Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
13 mai 2022 17:37
Del på Facebook
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er negativ til Finland og Sveriges Nato-medlemskap. Foto: Torstein Bøe / NTB
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er negativ til Finland og Sveriges Nato-medlemskap. Foto: Torstein Bøe / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyrkias president sier han ikke er tilhenger av Nato-medlemskap for Sverige og Finland. – Overraskende, sier Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

Å innlemme Sverige og Finland i alliansen vil være en feil, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fredag.

Annonse
Annonse

Han hevdet at skandinaviske land støtter militante kurdere og andre grupper som Tyrkia ser på som terrorister.

– Skandinavia er som gjestehus for terrororganisasjoner, sa Erdogan til journalister i Istanbul fredag. Han viste blant annet til den væpnede kurdiske organisasjonen PKK.

Møtes lørdag

Finlands utenriksminister Pekka Haavisto og Sveriges utenriksminister Ann Linde vil diskutere Erdogans utspill med Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu i et møte i Berlin lørdag.

Natos utenriksministre har et uformelt møte om Ukraina-krigen, og Haavisto og Linde er invitert til å delta selv om landene deres ikke er Nato-medlemmer – ennå.

– Overraskende

Uttalelsen fra Erdogan kom samme dag som en svensk Nato-analyse konkluderte med at svensk medlemskap i Nato vil ha konfliktdempende effekt i hele Nord-Europa.

En rekke andre Nato-land har uttrykt stor støtte til svensk og finsk medlemskap. I Finland har både president Sauli Niinistö og statsminister Sanna Marin sagt at en finsk Nato-søknad bør sendes raskt.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre sier han ikke var forberedt på at Erdogan ville si nei til svensk og finsk Nato-medlemskap.

– Det er første gang jeg har hørt om dette, sier Støre til NTB.

– Det kommer overraskende på meg. Jeg opplever at de samtalene som har vært i Nato til nå, har gitt uttrykk for at Sverige og Finland – som er nære partnere av Nato – har alle kvalifikasjoner til å bli medlemmer. Og det er Norges holdning, sier han.

– Forhandlingsutspill

Erdogan sa også at det var et feilskjær å gi grønt lys for Nato-medlemskap til Hellas i 1952. Han anklaget Hellas for å bruke alliansen mot Tyrkia.

– Tyrkia vil ikke gjenta en slik tabbe, sa han.

Annonse
Annonse

Tyrkia-kjenner Einar Wigen, som er førsteamanuensis ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved UiO, mener Erdogan åpenbart ønsker å oppnå noe med sine uttalelser.

– Min første tolkning av dette er at det er et forhandlingsutspill. Det er åpenbart at Tyrkia ønsker seg noe. Men hva de vil ha, hvordan de skal få det og om de eventuelt får det, er det litt tidlig å si. Men jeg ville tenkt at dette har man alle muligheter for å løse, sier Wigen.

Kan blokkere

Han tror definitivt at Tyrkia kan være villige til å sette ned foten mot svensk og finsk Nato-medlemskap. Alle de 30 eksisterende Nato-landene må godkjenne nye medlemmer.

– Hvis Tyrkia ikke får det de vil ha, hvis de ikke føler de får nok ut av å godta at de blir medlemmer, kan de definitivt finne på å sette en stopper for det, sier Wigen.

Det samme konstaterer militæranalytiker Steen Kjærgaard ved Forsvarsakademiet i Danmark.

– Medlemskap i Nato krever enstemmighet. Derfor kan Tyrkia reelt sett godt blokkere for opptak av de to landene ved å stemme imot, sier han til Ritzau.

Pressmiddel

Paul Levin, som er sjef for Institutt for Tyrkia-studier ved universitetet i Stockholm, utelukker ikke at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil gjøre alvor av trusselen om å nekte svensk og finsk medlemskap.

– Det er mange som har snakket om denne risikoen, om at det er mange spørsmål som Tyrkia er misfornøyde med i det bilaterale forholdet til Sverige. Det handler først og fremst om kurderspørsmålet og synet på PKK, sier han.

Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) fører en væpnet kamp i Tyrkia og er terrorstemplet både der og av EU og USA. Dette til tross for at amerikanerne samarbeidet tett med det som blir sett på som den syriske grenen av organisasjonen, YPG-militsen.

Levin utelukker ikke at Erdogan nå vil bruke Sveriges Nato-søknad som pressmiddel for å få en slutt på USAs støtte til YPG.

Stoltenberg lovet rask prosess

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg har tidligere lovet en rask Nato-prosess for Finland dersom de søker medlemskap.

– Dersom Finland bestemmer seg for å søke, blir de ønsket varmt velkommen i Nato, og søknadsprosessen vil skje raskt og smidig, sa Stoltenberg i en uttalelse torsdag.

Også i USA er det uttrykt sterk støtte, og amerikanske senatorer har lovet rask behandling av en eventuell svensk og finsk Nato-søknad.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 45 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrJernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de behandles likt?
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får alliere deg med Sve og Frp når det gjeld miljøpolitikk.  Symboltunge som dei er.
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse