fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
21 januar 2021 13:00
Tysklands statsminister Angela Merkel er som mange andre ledere i verden lettet over at Joe Biden tar over som USAs president. Foto: Hannibal Hanschke / Pool via AP / NTB
Tysklands statsminister Angela Merkel er som mange andre ledere i verden lettet over at Joe Biden tar over som USAs president. Foto: Hannibal Hanschke / Pool via AP / NTB

Ledere over hele verden gratulerer Joe Biden og Kamala Harris og ser fram til en ny start etter fire kaotiske år under Donald Trump.

Verdenslederne ønsket Biden velkommen inn i sine rekker, idet de påpekte at verdens mest presserende problemer, som koronakrisen og klimaendringer, krever internasjonalt samarbeid – noe Trump latterliggjorde.

Regjeringer og land som ble rammet av Trumps sanksjoner og andre tiltak, håper på en ny start, mens enkelte ledere som hyllet Trumps blanding av nasjonalisme og populisme, er mer tilbakeholdne i sine kommentarer.

Men mange uttrykker håp om at Biden vil få amerikansk demokrati tilbake på sporet igjen, to uker etter at horder av Trump-tilhengere stormet Kongressen.

– Ser fram til nytt kapittel

Tysklands statsminister Angela Merkel, som ble behandlet mer nedlatende enn de fleste av Trump, hyllet innsettelsesseremonien i Washington onsdag som «en sann feiring av amerikansk demokrati».

– Jeg ser fram til et nytt kapittel i tysk-amerikansk vennskap og samarbeid, tvitret hennes talsmann Steffen Seibert på hennes vegne.

Canadas statsminister Justin Trudeau, som var i konflikt med Trump om handel, sa at han ser fram til å samarbeide med Biden i bekjempelsen av klimaendringene. Selv om han er skuffet over at Biden skroter oljerørledningen Keystone XL mellom de to landene.

Britenes statsminister Boris Johnson, som syntes å ha hatt et godt forhold til Trump, gratulerte Biden og Kamala Harris, mens Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon var mer direkte og gjorde det klart at hun ikke vil savne Trump i det hele tatt.

Kina tilfreds

Regjeringen i Kina håper på et bedre forhold til USA etter presidentskiftet.

– Med samarbeid fra begge sider vil de gode englene i forholdet mellom Kina og USA overvinne de onde kreftene, sa talskvinnen Hua Chunying i Kinas utenriksdepartementet.

Donald Trump la seg på en hard linje overfor Kina i sin tid som president, og han gikk til handelskrig etter å ha kritisert kinesisk handelspolitikk i harde ordelag.

Kreml-talsmannen Dmitrij Peskov sier at et forbedret forhold mellom russerne og amerikanerne vil avhenge av Biden-administrasjonen.

– Russland vil leve slik landet har levd i hundrevis av år og søke gode forbindelser med USA, sa Peskov onsdag.

Lettelse i Brussel

I Brussel uttrykte EU-lederne lettelse over utsikten til et nytt samarbeid med et USA som i Trumps fire år nærmest behandlet EU som en fiendtlig alliert.

– Dagen i dag markerer mer enn en overdragelse av makten. Det er en mulighet for å revitalisere det transatlantiske forholdet som har lidd stor skade de siste fire årene, sa EU-president Charles Michel.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kalte onsdagen starten på et nytt kapittel. Nato ble ofte kritisert av Trump, som kalte alliansen et sluk for amerikanske ressurser.

Velkommen inn i Parisavtalen

Frankrikes president Emmanuel Macron sa seg spesielt fornøyd med at Biden tar USA inn i Parisavtalen igjen.

– Med Biden blir vi bedre i stand til å takle vår tids utfordringer, til å beskytte vår planet. Velkommen tilbake til Parisavtalen, tvitret han.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som hadde nære bånd til Trump, viste til sitt vennskap med Biden og uttrykte håp om godt samarbeid med USA.

Palestinernes president Mahmoud Abbas håper på en mer jevnbyrdig holdning fra Biden etter at Trump ensidig støttet Israel og satte palestinerne helt til side.

Latinamerikanske utfordringer

I Latin-Amerika står Biden overfor vanskelige utfordringer når det gjelder migrasjon, men både Brasils president Jair Bolsonaro og Mexicos president Andrés Manuel López Obrador, som begge var på god fot med Trump, ønsket ham lykke til.

López Obrador sa seg tilfreds med at Biden stanser byggingen av grensemuren mot Mexico og med hans forslag til innvandringsreform.

I Venezuela oppfordret president Nicolás Maduro til dialog, idet han håper det blir slutt på Trumps sanksjoner. Noen venezuelanere som er kritiske til Maduro, er imidlertid skuffet over at Trump går fra borde.

Cubas ledere kan ha større forhåpninger om bedrede relasjoner. Flere cubanske tjenestemenn har uttrykt vilje til å gjenåpne dialogen med Washington.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 1 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Reknar med at miljøpartiet FRP også ønsker å stoppe miljøverstingene Hafast, Hordfast, Borgundfjordtunnellen også. Frank har verkeleg snudd i miljøsaka ...
Kan ikke noen ta et luftfoto, eller et kart, og tegne en rød strek der trappen skal gå?
Ketil Strand Andersen 2 dager siden «How dare U?»
Spot on!!
Glimrende  👋 like greit å gå rett på sak med ein gang!Terningkast 10!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte