Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
30 september 2021 09:40
Illustrasjon: Østensjø / Enova
Illustrasjon: Østensjø / Enova

To selskap som planlegger fullverdige produksjonsanlegg for hydrogen til sjøtransport i Møre og Romsdal, har fått inntil en million kroner hver i støtte fra Enova.

Green H AS planlegger hydrogenknutepunkt i Kristiansund, mens Norwegian Hydrogen AS planlegger maritime kontaktknutepunkt på Vestlandet, konkrét i Møre og Romsdal.

Enova har gitt støtte til 15 prosjekter på inntil en million kroner. Det var til sammen 29 søkere til forprosjektmidlene, ifølge en pressemelding fra Enova.

Nå skal de 15 prosjektene få mulighet til å jobbe fram prosjektene sine mer detaljert. Senere i år lyser Enova ut en større konkurranse om investeringsstøtte for knutepunkt. Målet er to til fire knutepunkt for maritim hydrogen langs kysten. Enova setter av maks 150 millioner kroner i støtte per prosjekt til hovedkonkurransen.

Klimanøytralt i 2030

Møre og Romsdal fylkeskommune har i fylkesplanen satt seg mål å være klimanøytralt i 2030 . Fylkeskommunen har derfor bidratt inn i Green H AS sine planer for hydrogenknutepunktet i Kristiansund.

– Vår rolle er å se sammenhengen i området hvor de har tenkt å legge produksjonsanlegget. Vi har hjulpet med å finne aktører, vise til avstander for bruk av hydrogen og biproduktene oksygen og varme. Og så har vi bidratt i søknaden, sier Lina Vassdal, rådgiver energi og grønn omstilling i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Hun sier at fylkeskommunen er glad for at regionen er proaktiv inn mot det grønne taktskiftet, og at Enova si beslutning om å gi tilskudd syner den positive holdningen i Møre og Romsdal.

Under Innovasjonsfestivalen på Åndalsnes 10. november blir det et hydrogenarrangement på Eggen Restaurant, som ligger på toppen av Romsdalsgondolen. Både Green H AS og Norwegian Hydrogen AS deltar.

Selskapene som fikk midler

Green H AS er eiet av Infranordic AS (88,75 prosent) og Strakeste Veien Holding AS (11,25 prosent). Styreleder er Per Espen Watle.

Norwegian Hydrogen AS er eiet av Tryggestad Eiendom AS (20,97 prosent), Tafjord Kraftproduksjon AS (20,97 prosent), Flakk Gruppen AS (20,97 prosent),Hexagon Purus AS (20,97 prosent), Hofseth Aqua AS (13,98 prosent) og Astanel AS (2,09 prosent). Styreleder i selskapet er Knut Trygve Flakk.

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 4 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Det er jo nettopp det norske politikere vil. Især AP. Som står bak helseforetaksmodellen. Bygge ned det norske helsevesenet og ...
Vidar Hölm 4 dager siden Næringskonferanse på Smøla
Håper fastlandsforbindelse var et av temaene. 
Petter E. Olsen 5 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
Kan Dahl & Co begynne å se på en fastlandsforbindelse via undersjøisk tunnel i området Aukra-Hollingsholmen? Det er sjødybder godt ...
Espen Heitmann 5 dager siden Ap halverer fergetakstene, Frp sutrer
Det er bra nå Kjølmoen, denne kampen tapte du da nesten doblet fergetakstene og skapte fergeopprøret, du klarer ikke og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte