Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
11 april 2022 18:43
Del på Facebook
Kontorbygget til Havila Shipping ASA på Mjølstadneset i Fosnavåg i Herøy kommune i Møre og Romsdal. Selskapet er nå rammet av EUs sanksjoner mot Russland etter invasjonen av Ukraina og må lete etter nye finansieringsmetoder for kystruteskipene sine. Foto: Halvard Alvik, NTB
Kontorbygget til Havila Shipping ASA på Mjølstadneset i Fosnavåg i Herøy kommune i Møre og Romsdal. Selskapet er nå rammet av EUs sanksjoner mot Russland etter invasjonen av Ukraina og må lete etter nye finansieringsmetoder for kystruteskipene sine. Foto: Halvard Alvik, NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Havila Kystruten rammes av en ny pakke med sanksjoner fra EU fordi de leaser skip fra et selskap som eies av Russland.

Havila Kystruten skal etter planen drive fire skip som går i rute mellom Bergen og Kirkenes og har avtale med den norske staten om dette på samme måte som med Hurtigruten.

Annonse
Annonse

Men nå skriver rederiet i en børsmelding at EUs sanksjoner mot russiske selskaper og enkeltpersoner rammer dem.

Havila Kystruten skal nemlig lease sine skip av et selskap kalt GTLK.

– Sanksjonene forhindrer GTLK i å gjennomføre finansieringen av selskapets skip, skriver Havila i børsmeldingen.

– Støtter sanksjonene

GTLK er et statlig russisk leasingselskap med kontor flere steder i verden. Deres 70 passasjerfly og 19 tankskip er ifølge E24 verdsatt til 4,5 milliarder dollar. På kundelisten står blant annet flyselskaper som Emirates, EasyJet, SunExpress og Aeroflot.

I selskapets styre sitter blant annet flere russiske regjeringstopper, samt president Vladimir Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov, skriver E24.

Annonse
Annonse

Etter planen skal de finansiere alle de fire skipene Havila Kystruten skal sette inn mellom Bergen og Kirkenes. Så langt er det første skipet, Havila Capella, satt inn i trafikk, mens det andre, Havila Castor, er leveringsklart fra Tersan-verftet i Tyrkia og skal etter planen settes i trafikk fra 10. mai, skriver NRK.

– Vi støtter myndighetenes sanksjoner mot Russland og etterlever sanksjonsbestemmelser som de fastsetter. Vi arbeider nå med å få refinansiert Havila Capella for å bryte alle bånd med sanksjonerte og russiskeide selskaper, sier administrerende direktør Bent Martini i en pressemelding fra Havila mandag ettermiddag.

Drøftelser

I børsmeldingen mandag morgen skriver Havila at de jobber med konkrete drøftelser. Bare noen timer senere er rederiet tilsynelatende kommet nærmere en løsning, men direktør Martini betegner finansieringen av de fire skipene som komplekse øvelser.

Etter at Russland invaderte Ukraina, og verden har reagert med omfattende sanksjoner mot Russland, er brått hele den planlagte finansieringsmodellen til Havila gått i vasken.

– Vi skal forholde oss til gjeldende sanksjonsreglement og norsk lovgivning når vi skal refinansiere våre skip, sier Martini.

Selskapet varsler at det vil komme med mer informasjon så snart det foreligger.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø Nylig Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDisse forlag til ny veinormal var utarbeidet før SVV lanserte Møreaksen som nr. 9 i sitt forsalg til ny NTP. ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDersom ein les dettre dokumentet frå SVV, "Oppdrag om vurdering av endringer i vegnormalen N100 15.06.2022" , som no har ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Skrot fergene
@Rolf Erik PedersenJeg er fullt klar over at Fergefri E39 Møreaksen er i NTP. Trasévalget ble gjort i 2014, og prosjektet kom ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDen krystallkula er ikkje eg utrusta med.
Terje Sundsbø 1 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrOg hvordan er Fergefri E39 Møreaksen rangert nå?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøRangert som #9 før beslutning etter ny innspillsrunde, også med nasjonale føringar kunngjort denne veka.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse