Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
01 april 2022 14:46
Del på Facebook
Regjeringen inviterer Stortinget til et forlik om krisepakken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Regjeringen inviterer Stortinget til et forlik om krisepakken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvaret, politiet og UDI er blant dem regjeringen vil gi mer tilskudd i sin Ukraina-pakke. – Dette vil kreve det beste av oss, sier statsminister Støre.

– Konsekvensene av denne krigen vil sette oss på en historisk prøve, sier Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse om Ukraina-krigen fredag.

Annonse
Annonse

På pressekonferansen la han og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fram forslag til en krisepakke med tiltak til en samlet kostnad på 14,4 milliarder kroner.

Blant annet får Forsvaret 3 milliarder kroner ekstra for raskt å styrke evnen til avskrekking og forsvar sammen med allierte og partnere. Støre fremhever at invasjonen av Ukraina har vist at Russland er villig til å bruke militær makt for å oppnå sine mål.

– For norsk og europeisk sikkerhet er dette et tydelig vendepunkt. Da er det helt nødvendig at vi raskt styrker forsvarsevnen vår for å møte en endret sikkerhetspolitisk situasjon, sier statsministeren.

Inviterer Stortinget til forlik

UDI, politiet og IMDi får dessuten 7,1 milliarder kroner ekstra for å håndtere økte asylankomster. Tiltakene for å håndtere flyktningstrømmen koster totalt 10,7 milliarder kroner og skal legge til rette for at Norge i første omgang kan ta imot 30.000 flyktninger fra Ukraina i tillegg til 5.000 flyktninger fra andre områder.

– Ettersom grusomhetene fortsetter og tallene på flyktninger øker, så er det ingen tvil: Dette vil kreve det beste av oss i det vi kan kalle mottaksfasen, og så i den fasen som kommer når folk skal finne sin plass i et samfunn, bli noens nabo, noens kollega, komme inn i et lokalsamfunn, sier Støre.

Under pressekonferansen inviterte Vedum Stortinget til et bredt forlik om krisepakken.

Annonse
Annonse

– Jeg vil understreke tradisjonen vi har i Norge om at når det er ekstra krevende, så prøver vi også å finne brede, samlende løsninger i Stortinget. Det kommer Sp og Ap til å ta initiativ til, sier Vedum.

Møtet holdes onsdag 6. april på Stortinget. Sigbjørn Gjelsvik, finanspolitisk talsperson i Senterpartiet, er forhandlingsleder for regjeringen om kriseproposisjonen.

– I Norge har vi tradisjon for bred politisk samling i krevende tider. Den ekstraordinære situasjonen med krig og millioner av mennesker på flukt i Europa gjør at regjeringspartiene tar initiativ til å finne en bred enighet om de umiddelbare tiltakene for å møte situasjonen. Derfor inviterer vi nå alle partiene på Stortinget til møte om kriseproposisjonen, sier Gjelsvik.

Frp vil ta med drivstoffavgifter i forhandlinger

Frp varsler at partiet kommer til å trekke de høye prisene på bensin og diesel inn i forhandlingene på Stortinget om den nye Ukraina-pakken.

– Det er svært skuffende at regjeringen legger fram en krisepakke uten å gjøre mer for å hjelpe folk flest og bedrifter i Norge for å håndtere de skyhøye prisene på drivstoff, strøm og mat, sier Frps finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi.

– Frp vil ta med krav om å fjerne drivstoffavgiftene inn i forhandlingene, sier han.

Stortingets største opposisjonsparti Høyre sier at de er forberedt på å finne løsninger.

– Jeg forventer at regjeringen også vil komme med forslag til inndekninger. For Høyre er det viktig at inndekningen gjøres på en økonomisk ansvarlig måte som ikke skaper for stort press på økonomien som kan føre til enda høyere rente, sier stortingsrepresentant Helge Orten (H).

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDet betyr at E39 Vik-Molde er prioritert for oppstart første seks år. God helg til deg også.
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøVi får konkludere medat vi ikkje blir samde om kva som er konklusjonen i SVV sitt innspel til ny NTP. ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrTabell 4.3 på side 49 har 14 kolonner (inklusive de med kun grafikk), hvor kolonne 2 angir navnet på prosjektet. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøTabell 4.3, kolonner for avsette midler periode 23-. Der finn eg ikkje beløp. Kanskje tar eg feil?
Terje Sundsbø 3 dager siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenHvilke penger finnes allerede for fastlandsforbindelse til Gossen? Tror du pengene til Kjerringsundet vil være tilgjengelig? Fastlandsforbindelse til Otrøya og ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrI tabell 4.3 på side 49 er det ulike tall for «Lønnsomhet» og «Kostnad». Hvilken kolonne mener du angir avsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse