Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
01 april 2022 14:46
Del på Facebook
Regjeringen inviterer Stortinget til et forlik om krisepakken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Regjeringen inviterer Stortinget til et forlik om krisepakken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Forsvaret, politiet og UDI er blant dem regjeringen vil gi mer tilskudd i sin Ukraina-pakke. – Dette vil kreve det beste av oss, sier statsminister Støre.

– Konsekvensene av denne krigen vil sette oss på en historisk prøve, sier Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse om Ukraina-krigen fredag.

På pressekonferansen la han og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fram forslag til en krisepakke med tiltak til en samlet kostnad på 14,4 milliarder kroner.

Blant annet får Forsvaret 3 milliarder kroner ekstra for raskt å styrke evnen til avskrekking og forsvar sammen med allierte og partnere. Støre fremhever at invasjonen av Ukraina har vist at Russland er villig til å bruke militær makt for å oppnå sine mål.

– For norsk og europeisk sikkerhet er dette et tydelig vendepunkt. Da er det helt nødvendig at vi raskt styrker forsvarsevnen vår for å møte en endret sikkerhetspolitisk situasjon, sier statsministeren.

Inviterer Stortinget til forlik

UDI, politiet og IMDi får dessuten 7,1 milliarder kroner ekstra for å håndtere økte asylankomster. Tiltakene for å håndtere flyktningstrømmen koster totalt 10,7 milliarder kroner og skal legge til rette for at Norge i første omgang kan ta imot 30.000 flyktninger fra Ukraina i tillegg til 5.000 flyktninger fra andre områder.

– Ettersom grusomhetene fortsetter og tallene på flyktninger øker, så er det ingen tvil: Dette vil kreve det beste av oss i det vi kan kalle mottaksfasen, og så i den fasen som kommer når folk skal finne sin plass i et samfunn, bli noens nabo, noens kollega, komme inn i et lokalsamfunn, sier Støre.

Under pressekonferansen inviterte Vedum Stortinget til et bredt forlik om krisepakken.

– Jeg vil understreke tradisjonen vi har i Norge om at når det er ekstra krevende, så prøver vi også å finne brede, samlende løsninger i Stortinget. Det kommer Sp og Ap til å ta initiativ til, sier Vedum.

annonse

Møtet holdes onsdag 6. april på Stortinget. Sigbjørn Gjelsvik, finanspolitisk talsperson i Senterpartiet, er forhandlingsleder for regjeringen om kriseproposisjonen.

– I Norge har vi tradisjon for bred politisk samling i krevende tider. Den ekstraordinære situasjonen med krig og millioner av mennesker på flukt i Europa gjør at regjeringspartiene tar initiativ til å finne en bred enighet om de umiddelbare tiltakene for å møte situasjonen. Derfor inviterer vi nå alle partiene på Stortinget til møte om kriseproposisjonen, sier Gjelsvik.

Frp vil ta med drivstoffavgifter i forhandlinger

Frp varsler at partiet kommer til å trekke de høye prisene på bensin og diesel inn i forhandlingene på Stortinget om den nye Ukraina-pakken.

– Det er svært skuffende at regjeringen legger fram en krisepakke uten å gjøre mer for å hjelpe folk flest og bedrifter i Norge for å håndtere de skyhøye prisene på drivstoff, strøm og mat, sier Frps finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi.

– Frp vil ta med krav om å fjerne drivstoffavgiftene inn i forhandlingene, sier han.

Stortingets største opposisjonsparti Høyre sier at de er forberedt på å finne løsninger.

– Jeg forventer at regjeringen også vil komme med forslag til inndekninger. For Høyre er det viktig at inndekningen gjøres på en økonomisk ansvarlig måte som ikke skaper for stort press på økonomien som kan føre til enda høyere rente, sier stortingsrepresentant Helge Orten (H).

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Rune Kristiansen 12 timer siden Folket er ikke til for staten
Frp skuffer ikke. Å kutte mottak av kvoteflyktninger er ikke mindre enn umenneskelig og dette tankesettet gjennomsyres partiet av. 50 øre ...
Anne Mari Sandshamn 5 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 6 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnJeg tror de fleste følger dine velmenende råd. Men svær ofte skjer det uforutsette ting. Og du kan jo ikke ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte