Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Artikkel
01 februar 2022 18:28
Del på Facebook
Karel Nuncic og pappa Alexander i båten etter å ha funnet "minibåten" fra USA. Foto Mariann Nuncic
Karel Nuncic og pappa Alexander i båten etter å ha funnet "minibåten" fra USA. Foto Mariann Nuncic
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i dag omtalte vi minibåten som hadde drevet over Atlanterhavet fra utenfor kysten av USA til skjærgården utenfor Smøla. Båten er nå funnet av Karel, valpen hans Morgan,  Mariann (mor) og Alexander Nuncic (far) som dro på skattejakt i egen bakgård utenfor Stensønes, straks etter at Karel kom hjem fra skolen i dag.

Familien Nuncic hadde gjennom Facebook blitt kjent med at en 5. klasse fra New Hampshire i USA hadde sendt denne båten for over ett år siden og at de i går hadde sporet denne til skjærgården utenfor Smøla.

– Det tok ikke lang tid før vi fant den da GPS-posisjonen som var oppgitt, var ganske nøyaktig. Båten hadde fått mye bank og var full av sjøpølser. Karel synes den stinket vel mye! :)
Men vi syntes det var gøy å se at den var dekorert med tegninger når vi tok en grovrengjøring. Nå har vi tatt den med hjem for mer rengjøring og i morgen tidlig skal klassen hans på Smøla barne og ungdomsskole åpne den i fellesskap, sier Karels mor, Mariann Nuncic.

– Det er veldig mange som synes dette er superspennende, og amerikanerene har allerede vært på tråden. De er i fyr og flamme, og gleder seg stort til fortsettelsen avslutter hun.

Kommentarer fra USA

Cassie Durette Stymiest, leder for Educational Passages (se link nedenfor) har vært inne på Oppslagstavle for Smøla på Facebook og lagt igjen flere kommentarer:

Thank you all for your support and encouragement of this project! The students in New Hampshire will be so excited to see their boat again (they have not seen it since 2020). We are going to tell them the news tonight. Check out Educational Passages for more about this project, and others like it. It is like a message in a bottle, but so much more than that. Thank you all again!

That is very exciting! I'd be happy to connect and answer any questions. I am Director of the nonprofit Educational Passages in the US who coordinates this program. We are so excited that the boat has found its way to Norway 🙂

Sheila Adams, representant fra den amerikanske skolen, Rye Junior High:

So thankful to this community for getting the word out and successfully retrieving my school's miniboat! We appreciate the efforts of Karel and Mariann! Can't wait to tell my students tomorrow! I'm hoping our students can be in touch and share experiences! Thank you! - Sheila

Bilder fra funnet og finnerne av  Rye Riptides

unnamed 3

unnamed 4

unnamed 1

image 67207681 copy

unnamed 2

Litt flaks at den ble funnet

Vår faste skribent, Vidar Holm har i kveld vært i kontakt med Cassie Durette Stymiest, leder for Educational Passages. 

– GPS'en på minibåten feilet etter en stor storm i august 2021 og det var sannsynligvis da den fikk de største skadene. Deretter fikk de et plott 30. september 2021 på vei mot Island. Deretter fikk de ingen signaler fra den før nå på søndag, sier Cassie.

Cassie forteller også om en annen minibåt som landet i Lofoten i juli 2021 etter å ha blitt sluppet fra utenfor kysten av Irland i juni 2021. Denne ble bragt inn til Mausund av en fiskebåt og deretter sendt tilbake til Irland.

Minibåtprogrammet – Educational Passages

Educational Passages er en ideell ikke-profittbasert organisasjon som innhenter og sprer hav– og miljøkunnskap i samarbeid med skoler og offentlige institusjoner.

I minibåtprogrammet til Educational Passages, får studenter arbeide sammen i hele prosessen som omfatter forberedelser, utskipning og sporing av minibåten, mens de underveis lærer om havstrømmer, vær, teknologi med mer. Båtene er har en lengde på 5 fot / 1.52 meter og har en satelittsender som gjør at den kan spores mens den seiler over havene. 

Når den treffer land, ber man om kontakt med den nærmeste skolen og lærer på den måten om ulike folk og kulturer rundt om i verden. Her er det Smøla barne- og ungdomsskole på Hopen som er den nærmeste skolen og som sikkert får spennende og lærerik kontakt og kommunikasjon med elever og lærere fra 5. klassen på Rye Junior High, fra Rye, sørøst i New Hampshire, USA.

Programmet har også som mål å gi studentene mulighet til å bli "borger-forskere" og at de vil bli påvirket til å bli globale havforvaltere

Mini boats on CCs QuarterdeckMinibåten Rye Riptide – rett før den slippes utenfor kysten av USA. Foto: Rye Junior High School

Plastforurensning og havstrømmer

Denne historien sammen med andre tidligere eksempler om tradisjonell flaskepost, båter som har drevet i land med mer, viser hvor utsatt norskekysten er for oppsamling av flytende søppel, for eksempel plast som driver med havstrømmene og ender opp i norsk skjærgård.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Rolf Erik PedersenDu finner linker her: https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/123132-otroya-fergefri-baner-vei-for-tautratunnelen-20240206I alle disse meningsmålingene er det et stort flertall som ønsker fergefri kryssing av Romsdalsfjorden. I ...
Rolf Erik Pedersen 40 minutter siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøHar du disse meningsmålingene, slik at vi andre også får se hva folk vil?
Rolf Erik Pedersen 53 minutter siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøDu og RR, er nok i utakt med resten av de som bruker veiene.Hva vet en næringslivsleder om hva som ...
Rolf Erik Pedersen 1 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøDu tror fortsatt at velg er spørreundersøkelse for, eller imot Møreaksen?Vi må klare å forstå at dette hårete ønsket fra ...
Rolf Erik Pedersen 1 timer siden Når utredninger er systematisk feil
Merkelig at en skolert mann som RR, ikke har menigmann i sine tanker.Møreaksen er et prosjekt,  som vil sette en ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Geir Ole SætremyrDøgnåpne veier og fastlandssamband er viktigere for lokalt næringsliv enn rassikring av vinterstengte turistveier. Du bør lese kronikken av Rasmussen ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse