Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
18 august 2021 12:10
Del på Facebook
Aure, Kristiansund og Smøla har utredet for og imot i forhold til regionsendring fra Møre og Romsdal til Trøndelag. Aure og Smøla har allerede bestemt at de vil rådspørre folket om hvilken region de ønsker å tilhøre. Kristiansund har ennå ikke tatt beslutning i sitt kommunestyre om de vil la folket bli rådspurt. Illustrasjon: KSU.NO
Aure, Kristiansund og Smøla har utredet for og imot i forhold til regionsendring fra Møre og Romsdal til Trøndelag. Aure og Smøla har allerede bestemt at de vil rådspørre folket om hvilken region de ønsker å tilhøre. Kristiansund har ennå ikke tatt beslutning i sitt kommunestyre om de vil la folket bli rådspurt. Illustrasjon: KSU.NO
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som kjent har kommunene Kristiansund, Aure og Smøla på Nordmøre utredet for og imot på å søke regionsendring til Trøndelag.

To av kommunene har også vedtatt at folket skal bli hørt, mens Kristiansund ikke har tatt stilling til det ennå. I forhold til hva de lokale partiene gikk til valg på sist, vil det ikke komme som noen bombe om også Kristiansund gjør et likelydende vedtak som sine nabokommuner.

Det er sannsynligvis ingen partier som går til valg som vil fronte denne saken, men uansett er det en sak som opptar mange velgere på Nordmøre. Vi ønsket derfor før valget å innhente partienes og de aktuelle stortingskandidatenes syn og/eller holdning til regionsendring for de kommunene som vil ønske det.

Vi stilte toppkandidatene i partiene to spørsmål

  1. Vil du respektere befolkningens ønske om regiontilhørighet i en folkeavstemming?
  2. Ved en votering på Stortinget, vil du stemme i samsvar med befolkningens ønsker?

Under ser du svarene fra de ulike partiene / stortingskandidatene i Møre og Romsdal:

659

Arbeiderpartiet

1. kandidat Per Vidar Kjølmoen:

Arbeiderpartiet har ikke tatt stilling til hvordan vi skal håndtere en eventuell søknad om endret regiontilhørighet fra en eller flere kommuner på Nordmøre.

Hvis slike søknader skulle komme, antar jeg at Arbeiderpartiet vil vektlegge både resultatet av folkeavstemninger / innbyggerundersøkelser, kommunestyrevedtak og samfunnsmessige konsekvenser for berørte og omkringliggende kommuner.

2. kandidat Åse Kristin Ask Bakke:

Arbeiderpartiet har ikkje tatt stilling til korleis vi skal handtere ein eventuell søknad om regiontilhørighet i denne saka.

Vi som velges inn som stortingspolitikere har respekt for at dette er en pågående prosess, og vi vil avvente hva som kommer ut av den og tar det derfra.

Dersom en slik søknad skulle komme antar eg at Arbeiderpartiet vil vektlegge både resultat av folkeavstemming, vedtak gjort i kommunene og kva konsekvenser dette vil ha for kommunene det gjelder og kommunane som ligg rundt.

664

Fremskrittspartiet

1. kandidat - Sylvi Listhaug og 2. kandidat Frank Sve med felles svar:

Fremskrittspartiet stiller seg bak folkets mening og svarer ganske enkelt JA på begge spørsmål.

673

Høyre

1. Helge Orten og 2. kandidat Vetle Wang Soleim med felles svar:

Utgangspunktet er at kommunene må selv søke om å eventuelt skifte fylkestilhørighet. Det er derfor kommunestyrene som må ta stilling til hvordan de vil forholde seg til resultatet av en folkeavstemming de selv har bedt om.

Hvis det er bare én kommune som ønsker å skifte region vil det være noe regjeringen behandler, blir det flere kommuner så kommer saken opp for Stortinget. Også her er det kommunestyret som må ta stilling til folkeavstemminger eller innbyggerhøringer, så befolkningens ønsker blir det opp til lokalpolitikerne å ta stilling til. Hvis to eller flere kommuner søker om å flytte regiontilhørighet vil vi ta stilling til søknaden og saken regjeringen eventuelt fremmer når den kommer.

685

Industri- og Næringspartiet (INP)

1. kandidat Finn Arne Follestad:

Industri- og Næringspartiet har i sitt program at de vil støtte kommuner og fylker som etter folkeavstemninger vil reversere tvangssammenslåinger gjort i 2020.

Når det gjelder den konkrete saken så føler  jeg at dette blir noe mer innfløkt. For her er det en situasjon der befolkningen over tid er misfornøyd med den politiske ledelsen i fylket, dette er ikke et resultat av en uønsket sammenslåing. Det er for regionen vedtatt fra fylket en del utbygging som vil bli borte i dette. Vil eksempelvis operahuset i Kristiansund bli bygd av Trøndelag?

Møre og Romsdal INP vil forutsette en solid utredning og en eventuelt folkeavstemning basert på fakta ikke på grunn av misnøye.

Møre og Romsdal INP har ikke tatt stilling til spørsmålet ennå.

Kan for egen del tilføye at om jeg skulle komme inn på Stortinget og en folkeavstemning blir gjennomført, så vil jeg respektere dette i Stortinget, og selvfølgelig stemme for dette.

676

Kristelig Folkeparti

1. kandidat Harry Valderhaug

Etter gjentatte forsøk på å få kandidaten til å respondere, har vi ikke mottatt noen respons fra KrF.

680

Miljøpartiet De Grønne

1. kandidat Carl Johansen:

Som svar på spørsmål 1 er det kommunene som må bestemme dette. Folkeavstemninger i Norge er rådgivende, men det er tradisjon for å respektere resultatet.

I forhold til det 2. spørsmålet tenker jeg det skal mye til å ikke gjøre det, men det kommer jo litt an på om resultatet er gjennomførbart. Er det for eksempel hensiktsmessig om Kristiansund vil til Trøndelag, mens Smøla og Aure, som ligger imellom, sier nei?

619

Rødt

1. kandidat Stein Kristiansen:

(1)Rødt har i sitt program at det er folket i folkeavstemming som skal avgjøre ved endring av kommunegrenser / kommunesammenslåing og regionale endringer.

(2)Med bakgrunn i det første svaret ligger det også i kortene at vi skal følge resultatet av slike folkeavstemminger

667

Senterpartiet

1. kandidat Jenny Klinge og 2. kandidat Geir Inge Lien med felles svar:

(1)Dette er et spørsmål som ikke bare kan avgjøres utifra resultatet av folkeavstemminger i enkeltkommuner, men resultatet vil være et av elementene når vi skal ta stilling. 

(2) Ved en votering på Stortinget, vil vi stemme i samsvar med befolkningens ønsker hvis det fremstår klokt etter en helhetsvurdering.

642

Sosialistisk Venstreparti

1. kandidat Birgit Oline Kjerstad:

(1) SV er opptekne av at folk skal kunne vere med å løfte saker dei er opptekne av. Så om ein stor del av befolkninga vil diskutere regioninndeling så må det takast på alvor. Men SV har som parti ikkje gått inn for oppdeling av fylket.

(2) Eg har respekt for folk sine meininger i saker, og befolkninga sine ynskjer vil alltid vege tungt. Men eg synest at i ei slik sak bør ein ha ei god saksførebuing i forkant, der alle syn blir høyrt for å få fram argument både for og mot.

670

Venstre

1. kandidat Lena Landsverk Sande:

(1) JA, eg er for å respektere resultatet av ei folkerøysting. Om ein først inviterer til folkerøysting, så må ein ta svaret på alvor. Har konkret døme frå det i kommunen eg er ordførar i, Vanylven.

(2) Dersom Stortinget har invitert til folkerøysting – JA! Dersom det er eit lokalt initiativ – meir usikker. Som Stortingskandidat er eg bunden av lovnader gitt i partiprogram, og dersom saka er noko vi har gått til val på, så respekterer eg partilovnaden.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Ketil Strand Andersen · 2 år siden
    Bra artikkel. Tydelige svar fra mange. Tydelige svar også Fra Høyre og SV, som svarer med tåkeprat. 

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Klippfiskdagan 2024

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøDet er einkjent sak at Frank Sve har foreslått dette. Men denne løyvinga vil spise av samme kaka som SVV ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrDine fornektelser av fakta er pinlig selektive. Nye Veier AS får sine årlige bevilgninger fra statsbudsjettet. Frank Sve (Frp) foreslår ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøDu lever på ei livsløgn.Nye veier er rotfesta i løyving over Statsbudsjettet. Dei har inga Sareptas krukke. Møreaksen er definert som ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrFor staten betyr det at kostnadene for trinn 2 overføres til Nye Veier As og et annet prosjekt. Prosjektet Møreaksen ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøFor Staten blir det ikkje ein reduksjon.Eg såg i går at det skal byggast eit tunnelløp 2 i Oslofjordtunnellen til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrDu synes å allerede ha klar konklusjonen fra utredninger du hevder vil ta 8 år. Et alternativ, som Frank Sve ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse