Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
19 januar 2021 19:21
Del på Facebook
Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener forslaget om å oppheve skjenkestoppen kommer for tidlig. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB
Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener forslaget om å oppheve skjenkestoppen kommer for tidlig. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skjenkereglene endres etter Stortingets flertallsvedtak. Helseminister Bent Høie (H) mener likevel at forslaget om å oppheve skjenkestoppen kommer for tidlig.

– Jeg mener at forslaget om å oppheve skjenkestoppen kommer for tidlig. Smittesituasjonen er ustabil, og dette øker risikoen for smittespredning. Men vi vil likevel følge opp stortingsflertallets vedtak, sier Høie.

Stortingsflertallet ba tidligere tirsdag regjeringen om å sikre at kommuner med lavt smittetrykk skal kunne tillate alkoholservering i forbindelse med matservering, og dermed oppheve skjenkestoppen.

Helse- og omsorgsdepartementet opplyste tirsdag kveld at det nå blir skjenking til midnatt, men at gjester ikke kan slippes inn etter klokken 22. Alkoholservering kan kun skje i forbindelse med matservering.

– Gjennom dette har Stortinget prioritert gjenåpning av alkoholservering. Det betyr at andre lettelser kan bli skjøvet ut i tid fordi det er summen av tiltakene som har effekt på smittespredningen, sier Høie.

Endringene skal gjennomføres så raskt som mulig, og de trer i kraft ved midnatt natt til fredag 22. januar.

Kommuner med høyere smittetrykk får to døgn til å fatte vedtak om fortsatt skjenkestopp eller strengere regler enn de nasjonale reglene. Kommunene kan ikke vedta mindre strenge regler enn de nasjonale.

Departementet sier samtidig at internasjonal erfaring tilsier at skjenkesteder er et område med høy risiko for smittespredning.

– Barnslig

SV er kritisk til Bent Høies håndtering av saken.

– Nå oppfører Høie seg barnslig. Nå tvangsåpner han hele landet og later som om det er opposisjonen som har gjort det. Faktum er at Stortinget har vedtatt at det skal kunne åpnes i kommuner som har lavt smittetrykk, ikke hele landet. Så her gjør han hele Norge til lekegrind for Høyres politiske spill, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Han peker på at Stortinget har bedt regjeringen om å sikre at kommuner med lav smitte kan åpne servering, men at det ikke er det Bent Høie velger å gjøre.

– Nå må Høie begynne å ta litt ansvar her, høre etter og ikke minst la kommuner med lavt smittetrykk få bruke hodet før det går ut over befolkningens tro på rådene til myndighetene. I Gamvik, Skjervøy eller Tynset har det knapt vært smitte siste halvår, sier han og fortsetter:

– Hadde situasjonen vært tilsvarende i Oslo ville han selvsagt ha tillatt åpning. Jeg er dypt skuffet over Bent Høies oppførsel og ber statsministeren om å rydde opp i dette farlige spillet, sier Fylkesnes.

– Vil bli tatt godt imot

Frp-leder Siv Jensen ber regjeringen om å roe seg litt ned.

– Fremskrittspartiets forslag som Stortinget nå har vedtatt, er i realiteten det samme som Folkehelseinstituttet anbefalte, men som regjeringen valgte å la være å lytte til. Det er litt spesielt at regjeringen nå sier at dette vedtaket gjør at man vurderer å ikke lette på andre restriksjoner og sier at helheten teller, all den tid de selv har varslet at de neste uke ville revurdere nettopp det nasjonale skjenkeforbudet, sier hun.

Frp-lederen mener at forslaget om å oppheve skjenkestansen vil bli tatt godt imot rundt omkring i distriktene hvor det ikke er like mye smitte som i Oslo.

Flertall med Frp

Ifølge Stavanger Aftenblad lå det an til at Frps forslag skulle bli nedstemt i Stortinget tirsdag ettermiddag. Dette snudde da Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, MDG og Rødt sikret flertall med Frp.

Frp-leder Siv Jensen sa at hun forventet at det ikke går lang tid før kranene kan åpnes i kommuner som ønsker det.

– Det er ingen grunn til at kommuner med lavt smittetrykk ikke skal få anledning til å servere alkohol i forbindelse med matservering etter dette vedtaket, sa Jensen.

Mandag redegjorde statsminister Erna Solberg (H) for Stortinget om koronasituasjonen. Hun gjorde det da klart at regjeringen viderefører regelen om at restauranter og puber ikke har lov å servere alkohol, men at de skal vurdere den på nytt i neste uke. Det er denne beslutningen Stortinget krevde omgjort.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse