Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
30 mars 2022 19:13
Del på Facebook
De russiske jagerflyene som krenket svensk luftrom øst for Gotland 2. mars. Krenkingen varte i omkring et minutt, og flyene ble avskåret av svenske Jas 39 Gripen-fly. Foto: Swedish Air Force/TT News Agency via AP / NTB
De russiske jagerflyene som krenket svensk luftrom øst for Gotland 2. mars. Krenkingen varte i omkring et minutt, og flyene ble avskåret av svenske Jas 39 Gripen-fly. Foto: Swedish Air Force/TT News Agency via AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To av de russiske flyene som krenket svensk luftrom 2. mars, var bevæpnet med kjernevåpen, erfarer TV4. Det svenske forsvaret vil ikke kommentere påstanden.

– Hadde vi sett et økt trusselbilde mot Sverige i forbindelse med denne hendelsen eller andre hendelser, hadde vi informert om det, sier flyvåpensjef Carl-Johan Edström til nyhetsbyrået TT om saken onsdag.

annonse

Svenske TV4 oppgir ikke noen kilder for opplysningene om flyene som krenket luftrommet ved Gotland.

2. mars opplyste det svenske forsvaret at i alt fire russiske fly av typen Su-27 og Su-24 hadde krenket svensk luftrom. Det svenske flyvåpenet sendte ut jagerfly for å avskjære dem. Det var ifølge TV4s opplysninger angrepsflyene Su-24 som var utstyrt med kjernevåpen.

Krenkingen av luftrommet varte i omkring ett minutt og skjedde over havområdene øst for Gotland samtidig som Sverige og Finland gjennomførte en felles militærøvelse i Østersjøen. Forsvarsminister Peter Hultqvist kalte hendelsen svært alvorlig.

Skeptisk ekspert

Sikkerhetseksperten Johan Wiktorin er svært skeptisk til TV4s opplysninger, påpeker Expressen.

annonse

– Su-24 er riktignok designet for å bære taktiske kjernevåpen, men i form av bomber. De må altså fly fram til et mål. Formasjonen med eskorterende Su-27 som ble beskrevet i forbindelse med krenkingen, taler dessuten imot en opptreden som man bør ha med en slik last, skriver han på Twitter.

«Bevisst handling»

Selv om forsvaret ikke vil kommentere hvilke våpen flyene hadde, er de tydelige på at de vurderer krenkingen som en bevisst handling – selv om flyvåpenet ikke kan utelukke at det var en feilnavigering.

– Det er svært alvorlig, spesielt med tanke på at man er et krigførende land, sier flyvåpensjef Edström til TV4.

Ingen krenkelser i Norge

Forsvaret i Norge opplyste 2. mars at ingen russiske fly var observert i norsk luftrom. Forsvarets operative hovedkvarter opplyser til Dagbladet onsdag at det fremdeles ikke har vært noen krenkelser av norsk luftrom.

– Jeg har gått så langt tilbake i tid som jeg har funnet, og ikke funnet at norsk territorium er blitt krenket noen gang. All aktivitet utenfor kysten av Finnmark har skjedd i internasjonalt luftrom. Identifiseringene – ikke avskjæringene – som skjer, blir gjennomført på en profesjonell, forutsigbar og trygg måte, sier oberstløytnant og FOH-talsperson Ivar Moen.

(©NTB)

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 1 timer siden En ny vår for kjernekraft?
Innleggets hovedbudskap er bra, sett i lys av den gammeldagse måten å se på kjernekraft, at det er noe vi ...
Hans-Peter Kaaresen 2 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje Sundsbø👍👍👍👍👍
Terje Sundsbø 3 timer siden Beskjed om å flytte?
@Hans-Peter KaaresenDer kom enda en klovn fra Sunnmøre – uten fnugg av saklige momenter. Det sier vel det meste.
Terje Sundsbø 3 timer siden Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnDu er ikke sann! En fergefri forbindelse er 100% åpen hele tiden. Med ferge er den stengt 90% av tiden. Og ...
Anne Mari Sandshamn 13 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøDu er ikke sann!  De har ferge på de to øyene, de vil ikke liden noen nød, de trenger IKKE ...
Hans-Peter Kaaresen 16 timer siden Beskjed om å flytte?
Dette er underholdning på høyt nivå.  Måtte bare radarparet Rasmussen/ Sundsbø fortsette å skrive sine morsomme innlegg.  Savner forresten Olga ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte