Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 november 2020 10:43
Del på Facebook
Det er en stor gruppe med ansatte som ikke er omfattet av den nye pensjonskontoen som gjelder fra 2021. Den gjelder bare for dem som jobber i private bedrifter som har innskuddspensjon. Foto: Erik Johansen / NTB
Det er en stor gruppe med ansatte som ikke er omfattet av den nye pensjonskontoen som gjelder fra 2021. Den gjelder bare for dem som jobber i private bedrifter som har innskuddspensjon. Foto: Erik Johansen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snart strømmer tilbud inn fra pensjonsselskaper som vil lokke deg over til deres selskap. Det skarpeste blikket skal man ha på gebyrene, råder Forbrukerrådet.

Fra 2021 vil alle som er ansatt i private bedrifter med innskuddspensjon, få en pensjonskonto. Målet er at gebyrene skal ned, og at det blir lettere å få oversikt. Dette omfatter 1,5 millioner nordmenn.

– Jeg er glad for at egen pensjonskonto nå innføres fra nyttår. Dette vil gi lavere kostnader, og arbeidstakerne får bedre oversikt over pensjonssparingen. Vi åpner også for at arbeidstakere som ønsker det, selv kan bestemme hvor de vil forvalte pensjonssparingen, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Alternativ

For dem som får en pensjonskonto i 2021, er det en rekke alternativer. Man har frist til 1. mai 2021 med å bestemme seg. Det gjør man via nettsiden til Norsk Pensjon.

Du kan velge å samle alle tidligere pensjonskapitalbeviser og dagens pensjoner hos den pensjonsleverandøren som arbeidsgiveren din bruker. Dette vil skje automatisk hvis du ikke tar et aktivt valg. Alternativene er å flytte bare tidligere pensjonskapitalbeviser eller også nåværende pensjonsbetaling til andre pensjonsselskaper.

Arbeidsgiveren betaler gebyr for dagens pensjonsinnbetaling eller eventuelt en standard kompensasjon, hvis du flytter. Gebyrer for tidligere pensjonskapitalbeviser må du uansett betale selv.

Automatisk

– Det er nok grunn til å anta at de store selskapene vil legge vekt på at dette går av seg selv. Sammenslåingen skjer automatisk, og du som arbeidstaker behøver ikke å foreta deg noe, sier fagansvarlig Elisabeth Realfsen i Finansportalen hos Forbrukerrådet.

Mange vil nok nyte godt av betingelser som arbeidsgiveren har forhandlet fram, men likevel kan det være smart å også vurdere den flytteretten du har.

– For mange vil det finnes interessante alternativer, for eksempel å ta med seg den standard kompensasjonen og heller kjøpe et billig globalt indeksfond hos en selvvalgt leverandør, sier Realfsen.

Faller ut

Offentlig ansatte, de som har bedrifter med ytelsespensjon eller hybrid, de som har flyttet til utlandet og de som er uten jobb er ikke omfattet av den kommende pensjonskontoen.

– Det skapes nesten et inntrykk nå av at dette vil gjelde alle ansatte i Norge. Det er ikke tilfellet. Ordningen vil kun gjelde for dem som jobber i private bedrifter som har innskuddspensjon, sier Realfsen.

Hun ber den store gruppen som ikke er omfattet av ordningen, om å sjekke pensjonene sine.

– For denne store gruppen er det fortsatt veldig viktig å passe på at ikke gebyrene spiser opp avkastningen på pensjonsmidlene. Du kan få full oversikt på Finansportalens Gebyrsjekk.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse