Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
24 september 2021 09:04
Del på Facebook
Mange elever har fått utdelt koronatest-kit, og de skal selv gjennomføre testen. Fra mandag av blir koronahåndteringen lagt om, slik at det blir mindre oppfølging for kommunene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Mange elever har fått utdelt koronatest-kit, og de skal selv gjennomføre testen. Fra mandag av blir koronahåndteringen lagt om, slik at det blir mindre oppfølging for kommunene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Koronahåndteringen går over i et nytt spor på mandag. Heretter skal folk selv ta mer ansvar for både testing og smittesporing.

I takt med at stadig flere voksne nordmenn nå er fullvaksinert, minsker også risikoen for at mange blir alvorlig syke med covid-19. Kommunene har fått beskjed om å være forberedt på at det snarlig kan bli overgang til en normal hverdag med økt beredskap.

Regjeringen har derfor bestemt at en nedjustert koronastrategi skal tre i kraft fra mandag. Det betyr at kravene til kommunene endres i den såkalte tisk-strategien (testing, isolasjon, smittesporing og karantene).

Endringene i smittevernstrategien og om vi nå står overfor den siste gjenåpningen av samfunnet etter nedstengingen for halvannet år siden, blir trolig tema når regjeringen holder pressekonferanse fredag ettermiddag. Det er ikke gitt informasjon, utover at pressekonferansen gjelder koronasituasjonen, om hva regjeringen har å meddele.

Statsminister Erna Solberg (H), helseminister Bent Høie (H), næringsminister Guri Melby (V) og justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H), samt helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet, deltar.

Selvtesting

Det skal fortsatt være lav terskel for test ved symptomer, og det legges opp til økt bruk av selvtesting blant annet i skolene. I osloskolen får for eksempel elevene med seg test-kit hjem slik at foreldrene kan hjelpe de yngste barna med testing to ganger i uka.

– Skoler vil fortsatt kunne bruke en kort periode av målrettet, midlertidig jevnlig testing ved store utbrudd, men slik testing vil være frivillig, ifølge Folkehelseinstituttet.

Regimet for smittesporing endres også. Kommunene skal konsentrere smittesporing til husstandsmedlemmer og andre personer som er tilvarende nære kontakter. Hensikten er å gjøre smittesporing mer målrettet til å gjelde kun de mest smitteutsatte, uvaksinerte husstandsmedlemmer og andre nære personer.

Plikten til å holde seg i isolasjon forblir uendret. Det betyr at alle som får påvist koronasmitte, må holde seg isolert.

Slutt på ventekarantene

Karanteneplikten blir derimot endret. Heretter vil det kun omfatte uvaksinerte i samme husstand eller tilsvarende nære – som kjærester. I de fleste tilfeller kan testing erstatte karantene, enten daglig selvtesting eller annenhver dag med PCR-test.

Folkehelseinstituttet lister opp følgende punkter som må innfris dersom man skal kunne erstatte karantene med test:

* Man må teste seg så snart man er informert om at man har vært i nærkontakt med en person som er smittet.

* Begrense sosial omgang til testsvar foreligger.

* Egenobservasjon av symptomer i ti døgn etter eksponering.

* Lav terskel for ny testing ved symptomer.

Det blir slutt på såkalt ventekarantene, som gjelder andre nærkontakter – for eksempel når det oppstår smitte på skoler.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse