fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 juli 2021 16:42
Norske turister lar seg ikke skremme av at Kreta har gått fra grønt til oransje på smittekartet. Reiseselskapene tror reisende enten er fullvaksinert, eller er godt forberedt på at det kan komme endringer. Foto: Halvard Alvik / NTB
Norske turister lar seg ikke skremme av at Kreta har gått fra grønt til oransje på smittekartet. Reiseselskapene tror reisende enten er fullvaksinert, eller er godt forberedt på at det kan komme endringer. Foto: Halvard Alvik / NTB

Folk som reiser til Norge fra USA, må nå igjen på karantenehotell. 24 land i Europa er grønne på FHIs smittekart.

Folkehelseinstituttet (FHI) kom fredag med sin vurdering av smittenivået i Europa, som avgjør hvilke land som får innreisekarantene og ikke.

Regjeringen har besluttet at det gjøres endringer i innreiserestriksjonene og karantenekrav for Luxembourg, USA, tre regioner i Finland og noen utvalgte øygrupper, opplyser de i en pressemelding.

Endringene trer i kraft fra og med midnatt natt til mandag 12. juli.

Innreisekarantene fra USA

USA oppfyller ikke lenger kravet til et såkalt lilla land, og det blir fra 12. juli tatt ut av listen. Det betyr blant annet at kjærester og besteforeldre ikke får unntak for innreiseforbudet og må på karantenehotell.

– Jeg har stor forståelse for at flere blir skuffet nå, sier statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Justis- og beredskapsdepartementet.

– Pandemien har vart lenge og mange hadde håpet å se sine kjære i sommer. Dessverre endrer smittesituasjonen seg raskt i verden, og vi har hele tiden vært tydelig på at det vil komme endringer, sier Hiim.

Land og områder på EUs tredjelandsliste som tilfredsstiller kriteriene for grønne land, blir klassifisert som lilla. Flere utlendinger får lov til å komme fra land som er lilla enn land som er røde. Blant annet kjærester og besteforeldre til personer bosatt i Norge.

Kreta blir oransje

Den greske øya Kreta går fra grønn til oransje, og man må dermed i karantene ved innreise.

De finske regionene Helsingfors och Nylands SVD, Kymmenedalens SVD og Päijat-Häme SVD går fra grønn til oransje. Det samme gjør Luxembourg.

Det gjøres ingen endringer for regioner i Sverige og Danmark. Det betyr at 15 regioner i Sverige, deriblant Stockholm, er grønne, og seks regioner er røde eller oransje.

Fire regioner i Danmark er grønne, mens regionen Hovedstaden (inkludert København) er oransje.

Torsdag ble det kjent at den greske øya Kreta ikke lenger er grønn på Det europeiske smittevernbyrået ECDCs smittekart.

FHI gjør en egen vurdering av de europeiske smittetallene, og det er dermed ikke gitt at FHIs og ECDCs vurderinger er identiske.

Reiseselskaper flyr uansett

Selv om det er endret status for populære feriemål, har det lite å si, er tilbakemeldingen fra reiseselskaper NTB har vært i kontakt med.

– Vi reiser uansett, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren hos Tui.

Selskapet har sin første flyging til Kreta neste helg. Aspengren sier reiseselskapet har fått få henvendelser fra kunder i forbindelse med endringer i smittevernkartet.

– Jeg tror folk er godt forbered. De som har bestilt, er enten fullvaksinert, eller så er de forberedt på at det kan skje endringer, sier hun.

Reiseselskapene Ving og Apollo har lignende opplevelse av situasjonen.

– Vi har valgt å fly til Kreta og Rhodos. Vi fikk veldig mange forespørsler, og det var andre selskaper som flyr dit. Så er det opp til de reisende å vurdere det praktiske rundt at det kan komme endringer, sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo.

24 grønne land

Mandag denne uka åpnet store deler av Europa opp for reiselystne nordmenn. 24 land i Europa er nå grønne, noe som betyr at man kan reise fritt uten å tenke på karantene.

Det gjelder Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Færøyene, Grønland, Hellas, Island, Italia, Kroatia, Liechtenstein, Litauen, Malta, Polen, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten og Østerrike.

Røde land omfatter blant andre Spania, Portugal, Storbritannia og Kypros.

Utenriksdepartementet fraråder fortsatt alle reiser som ikke er strengt nødvendige for land utenfor EØS/Schengen og Storbritannia.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Siste kommentarer

Vidar Hölm 1 dager siden Kickstart og forutsetninger for Havriket
Denne bør alle lese. Er vel bedre begrunnet enn "utredningen" som ble kladdet motvillig i en lunchpause på rådhuset i ...
De siste 11 månedene har Molde og Kristiansund hatt felles fødeavdeling. I den tiden har ingen født underveis til sjukehus ...
Ketil Strand Andersen 2 dager siden Gjenåpne Kristiansund – vi godtar ingenting annet!
Veldig bra innlegg! Der er ikke akseptabelt at man sparer seg til store overskudd, samtidig med at man ikke frister ...
Lars Svein Valderhaug 3 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKven svarar du? Eg har ikkje spurt om dette. Du klarer vel å sjå kva som var mi enkle problemstilling? ...
Lama Vik 3 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lars Svein ValderhaugLars, eg svarer på kvifor SP ikkje arbeider for Romsdalsaksen. Rein, pur og sunn fornuft. Og nei, eg snakkar ikkje ...
Lars Svein Valderhaug 3 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKva har dette med mitt innlegg å gjere? Skal du kommentere det, så hald deg til tema! Men ein ting ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte