Miljøstiftelsen Bellona har i et brev til Arbeids- og sosialdepartementet bedt om at vernetjenesten i olje- og gassindustrien fristilles fra ordinære arbeidsoppgaver.
– Økningen i alvorlige hendelser er sjokkerende. Statsråd Asheim må umiddelbart ta grep for å bedre sikkerheten, sier Bellona-leder Frederic Hauge.
Brevet bygger på flere dokumenterte funn hvor oljeselskapene har hindret medvirkningsretten til de ansatte. Etter en høst med avsløringer av store avvik ved tilsyn av olje- og gassinstallasjoner, interne varsler og bekymringsmeldinger fra ansatte – i tillegg til alvorlige hendelser på Melkøya, Mongstad og Tjeldbergodden – har miljøstiftelsen fått nok.
– Forverrede forhold for vernetjenesten utgjør i seg selv en sikkerhetsrisiko, og gjør derfor også alle de andre sakene den høsten verre. Dette forrykker trepartssamarbeidet som sikkerheten i industrien er bygget på, sier Hauge.
Firedobling av alvorlige hendelser siden 2018
Petroleumstilsynet har varslet om «en urovekkende økning i antall alvorlige hendelser» innrapportert i 2020. Ptil mottok varsler om over 50 alvorlige hendelser i perioden januar-september 2020. Dette er dobbelt så mange som i samme periode i 2019. Så langt i 2020 er det besluttet å iverksette 13 granskinger. Dette er et historisk høyt antall, ifølge Ptil.
Antall varslede alvorlige hendelser er firedoblet siden 2018.
– Det har vært en sjokkerende økning i alvorlige hendelser. Derfor ber vi statsråd Asheim om umiddelbart å ta grep for å bedre sikkerheten i petroleumsvirksomheten, sier Hauge.
Vernetjenesten er betydelig svekket i hele oljebransjen
Høsten 2020 har vært preget av flere større ulykker på norske olje- og gassinstallasjoner. Bellona har identifisert alvorlige brudd på regelverket for vernetjeneste. Funnene viser at verneombudene har for liten tid til sikkerhetsarbeid og blir for sent involvert i avgjørelser til å kunne ha en reell påvirkning.
En omfattende gjennomgang av tilsynsdokumenter viser at vernetjenesten har blitt betydelig og systematisk svekket over årene. I kombinasjon med kostnadskutt og et økende etterslep på vedlikehold gir det potensielt så store svekkelser i sikkerhetsnivået på sokkelen at det vil være uforsvarlig å ikke ta grep, mener Bellona.
– Vi mener det nå er et tidsspørsmål før neste storulykke finner sted. Bellona har i sine granskninger avdekket flere forhold på operative felt som ligner de som fant sted før brannen på Hammerfest LNG, påpeker Hauge.
Krever fristilling
Bellona ba tirsdag arbeids- og sosialminister Henrik Asheim om å gi vernetjenesten mer tid og kapasitet til utføring av sikkerhetsoppgaver i olje- og gassindustrien.
– Bellona mener fristilling av vernetjenesten fra ordinære arbeidsoppgaver vil være et effektivt tiltak for å øke sikkerheten, sier Hauge.