Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 juli 2021 16:43
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statens vedtak om at alle ulvene i Letjenna-reviret skulle felles, var ugyldig, fastslår Oslo tingrett. – En viktig seier, sier dyrevernorganisasjonen Noah.

– Vi har nå fått bekreftet at staten har hatt en altfor lav terskel for å gjøre unntak fra det strenge vernet kritisk truet ulv skal ha i Norge. Det er på tide at politikere tar vern av truede dyr på alvor. Det nytter lite å gjemme seg bak lands innsats for artsbevaring. Norge må ta mye bedre vare på de truede artene som lever her i landet, sier leder Siri Martinsen i dyrevernorganisasjonen Noah.

Dommen i Oslo tingrett fredag gir Noah medhold i saken organisasjonen anla mot staten etter vedtaket om lisensfelling av alle ulvene i Letjenna-reviret i Elverum. Det er anledning til å felle ulv, selv om dyret er fredet, men Stortinget har oppstilt flere krav som må være innfridd før man kan fatte fellingsvedtak.

Klima- og miljødepartementets vedtak 31. desember 2019 om at ulvene i Letjenna-reviret innfrir ikke kravene, fastslår tingretten.

For lav terskel

– Departementet har etter rettens syn lagt til grunn en lavere terskel i vedtaket enn det lovgiver har forutsatt, skriver dommerne, som mener Stortinget har lagt til grunn strengere krav for felling av ulv i ulvesonen enn det vedtaket bygger på.

annonse

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) har ikke rukket å sette seg inn i dommen. Hvorvidt den skal ankes, blir besluttet senere.

– Jeg har ikke fått sett nærmere på dommen, men jeg har fått med meg at de ikke har gitt oss medhold. Vi vil nå sammen med Regjeringsadvokaten gå nøye gjennom dommen for så å ta stilling til hva vi vil gjøre videre, sier Rotevatn til NTB.

Ulvene skutt allerede

Avgjørelsen får liten konsekvens. Lisensfellingen av ulvene i reviret ble gjennomført sist vinter. Fire ulver – et par og to valper – ble skutt 1. januar.

Noah mener det uansett er viktig å få rettslig avklaring om anvendelsen av unntaksbestemmelsen som departementet har brukt til å skyte ulv innenfor ulvesonen – et område hvor ulvene skal få leve i fred.

– Dette er en viktig seier, ikke bare for ulvene og de som vil ha ulv i norsk natur, men for samfunnet som helhet. Dommen viser at Norge nå i større grad må følge opp internasjonale avtaler og forpliktelser overfor Norges kritisk truede dyr, og særlig der Stortinget selv har sagt at terskelen for å gjøre unntak fra vern skal være høy, sier Martinsen.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Lama Vik 1 måneder siden Aksekamper i valgkampen
Kva meiner du her, Hofset? "Frykten er at SVV fortsatt forsøker å skjule sannheten når den lovpålagte KS2-kontrollen gjennomføres ved avslutning ...
Lama Vik 1 måneder siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Kva med eit kompromiss, Hofset? Vi bygger Møreaksen konvensjonelt, og så blir Langfjordsambandet pilot for senketunnell? Då er vi kvitt ...
jon ingar eik 1 måneder siden Ei fylkeskommune i «sus og i dus»
Begynn med og flytte ut den politiske kameraderi bedriften Statens Veivesen ut i fra Molde, kanskje helt ut av Fylket,  ...
Terje Sundsbø 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Rolf Erik PedersenMed gratis ferger vil fergeavløsningsmidlene for Møreaksen øke, og bompengene minke.En rabattert billett på ferga mellom Molde og Vestnes koster ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte