fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
21 januar 2021 11:25
Sentralbanksjef Øystein Olsen tror styringsrenta vil bli holdt på null prosent en god stund framover. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Sentralbanksjef Øystein Olsen tror styringsrenta vil bli holdt på null prosent en god stund framover. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Norges Bank holder styringsrenten på null prosent og signaliserer at den kommer til å ligge rekordlavt helt til neste vår.

Norsk økonomi er hardt rammet av koronapandemien og lider under et kraftig økonomisk tilbakeslag. Det er stor usikkerhet om hvor utviklingen går framover. Rentekomiteen har derfor kommet til at styringsrenten skal holdes i ro til det er klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Utviklingen har stort sett vært slik prognosene i Pengepolitisk rapport i desember tilsa, poengterer han. Der kommer det fram at renta trolig vil ligge på dagens nivå i over ett år framover.

Norges Bank anslo i desember en vekst i Fastlands-BNP på 3,7 prosent i år og 3,1 prosent i 2022.

Smitteøkning bremser

Etter flere måneder med oppgang i norsk økonomi, falt aktiviteten igjen mot slutten av fjoråret. Boligprisene har steget videre. Inflasjonen er litt for høy, men sterkere kronekurs siden mars og utsikter til lav lønnsvekst tilsier at den vil avta fremover.

– Gjeninnhentingen i økonomien bremses nå av den økte smitten og strengere smittevern. Samtidig har vaksineringen kommet godt i gang, og den økonomiske veksten ventes å ta seg opp utover i 2021, sier Olsen.

Rentebanen fra desember tilsier at renten fra første halvår i 2022 gradvis øker etter hvert som aktiviteten nærmer seg et mer normalt nivå. I rentebanen anslås totalt fire renteøkninger i 2022 og 2023, to hvert år.

Rentebeslutningen ble tatt på et såkalt mellommøte, og kommer ikke med en grundigere begrunnelse enn det som framgår av en kortfattet pressemelding.

Analytikerne uenige

Analytikerne som kommenterte rentebeslutningen, er uenige med hverandre om hva den sier om renteutviklingen framover.

– Vi venter at Norges Bank holder styringsrenten på null prosent gjennom 2021 og begynner normaliseringen av rentenivået i mars 2022, i tråd med signalene fra desember, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Danske Bank mener på sin side at renta settes opp allerede i september i år. Banken begrunner det med at Norge og de fleste europeiske land, samt USA, vil ha vaksinert en tilstrekkelig del av befolkningen i løpet av første halvår.

Dane Cekov og Kjetil Olsen i Nordea Markets mener derimot å kunne lese mellom linjene at sentralbanken antyder en renteøkning allerede i desember i år fordi koronavaksinen blir rullet ut raskere enn ventet.

Lave lånerenter

Den rekordlave styringsrenta vil medføre at utlånsrentene også holdes svært lave i en god stund framover, poengterer Norges Eiendomsmeglerforbund. Meglerne venter «en sterk start på boligåret 2021».

– Dette påvirker husholdningenes kjøpekraft, og vi må forvente et tilsvarende høyt prisnivå på boliger i årene som kommer, sier administrerende direktør Carl O. Geving.

Norske Boligbyggelag (NBBL) mener sentralbanken burde signalisert at renten kan komme raskere opp.

– Den underliggende etterspørselen i norsk økonomi er høy, noe vi ikke minst ser i boligmarkedet, sier sjeføkonom Frengstad Bjerknes.

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Siste kommentarer

Lars Svein Valderhaug 19 timer siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
Og her har Sundsbø trykka på repeatknappen igjen ja, og svarer i liten grad på det aktuelle innholdet, som vanlig. ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
Møreaksen er billigere, raskere, har større samfunnsnytte enn Romsdalsaksen, og Møreaksen oppfyller målsettingen med fergefri E39 – å knytte næringslivet ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden Studie: Hetebølger skyldes rask global oppvarming
Stusser på dette med rask global oppvarming. I følge flere grafer for global temperatur, så er temperaturen relativt lav i ...
Vidar Hölm 1 dager siden Rødts forvrengning i sykehussaken
Det blir bare dumt at Rødt Ksu skal diskutere med SP om hvem som er best i denne saken. Alle ...
skal selvfølgelig være "flertallet i dagens Storting" :-(
Det er jo ingen sammenheng mellom det Kristiansen konkluderer med og de argumentene han nevner. Det er jo Ap og ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 173 comments
  • Lars Svein Valderhaug 112 comments
  • Lama Vik 37 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 27 comments
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte