Opposisjonen forhandler om felles krisetiltak, men venstresiden har ikke fått Frp med på et av sine hovedkrav – å gjeninnføre feriepenger på dagpenger.
Den såkalte firerbanden, Frp, Ap, Sp og SV, satt i møter til langt på kveld søndag for å forsøke å enes om forsterkede krisepakketiltak etter de strenge smitteverntiltakene som ble innført etter nyttår.
Mandag var partene imidlertid ikke klar til å legge fram noe felles. Signalene fra partiene er at de nå vil avvente statsminister Erna Solbergs redegjørelse i Stortinget kl. 12 for å se hvilke eventuelle nye tiltak hun kommer med der. Partene skal møtes til et nytt møte kl. 15.
– Milliardkostnad
Det kan gå mot enighet blant partiene om å forlenge eksisterende ordninger, som permitteringsordningen og kompensasjonsordningen. Men utover det er det sprekk i feltet.
Frp er blant annet skeptisk til å være med på et av hovedkravene fra de rødgrønne – å gjeninnføre feriepenger på dagpenger. Regjeringen fjernet feriepengeopptjening for dem som går på dagpenger fra 2015.
– Skal man innføre en generell feriepengeopptjening for alle som har vært permittert, så snakker vi ganske mange milliarder kroner, så vi har foreløpig sagt nei til å være med på det, sier Frps finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi til NTB.
Han sier det må sees i sammenheng med at Frp, da partiet satt i regjering, sørget for at personer på dagpenger skulle få utbetalt dagpengene uten avkorting også i ferien.
Det innebærer at de får den samme utbetalingen som resten av året, men ikke en ekstra pott basert på opptjeningen året før, slik personer i arbeid får.
– Unaturlig
Limi sier Frp i sin tid var med på å fjerne feriepengeopptjeningen fordi partiet mener det er unaturlig at man skal tjene feriepenger når man går på dagpenger.
– Det er fordi de fleste er inne på dagpenger for en kortere periode, så det var utgangspunktet den gangen. Nå er det en spesiell situasjon med koronaen, men samtidig har dagpengesatsen blitt betydelig forbedret etter vedtak i Stortinget, så man har nå en langt høyere utbetaling nå enn det som er normalt på dagpenger, sier Limi.
Satsen for dagpenger er midlertidig forhøyet til 80 prosent av inntekt inntil tre ganger grunnbeløpet. For inntekt mellom tre og seks ganger grunnbeløpet er satsen fremdeles 62,4 prosent.
– Så er det klart at for dem som er ute av permittering og tilbake i jobb, så vil denne problematikken være relevant, men de får uansett en skattefri måned, fordi man har en skattefri lønnsutbetaling i juni, sier Limi.
Sier nei til utbyttenekt
I løpet av 2020 var det på det meste rundt 350.000 ledige som nå vil miste hele eller deler av ferietillegget.
– Disse kommer til å gå på en smell og få mindre å rutte med. En av de beste tingene vi kan gjøre for både deres lommebok og for å holde hjulene i gang i norsk økonomi, er å gi dem feriepenger, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til NTB.
– Hvis vi fremdeles skal kunne kalle dette en dugnad, må vi sørge for at de arbeidsledige kan gå sommeren i møte med visshet om at de har råd til å betale regningene sine. Det er en skam at regjeringa fortsatt ikke har sikret denne gruppa den tryggheten de trenger og fortjener, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Frp vender også tommelen ned for en rekke av de andre kravene fra venstresiden som forbud mot oppsigelser, lederbonuser, utbytte, aksjetilbakekjøp og bruk av skatteparadiser for bedrifter som får krisestøtte.
Aps finanspolitiske talsperson Rigmor Aasrud sier dette ikke nødvendigvis vil felle forhandlingene.
– Det er mange andre saker som vi jobber med, og det å finne en god balanse mellom alle punktene, er vi veldig opptatt av. Og å sikre arbeidsfolk, som rammes veldig hardt av denne krisen, enda bedre ordninger, det er viktig for oss, sa Aaserud under politisk kvarter på NRK mandag morgen.
Hans Andreas Limi sier til NRK at Frps mål er å etablere flertall rundt noen overordnet viktige forslag som kan fremmes i Stortinget tirsdag.
(©NTB)