Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
22 juni 2021 13:30
Del på Facebook
Skisse av det nye kulturhuset i Kristiansund ved C.F. Møller Architects
Skisse av det nye kulturhuset i Kristiansund ved C.F. Møller Architects
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en lang prosess, som både involverte publikum, aktørene i huset og en bredt sammensatt jury, er navnet på det nye opera-, museum og kulturhuset i Kristiansund funnet. Det nye navnet har røtter tilbake til 1539, og skal gi signal om at kulturhuset skal være et bindeledd mellom regionen, Norge og verden, slik Kristiansund har vært opp gjennom historien.

Navneprosessen

I vår har det pågått en intens leting etter navnet på det nye huset som skal stå ferdig i 2024. Det kom inn 249 forslag på det åpne spørreskjemaet som lå på nettsidene i april, både fra de som skal flytte inn i huset og publikum. Både voksne, barn og ungdommer kom med sine favoritter, og mange begrunnet sine valg. Flere ønsket at navnet skulle ha betydning for hele Nordmøre, og mange navn spilte på været, havet og sted. Engasjerte elever på Frei Ungdomsskole og og Allanengen barneskole ble også rådspurt for å komme med innspill.

Representanter fra aktørene som skal flytte inn i huset gjorde sine anbefalinger fra listen, og hva de ønsket at navnet skulle representere. Deretter vurderte  juryen, ledet av ordfører Kjell Neergaard, aktørenes anbefalinger og de innkomne forslagene. Juryen hadde lange, gode diskusjoner. Juryen ønsket et navn som ville stå seg i lang tid og som alle kunne gjøre til sitt eget. Navnet ble offisielt vedtatt i styret for OMKK Eiendom AS den 10. juni.

Eventyr og historie

Fler av forslagene var basert på historie. Ett av dem finner vi igjen i, blant annet, Carta Marina fra 1572. Kartet ble ferdigstilt i 1539, og trykket i Venezia. Ifølge Nasjonalbiblioteket gjorde kartet at det ble en økt interesse for Skandinavia i Europa. På kartet er blant annet Oslo nevnt som Aslogia, og det er også gitt stor plass til Nordmøre.

Carta Marina Kilde NasjonalbiblioteketCarta Marina Kilde Nasjonalbiblioteket

Septentrionales regiones Kilde NasjonalbiblioteketSeptentrionales regiones Kilde Nasjonalbiblioteket

Dette navnet ga bakgrunnen for juryens valg: Normoria – Kulturhuset i Kristiansund. Valget er det flere grunner til:

  • Kulturhuset skal være et hus for hele Nordmøre. Normoria spiller på Kristiansunds lange historie med global handel og reise, men er stedsbeskrivende.
  • Det skal huse over 700 barn og unge som går på operaens ballettsenter og kulturskolen, i tillegg til de som bruker biblioteket og museet. Navnet kan gi assosiasjoner til eventyr og forteller om et kulturhus for barn og unge.
  • Normoria er et navn man kan fylle med det man ønsker. Det har ingen sterk forankring hos en spesiell gruppe, og kan dermed bli allemannseie.
  • Navnet er unikt på landsbasis.
Ukjent forslagsstiller

Forslaget kom fra to personer. Disse har ikke skrevet navn, så dersom de ønsker å gi seg til kjenne, kan det vanke en overraskelse.

Navnet er vedtatt i styret til OMKK Eiendom AS.

Til høsten vil OMKK Eiendom AS lyse ut en minikonkurranse for designfirmaer for å få laget grafisk profil og logo for Normoria.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse