Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 november 2020 10:43
Del på Facebook
Det er en stor gruppe med ansatte som ikke er omfattet av den nye pensjonskontoen som gjelder fra 2021. Den gjelder bare for dem som jobber i private bedrifter som har innskuddspensjon. Foto: Erik Johansen / NTB
Det er en stor gruppe med ansatte som ikke er omfattet av den nye pensjonskontoen som gjelder fra 2021. Den gjelder bare for dem som jobber i private bedrifter som har innskuddspensjon. Foto: Erik Johansen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snart strømmer tilbud inn fra pensjonsselskaper som vil lokke deg over til deres selskap. Det skarpeste blikket skal man ha på gebyrene, råder Forbrukerrådet.

Fra 2021 vil alle som er ansatt i private bedrifter med innskuddspensjon, få en pensjonskonto. Målet er at gebyrene skal ned, og at det blir lettere å få oversikt. Dette omfatter 1,5 millioner nordmenn.

– Jeg er glad for at egen pensjonskonto nå innføres fra nyttår. Dette vil gi lavere kostnader, og arbeidstakerne får bedre oversikt over pensjonssparingen. Vi åpner også for at arbeidstakere som ønsker det, selv kan bestemme hvor de vil forvalte pensjonssparingen, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Alternativ

For dem som får en pensjonskonto i 2021, er det en rekke alternativer. Man har frist til 1. mai 2021 med å bestemme seg. Det gjør man via nettsiden til Norsk Pensjon.

Du kan velge å samle alle tidligere pensjonskapitalbeviser og dagens pensjoner hos den pensjonsleverandøren som arbeidsgiveren din bruker. Dette vil skje automatisk hvis du ikke tar et aktivt valg. Alternativene er å flytte bare tidligere pensjonskapitalbeviser eller også nåværende pensjonsbetaling til andre pensjonsselskaper.

Arbeidsgiveren betaler gebyr for dagens pensjonsinnbetaling eller eventuelt en standard kompensasjon, hvis du flytter. Gebyrer for tidligere pensjonskapitalbeviser må du uansett betale selv.

Automatisk

– Det er nok grunn til å anta at de store selskapene vil legge vekt på at dette går av seg selv. Sammenslåingen skjer automatisk, og du som arbeidstaker behøver ikke å foreta deg noe, sier fagansvarlig Elisabeth Realfsen i Finansportalen hos Forbrukerrådet.

Mange vil nok nyte godt av betingelser som arbeidsgiveren har forhandlet fram, men likevel kan det være smart å også vurdere den flytteretten du har.

– For mange vil det finnes interessante alternativer, for eksempel å ta med seg den standard kompensasjonen og heller kjøpe et billig globalt indeksfond hos en selvvalgt leverandør, sier Realfsen.

Faller ut

Offentlig ansatte, de som har bedrifter med ytelsespensjon eller hybrid, de som har flyttet til utlandet og de som er uten jobb er ikke omfattet av den kommende pensjonskontoen.

– Det skapes nesten et inntrykk nå av at dette vil gjelde alle ansatte i Norge. Det er ikke tilfellet. Ordningen vil kun gjelde for dem som jobber i private bedrifter som har innskuddspensjon, sier Realfsen.

Hun ber den store gruppen som ikke er omfattet av ordningen, om å sjekke pensjonene sine.

– For denne store gruppen er det fortsatt veldig viktig å passe på at ikke gebyrene spiser opp avkastningen på pensjonsmidlene. Du kan få full oversikt på Finansportalens Gebyrsjekk.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrDu hevder at det vil kreve en ny KS2-analyse kun for å prisjustere kostnadene i en nylig utarbeidet KS2-analyse. Da ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøNår bompengeproposisjonen eventuelt skal leggast fram fram for Stortinget må grunnlaget vere presist basert på oppdaterte kostnadstall.Så vil nok Stortinget ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrNår blir det tvingende nødvendig å oppdatere en KS2-rapport fra mars 2023 på grunn av prisendringer?I sammenligning med null-alternativet; når ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøEg har sagt at KS2 må oppdaterast for endring av kostnadsnivået i prosjektet der KS2 rapporten frå 2023 er etter ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrMener du for alvor at en KS2-analyse må kvalitetssikres på nytt bare på grunn av prisstigning?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøDersom du er så enfoldig at du trur at der ikkje har vore prisstigning etter 2022 og fram til ein ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse