Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
30 januar 2021 14:33
Del på Facebook
Hjemmeskole, avlyste fritidsaktiviteter og begrensninger for hvor mange venner man får være sammen med er en stor belastning for barn og unge. Barneombudet og regjeringen ber kommunene sikre at de holder tilbudet åpent så mye som mulig. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Hjemmeskole, avlyste fritidsaktiviteter og begrensninger for hvor mange venner man får være sammen med er en stor belastning for barn og unge. Barneombudet og regjeringen ber kommunene sikre at de holder tilbudet åpent så mye som mulig. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunene må strekke seg så langt de kan for å sikre at barn og unge får en mest mulig normal hverdag, sier både barneombudet og regjeringen.

I Helsedirektoratets anbefaling til regjeringen advares det om at barn og unge lider under de strenge smitteverntiltakene, som den siste tiden har vært ekstra strenge i Oslo-regionen.

«Det at situasjonen for svært mange har stått over så lang tid, gjør at tåleevnen er redusert, og at selv tidligere barn/ungdom som kan karakteriseres som ressurssterke, er preget av situasjonen. Dette tilsier at antall utsatte nå øker kraftig», skriver direktoratet.

I tillegg mener en koordineringsgruppe, ledet av Bufdir, at sårbare barn og unge har en «uforholdsmessig tiltaksbyrde».

– Det er ingenting som kan erstatte en vanlig hverdag for barn og unge, medgir helseminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse lørdag.

Vil åpne skoler

Regjeringen åpner for å lette på tiltakene som særlig rammer barn og unge, etter en uke med svært strenge tiltak i Oslo-området, som følge av mutantutbruddet i Nordre Follo.

Lettelsene betyr blant annet at skoler og barnehager i Nordre Follo, Oslo, Ås og 14 andre omkringliggende kommuner kan ha gult tiltaksnivå fra onsdag av, med mindre kommunene selv beslutter rødt nivå.

Det er barneombud Inga Bejer Engh svært glad for.

– Rødt nivå i skolen og stengte fritidstilbud over tid er en stor belastning for barn, både når det gjelder tapt opplæring og deres psykiske helse. Det er en risiko for at flere unge kan falle utenfor, noe som også har store samfunnsøkonomiske konsekvenser, sier barneombudet i en pressemelding.

– Vær varsomme!

Det er opp til kommunene om de vil ha strengere tiltak enn regjeringen har innført, dersom smittesituasjonen lokalt tilser det. Barneombudet ber kommunene være varsomme med det.

– Vi ber kommunene om å særlig være oppmerksomme på konsekvensene for ungdommene som lenge har hatt strenge tiltak, og hva som kan gjøres for at de skal få leve mest mulig normale liv, sier Engh.

– De er nødt til å dokumentere forholdsmessigheten i sine vurderinger, understreker Høie.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) påpeker at kommunene må vurdere risikoen av tiltakene som rammer unge. De må også vurdere om de kan gjøre noe for å kompensere for at ting holdes stengt.

– Det aller viktigste tiltaket er at ting er mest mulig som normalt, sier Ropstad, som oppfordrer kommunene til å strekke seg så langt de kan for å sikre at skolehelsetjeneste, fritidstilbud og andre tjenester for barn og ungdom er åpne.

– Vi tar regningen

– Ikke omdisponer helsesykepleiere, ikke ta fra skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom, til smittesporing. Hvis du trenger å ansette noen andre, så tar staten regningen. Det skal ikke stå på pengene, sier han til NTB.

Han sendte tidligere i uka brev til statsforvalterne, som skal følge opp hvordan kommunene balanserer smitteverntiltak og andre hensyn. Her understreker han at tjenestene til barn og unge skal våre åpne og fysisk tilgjengelige.

Ropstad sier regjeringen blant annet har styrket arbeidet med psykisk helse for barn og unge med 170 millioner kroner i år og innført en rekke tiltak som gjør at kommunene kan opprettholde de ordinære tilbudene.

En krevende uke

Kunnskapsminister Guri Melby (V) er klar på at det har vært en krevende uke for skoler og barnehager, og hun skryter av alle som har gitt et heltidstilbud til barn og unge gjennom uken.

– Det betyr mye og er det viktigste vi kan gjøre. Det er også grunnen til at vi nå kan si at det nasjonale nivået skal være gult, nettopp for at flest mulig skal få et heltidstilbud hver eneste dag.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDet betyr at E39 Vik-Molde er prioritert for oppstart første seks år. God helg til deg også.
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøVi får konkludere medat vi ikkje blir samde om kva som er konklusjonen i SVV sitt innspel til ny NTP. ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrTabell 4.3 på side 49 har 14 kolonner (inklusive de med kun grafikk), hvor kolonne 2 angir navnet på prosjektet. ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøTabell 4.3, kolonner for avsette midler periode 23-. Der finn eg ikkje beløp. Kanskje tar eg feil?
Terje Sundsbø 4 dager siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenHvilke penger finnes allerede for fastlandsforbindelse til Gossen? Tror du pengene til Kjerringsundet vil være tilgjengelig? Fastlandsforbindelse til Otrøya og ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrI tabell 4.3 på side 49 er det ulike tall for «Lønnsomhet» og «Kostnad». Hvilken kolonne mener du angir avsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse