Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
12 november 2020 11:45
Del på Facebook
Jonas Gahr Støre legger på 350 millioner til frivilligheten i Arbeiderpartiets alternative budsjett. Foto: Vidar Ruud / NTB
Jonas Gahr Støre legger på 350 millioner til frivilligheten i Arbeiderpartiets alternative budsjett. Foto: Vidar Ruud / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ap-leder Jonas Gahr Støre synes ikke 1,8 milliarder kroner i momskompensasjon for frivilligheten er nok og legger på 350 millioner i sitt alternative budsjett.

Av de 350 millionene går 135 millioner kroner til idretten. Arbeiderpartiet la torsdag fram sitt alternative statsbudsjett, og partiet mener det er en selvfølge at idretten får kompensert for all moms de betaler.

– Spesielt nå etter korona hvor frivillighet, små lag og foreninger ikke har drevet med loddsalg, basar, turneringer – da sliter de veldig. Vi har sett en regjering som ikke har kommet med krisepakker som har truffet godt nok. I et kriseår er det ekstra viktig med et slikt virkemiddel, sier Støre til NTB.

Regjeringen følger opp

I regjeringens budsjettforslag er det satt av 118,9 millioner mer til momskompensasjon for frivillige organisasjoner sammenlignet med i år, som gjør et posten har en total ramme på 1,8 milliarder kroner. Det er i tråd med signalene som ble gikk ved framleggingen av 2020-budsjettet. Det er ikke nok, mener Støre.

De 21.778 organisasjonene som søkte om momskompensasjon i 2019, fikk kun dekket 81,9 prosent av det innvilgede søknadsbeløpet fordi høyreregjeringen ikke har prioritert å øke rammene nok, opplyser partiet.

Torsdag opplyste Kulturdepartementet at over 1,3 milliarder kroner er utbetalt til idretten og frivillige organisasjoner i en kompensasjonsordning for inntektsbortfall.

– Uforutsigbarhet

Arbeiderpartiet opprettet momskompensasjonsordningen i 2009.

– Vi var i ferd med å trappe opp, men under regjeringen har avkortingen blitt større. Det gir uforutsigbarhet. Vi mener det er en selvfølge at idretten får kompensert for all moms de betaler, sier Aps kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen.

Arbeiderpartiet viser til at den økende avkortingen skyldes at nye organisasjoner og underledd kommer inn i ordningen, og at eksisterende søkere har økende aktivitet og dermed økte kostnader.

Forståelse

Idrettspolitisk talsperson Tage Pettersen i Høyre opplyser imidlertid at avkortingen, altså andelen man ikke får refundert, har blitt mindre og mindre hvert år.

– I utgangspunktet har jeg forståelse for at 1,8 milliarder kan være for lite. Samtidig innfrir regjeringen det vi har lovet da vi behandlet frivillighetsmeldingen med å trappe opp til 1,8 milliarder innen 2021. Vi innfrir løftet vi har holdt, sier Pettersen til NTB.

– Det var 940 millioner da regjeringen tok over, så det har vært en formidabel økning, sier Pettersen.

Hvor kuttes det?

Støre opplyser at momskompensasjonsordningen har vært høyt på dagsorden hos Arbeiderpartiet i lang tid, og at det vil frigjøre midler til aktivitet.

– Hvor kommer pengene fra?

– Det er et prioriteringsspørsmål. Vi har ikke et stort kutt i formuesskatten i dette budsjettet. Og vi har et opplegg for formuesskatt som følger skatteforliket fra 2016. Det gir Arbeiderpartiet ekstra handlingsrom til å satse på dem som kan trenge økt aktivitet i hverdagen: vanlige folk og vanlige familier, sier Ap-lederen.

– Kuttene i formuesskatt går til de aller mest formuende i landet. De bor i de rikeste delene av landet: sentralt på Østlandet og deler av Vestlandet. Det er knapt en formuesskattkrone nord for Trøndelag, men denne momskompensasjonsordningen vil gjøre lek og idrett tilgjengelig fra Kirkenes til Mandal, legger han til.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse