, unntatt bensin og diesel som skal øke med 5 prosent fram til 2025.

Det er direkte industrifiendtlig, mener Frps miljøpolitiske talsmann Terje Halleland.

– Dette vil ikke bidra til annet enn storstilt utflagging av norske arbeidsplasser og et massivt inntektstap til det fellesskapet Ap hevder å være så opptatt av, sier han til NTB.

Koronabudsjett

Flere større poster i budsjettet er ekstratiltak for å bøte på koronakrisen. Ap vil blant annet beholde flere kompensasjonsordninger fram til 1. juli neste år og styrke kommuner og fylkeskommuner med flere milliarder kroner.

Ap vil også satse milliarder på utvikling av grønne energiformer som hydrogen og vindkraft, samt karbonfangst- og lagring.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 23 timer siden Etterlyser rømling internasjonalt
TK viser usladdet bilde.
Terje Sundsbø 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrOgså kvalitetssikringen fra KS2 rapporten viser altså at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bompriser, er større enn med ferge.Utslippene ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEg har bedt om innsyn i Effekt-rapporten som SVV sende til TØI som utfyllende utrekningar som TØI/Dovre skulke kvalitetssikre.Det som ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge. Jeg gjentar - dette er fra ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEr klar over at SVV brukar standard programvare for beregningene.  Men, blir det meir riktig?Der er vel ei smertegrense for ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse