fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
02 mars 2021 20:00
Statsminister Erna Solberg møter pressen tirsdag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB
Statsminister Erna Solberg møter pressen tirsdag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB

Statsminister Erna Solberg (H) har hasteinnkalt til pressekonferanse. Tema er konflikten som har oppstått etter Molde-ordførerens kritikk av Oslo.

Mandag avslørte NRK at Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) fikk hjelp av statssekretær Peder W. Egseth (H) ved Statsministerens kontor til å komme i kontakt med VG i forbindelse med sin kritikk av håndteringen av koronapandemien i Oslo.

Saken har blitt politisk sprengstoff, og kritikken har haglet både mot statsminister Erna Solberg og Høyre. Solberg har avvist at hun kjente til saken før hun leste den i avisen søndag.

Klokka 20 tirsdag holder hun en hasteinnkalt pressekonferanse om saken på Statsministerens kontor.

Fire telefonsamtaler

Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) nektet først for at han hadde vært i kontakt med folk i regjeringsapparatet i forkant av intervjuet med VG.

Men tirsdag la ordføreren selv fram en redegjørelse der det kom fram at han hadde hatt fire telefonsamtaler på til sammen 28 minutter med Egseth lørdag og søndag.

Egseth er statssekretær ved Statsministerens kontor og betraktes som en av de viktigste «spinndoktorene» til Solberg.

Den første kontakten skjedde lørdag, bare timer før ordførerens intervju med VG. Det var da Dahl som kontaktet Egseth.

– Samtalen varte i 4 minutter, og jeg ba om hjelp til å komme i kontakt med noen fra riksmediene, skriver Dahl i redegjørelsen.

Egseth har ikke besvart NTBs henvendelser om saken.

Kraftige reaksjoner

Det var NRK som var først ute med opplysningen om at Dahl hadde fått hjelp av Egseth til å komme i kontakt med VG.

Molde-ordføreren har gjennom helgen høstet storm for utspillet, der han retter krass kritikk mot byrådet i Oslo for koronahåndteringen.

– Jeg er lite imponert over hva Oslo har fått til. I det ene øyeblikket skriker de etter flere forskrifter fra regjeringen og i det andre etter mer frihet. Det er dårlig lederskap, etter min mening, sa Dahl i det opprinnelige intervjuet.

Ordføreren spurte han også om det er byrådet i Oslo som «ikke klarer å gjøre jobben sin skikkelig, eller om innbyggerne ikke klarer å følge reglene».

Villedet om kontakt

I et intervju senere søndag fikk Dahl direkte spørsmål fra NTB om hvorvidt han hadde kommunisert med noen i regjeringsapparatet om utspillet i VG før han kom med det. Det benektet han.

– Nei, det har jeg ikke gjort, sa Dahl til NTB.

Intervjuet med NTB fant sted søndag klokka 15.54. På det tidspunktet hadde Dahl, ifølge redegjørelsen han selv la fram tirsdag, snakket med Egseth på telefon tre ganger. I tillegg hadde han snakket med statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet én gang bare tre timer tidligere.

Dahl sier tirsdag at poenget hans er at utspillet i VG var hans eget initiativ, og ikke et initiativ fra Statsministerens kontor.

Benekter kjennskap til saken

Kritikken mot utspillet vokste kraftig igjennom dagen søndag, og mandag la Solberg ut et innlegg på Facebook der hun distanserte seg fra Dahl:

– Jeg mener utspill som setter by og land opp mot hverandre, er unødvendige bidrag i koronadebatten. Derfor mener jeg utspillet fra Moldes ordfører Torgeir Dahl blir et unødvendig sidespor, skrev hun.

Da det bare timer senere ble kjent at Solbergs egen statssekretær hadde hjulpet Dahl komme i kontakt med VG, nektet statsministeren kjennskap til saken.

– Jeg kjente ikke til saken før jeg leste den i VG søndag, sier Solberg i et skriftlig svar formidlet av statssekretær Rune Alstadsæter (H).

Samtidig gjentar hun at hun mener saken er et uheldig sidespor.

– Dette har jeg vært tydelig på internt – også direkte til min statssekretær, sier hun.

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Dette faller vel naturlig inn med Helge Orten sine planer om å bygge Molderegionen først, for så å bygge resten ...
Martin Louis Hauger 2 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
Forhåpentlig vis aldri :-)
Martin Louis Hauger 2 dager siden Parodien er det Frank Sve som står for!
Nei, parodien er det Helge Orten & co. som står for :-)
Terje Sundsbø 4 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
@Ronny OsvollDu har jo faktisk selv vist hva svaret er på spørsmålet Nye Veier stiller – målsettingen med fergefri E39 er ...
Ronny Osvoll 4 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
@Terje SundsbøFrem mot 2050 kommer 95% av befolkningsveksten på Sunnmøre, så Molde kommer fint unna fremtidige trafikkproblem. Eneste plassen i fylke ...
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte