Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Redaksjonen
Artikkel
30 september 2021 09:40
Del på Facebook
Illustrasjon: Østensjø / Enova
Illustrasjon: Østensjø / Enova
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To selskap som planlegger fullverdige produksjonsanlegg for hydrogen til sjøtransport i Møre og Romsdal, har fått inntil en million kroner hver i støtte fra Enova.

Green H AS planlegger hydrogenknutepunkt i Kristiansund, mens Norwegian Hydrogen AS planlegger maritime kontaktknutepunkt på Vestlandet, konkrét i Møre og Romsdal.

Enova har gitt støtte til 15 prosjekter på inntil en million kroner. Det var til sammen 29 søkere til forprosjektmidlene, ifølge en pressemelding fra Enova.

Nå skal de 15 prosjektene få mulighet til å jobbe fram prosjektene sine mer detaljert. Senere i år lyser Enova ut en større konkurranse om investeringsstøtte for knutepunkt. Målet er to til fire knutepunkt for maritim hydrogen langs kysten. Enova setter av maks 150 millioner kroner i støtte per prosjekt til hovedkonkurransen.

Klimanøytralt i 2030

Møre og Romsdal fylkeskommune har i fylkesplanen satt seg mål å være klimanøytralt i 2030 . Fylkeskommunen har derfor bidratt inn i Green H AS sine planer for hydrogenknutepunktet i Kristiansund.

– Vår rolle er å se sammenhengen i området hvor de har tenkt å legge produksjonsanlegget. Vi har hjulpet med å finne aktører, vise til avstander for bruk av hydrogen og biproduktene oksygen og varme. Og så har vi bidratt i søknaden, sier Lina Vassdal, rådgiver energi og grønn omstilling i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Hun sier at fylkeskommunen er glad for at regionen er proaktiv inn mot det grønne taktskiftet, og at Enova si beslutning om å gi tilskudd syner den positive holdningen i Møre og Romsdal.

Under Innovasjonsfestivalen på Åndalsnes 10. november blir det et hydrogenarrangement på Eggen Restaurant, som ligger på toppen av Romsdalsgondolen. Både Green H AS og Norwegian Hydrogen AS deltar.

Selskapene som fikk midler

Green H AS er eiet av Infranordic AS (88,75 prosent) og Strakeste Veien Holding AS (11,25 prosent). Styreleder er Per Espen Watle.

Norwegian Hydrogen AS er eiet av Tryggestad Eiendom AS (20,97 prosent), Tafjord Kraftproduksjon AS (20,97 prosent), Flakk Gruppen AS (20,97 prosent),Hexagon Purus AS (20,97 prosent), Hofseth Aqua AS (13,98 prosent) og Astanel AS (2,09 prosent). Styreleder i selskapet er Knut Trygve Flakk.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Klippfiskadagan 2023
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøVet du, jeg prøvde å forklare meg.  Og så kommer du med slike påstander! takk skal du ha for den. ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnDet var du som brakte temaet om redigering på banen – ikke jeg. Jeg har ingen problemer med at du ...
Anne Mari Sandshamn 20 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøOm jegredigerer er det fordi jeg må korrigere min skriving, da jeg har dysleksi og i tillegg en pc med ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnNoen ganger kan det være behov for et oppklaringsspørsmål, slik jeg stilte deg. Og ditt svar tyder på at ditt ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøDet å besvare et spørsmål, med et annet er IKKE å svare på et spørsmål. Lær det deg du, før ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnDu ber meg slutte – fordi spørsmålet er ubehagelig for deg?Jeg har svart på spørsmålet ditt i TK. Men du ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte