Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
24 april 2022 19:18
Del på Facebook
Gårdbruker Monicah Wanjiku på et av jordene hennes i Kiambu utenfor Kenyas hovedstad Nairobi. Ukraina-krigen har presset opp prisene på kunstgjødsel i Kenya og en lang rekke andre land. Foto: Brian Inganga / AP / NTB
Gårdbruker Monicah Wanjiku på et av jordene hennes i Kiambu utenfor Kenyas hovedstad Nairobi. Ukraina-krigen har presset opp prisene på kunstgjødsel i Kenya og en lang rekke andre land. Foto: Brian Inganga / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ukraina-krigen presser opp prisene på kunstgjødsel over hele verden. Bøndene sliter, maten blir dyrere og FN frykter sultkatastrofer i fattige land.

Den dyre gjødselen er én av flere faktorer som har ført til rekordhøye matvarepriser i kjølvannet av Russlands invasjon.

Annonse
Annonse

Inntil nå har Russland vært en av verdens største gjødseleksportører. I tillegg har krigen ført til skyhøye priser på naturgass – som brukes ved produksjon av kunstgjødsel.

Konsekvensene merkes av bønder over hele verden, blant annet i Kenya.

– Jeg kan ikke fortsette med landbruk, sier Monica Kariuki, som har en gård utenfor hovedstaden Nairobi.

Prisen for gjødselen hun trenger, er nå blitt femdoblet. Dermed vil hun tape penger hvis hun fortsetter å dyrke jorden.

Fare for hungersnød

På gården har Kariuki dyrket kål, mais og spinat. Hun planlegger å gi seg samtidig som FN advarer om matmangel og sult i flere andre land i Øst-Afrika.

Særlig kritisk er situasjonen i Kenyas naboland Somalia, som er rammet av tørke. Her er det fare for omfattende hungersnød, ifølge FN. Skyhøye matpriser gjør situasjonen verre.

Prisøkningen skyldes også at Russland og Ukraina er to av verdens største eksportører av korn. Krigen hindrer Ukrainas salg av hvete, og det russiske landbruket rammes av Vestens sanksjoner.

Krigen har også presset opp olje- og gassprisene. Stigende energipriser er nok en faktor som gjør det dyrere å produsere mat.

– Et helsike

Situasjonen rammer bønder og forbrukere i både fattige og rike land.

– Det er et helsike å få tak i råvarer, sa bonden Einar Høstbjør til Dagens Næringsliv nylig.

Høstbjør, som driver en stor gård utenfor Sarpsborg, fortalte at gjødselprisene begynte å stige allerede i 2020. Siden i fjor har de tredoblet seg. I tillegg merker han de høye prisene på diesel og strøm.

I USA har bønder i delstaten Maine en lignende opplevelse. Prisen på gjødsel som brukes til dyrking av poteter, har steget med opptil 100 prosent.

– Jeg tror dette blir en temmelig dyr avling, sier Donald Flannery, direktør for bransjeorganisasjonen Maine Potato Board , til nyhetsbyrået AP.

Også han forteller om dyrere strøm og drivstoff, og dessuten høyere lønninger.

Tjener knapt penger

Øst i Kina er prisøkningen på gjødsel tilsynelatende noe mindre. Men konsekvensene for landbruket er likevel store.

– Vi klarer knapt å tjene penger, sier sjefen for et kooperativ i byen Tai'an som dyrker hvete og mais. Han ønsker ikke å oppgi hele navnet, men har familienavnet Zhao.

Annonse
Annonse

Bønder som ikke får tak i kunstgjødsel til en overkommelig pris, kan velge å gjødsle mindre – eller ikke i det hele tatt.

Dette er i praksis et skritt i retning økologisk landbruk. Men resultatet vil i de fleste tilfeller bli lavere produksjon.

I Hellas sier bonden Dimitris Filis at mange av hans kolleger vil droppe kunstgjødsel fullstendig der de dyrker oliven og appelsiner.

– Som en konsekvens blir produksjonen mindre, og den får lavere kvalitet, sier Filis til AP.

Prisrekord

I mars steg verdens matvarepriser til det høyeste nivået som noen gang er registrert, ifølge FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO).

Organisasjonen advarte om at krigen i Ukraina sendte sjokkbølger gjennom markedene for korn og vegetabilske oljer.

Forbrukere i vestlige land må dermed punge ut mer i matbutikken. Men i en del fattige land er situasjonen livstruende.

En rekke land i Afrika er i utgangspunktet rammet av tørke, ekstremvær og effektene av de menneskeskapte klimaendringene. På toppen av dette kommer de rekordhøye matprisene.

En sultkatastrofe er allerede i gang i et belte som strekker seg fra Somalia og Etiopia i øst til Burkina Faso i vest, ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Flere av de berørte landene pleier å kjøpe store mengder mat fra Russland og Ukraina.

– Vil bli matvarekrise

Tidligere har den norske gjødsel-giganten Yara kommet med en lignende advarsel.

– Det er ikke lenger spørsmål om vi får en matvarekrise. Spørsmålet er hvor stor den blir, sa konsernsjef Svein Tore Holsether til NTB i slutten av mars.

Han viste til at Russland og Ukraina er storprodusenter av korn. Russland er dessuten en stor produsent av naturgass, nitrogen, fosfat og kalium, som brukes til å lage kunstgjødsel.

Også Hviterussland er en stor aktør i gjødsel-markedet. Siden landet støtter Russlands angrepskrig, er også Hviterussland rammet av Vestens sanksjoner.

Når situasjonen vil bedre seg, er høyst usikkert. Men flere land forsøker å ta grep.

I Nigeria ble Afrikas største gjødselfabrikk åpnet i forrige måned. Den har allerede levert kunstgjødsel til India, USA og flere andre land.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDet betyr at E39 Vik-Molde er prioritert for oppstart første seks år. God helg til deg også.
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøVi får konkludere medat vi ikkje blir samde om kva som er konklusjonen i SVV sitt innspel til ny NTP. ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrTabell 4.3 på side 49 har 14 kolonner (inklusive de med kun grafikk), hvor kolonne 2 angir navnet på prosjektet. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøTabell 4.3, kolonner for avsette midler periode 23-. Der finn eg ikkje beløp. Kanskje tar eg feil?
Terje Sundsbø 3 dager siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenHvilke penger finnes allerede for fastlandsforbindelse til Gossen? Tror du pengene til Kjerringsundet vil være tilgjengelig? Fastlandsforbindelse til Otrøya og ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrI tabell 4.3 på side 49 er det ulike tall for «Lønnsomhet» og «Kostnad». Hvilken kolonne mener du angir avsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse