Kristiansund kommune er tatt inn i Fritidskortordningen for 2021–2022, som er et nasjonalt prøveprosjekt administrert av BufDir.
Per i dag er det 12 kommuner med fra hele landet, og fra 2021 kan også Kristiansund glede seg over å være en del av prøveordningen.
Ordningen retter seg mot alle mellom 6 og 18 år, og skal bidra til å at flere får delta i faste, organiserte fritidsaktiviteter. Mattis Himo, fagkoordinator for barne- og ungdomskultur i Kristiansund kommune, mener det er viktig for Kristiansund å få være en del av ordningen, både for målgruppens skyld, men også for å kunne være med i utviklingen av det som kan komme til å bli en ny nasjonal ordning.
Kommunen har god erfaring med å arbeide for deltakelse blant barn og unge. I begrunnelsen fra BufDir om hvorfor Kristiansund er valgt ut til å være med videre i prøveprosjektet peker de på at Kristiansund allerede har jobbet godt med tiltak knyttet til å inkludere barn og unge i fritidsaktiviteter.
Himo peker på erfaringene fra KOMPIS!-prosjektet, Kontantkassa, Opplevelseskortet og KulKultur, og gode samarbeidspartnere blant foreninger og organisasjoner, som en av kommunens styrker inn i prosjektet.
– Nå gleder vi oss til å fortelle innbyggere og samarbeidspartnere om dette, og gå i dialog med de mange dyktige frivillige aktørene for å legge til rette for at enda flere barn og unge skal kunne delta i de mange flotte organisert aktivitetene vi allerede har i kommunen, sier Himo
Kristiansund kommune mottar til sammen nesten 7 millioner i prøveperioden, der midlene er øremerket fritidsaktiviteter for målgruppen. Det skal bidra til å dekke deltakeravgift til faste, organiserte aktiviteter som gir mulighet for tilhørighet over tid.
Fritidskortet skal dekke alle i alderen 6 og 18 år med bostedsadresse i Kristiansund.
– Det gjør at ordningen blir enda mer treffsikker, sier Himo. Ved at tilbudet er universelt, reduserer man stigmaet om å be om hjelp til å dekke fritidsaktiviteter knyttet til lavinntekt, og det sikrer at alle barn får like muligheter til å delta.
Han påpeker at det samtidig skal arbeides særskilt med å få utsatte grupper som i utgangspunktet har lav deltakelse, til å benytte både ordningen, og andre tiltak kommunen allerede jobber med.