Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
13 mai 2022 17:37
Del på Facebook
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er negativ til Finland og Sveriges Nato-medlemskap. Foto: Torstein Bøe / NTB
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er negativ til Finland og Sveriges Nato-medlemskap. Foto: Torstein Bøe / NTB

Tyrkias president sier han ikke er tilhenger av Nato-medlemskap for Sverige og Finland. – Overraskende, sier Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

Å innlemme Sverige og Finland i alliansen vil være en feil, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fredag.

Han hevdet at skandinaviske land støtter militante kurdere og andre grupper som Tyrkia ser på som terrorister.

– Skandinavia er som gjestehus for terrororganisasjoner, sa Erdogan til journalister i Istanbul fredag. Han viste blant annet til den væpnede kurdiske organisasjonen PKK.

Møtes lørdag

Finlands utenriksminister Pekka Haavisto og Sveriges utenriksminister Ann Linde vil diskutere Erdogans utspill med Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu i et møte i Berlin lørdag.

Natos utenriksministre har et uformelt møte om Ukraina-krigen, og Haavisto og Linde er invitert til å delta selv om landene deres ikke er Nato-medlemmer – ennå.

– Overraskende

Uttalelsen fra Erdogan kom samme dag som en svensk Nato-analyse konkluderte med at svensk medlemskap i Nato vil ha konfliktdempende effekt i hele Nord-Europa.

En rekke andre Nato-land har uttrykt stor støtte til svensk og finsk medlemskap. I Finland har både president Sauli Niinistö og statsminister Sanna Marin sagt at en finsk Nato-søknad bør sendes raskt.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre sier han ikke var forberedt på at Erdogan ville si nei til svensk og finsk Nato-medlemskap.

– Det er første gang jeg har hørt om dette, sier Støre til NTB.

– Det kommer overraskende på meg. Jeg opplever at de samtalene som har vært i Nato til nå, har gitt uttrykk for at Sverige og Finland – som er nære partnere av Nato – har alle kvalifikasjoner til å bli medlemmer. Og det er Norges holdning, sier han.

– Forhandlingsutspill

Erdogan sa også at det var et feilskjær å gi grønt lys for Nato-medlemskap til Hellas i 1952. Han anklaget Hellas for å bruke alliansen mot Tyrkia.

– Tyrkia vil ikke gjenta en slik tabbe, sa han.

Tyrkia-kjenner Einar Wigen, som er førsteamanuensis ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved UiO, mener Erdogan åpenbart ønsker å oppnå noe med sine uttalelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min første tolkning av dette er at det er et forhandlingsutspill. Det er åpenbart at Tyrkia ønsker seg noe. Men hva de vil ha, hvordan de skal få det og om de eventuelt får det, er det litt tidlig å si. Men jeg ville tenkt at dette har man alle muligheter for å løse, sier Wigen.

Kan blokkere

Han tror definitivt at Tyrkia kan være villige til å sette ned foten mot svensk og finsk Nato-medlemskap. Alle de 30 eksisterende Nato-landene må godkjenne nye medlemmer.

– Hvis Tyrkia ikke får det de vil ha, hvis de ikke føler de får nok ut av å godta at de blir medlemmer, kan de definitivt finne på å sette en stopper for det, sier Wigen.

Det samme konstaterer militæranalytiker Steen Kjærgaard ved Forsvarsakademiet i Danmark.

– Medlemskap i Nato krever enstemmighet. Derfor kan Tyrkia reelt sett godt blokkere for opptak av de to landene ved å stemme imot, sier han til Ritzau.

Pressmiddel

Paul Levin, som er sjef for Institutt for Tyrkia-studier ved universitetet i Stockholm, utelukker ikke at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil gjøre alvor av trusselen om å nekte svensk og finsk medlemskap.

– Det er mange som har snakket om denne risikoen, om at det er mange spørsmål som Tyrkia er misfornøyde med i det bilaterale forholdet til Sverige. Det handler først og fremst om kurderspørsmålet og synet på PKK, sier han.

Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) fører en væpnet kamp i Tyrkia og er terrorstemplet både der og av EU og USA. Dette til tross for at amerikanerne samarbeidet tett med det som blir sett på som den syriske grenen av organisasjonen, YPG-militsen.

Levin utelukker ikke at Erdogan nå vil bruke Sveriges Nato-søknad som pressmiddel for å få en slutt på USAs støtte til YPG.

Stoltenberg lovet rask prosess

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg har tidligere lovet en rask Nato-prosess for Finland dersom de søker medlemskap.

– Dersom Finland bestemmer seg for å søke, blir de ønsket varmt velkommen i Nato, og søknadsprosessen vil skje raskt og smidig, sa Stoltenberg i en uttalelse torsdag.

Også i USA er det uttrykt sterk støtte, og amerikanske senatorer har lovet rask behandling av en eventuell svensk og finsk Nato-søknad.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Nils Hagseth 14 timer siden Eksportvegen fremfor Møreaksen
Kvifor er det så viktig å sette desse prosjekta opp mot kvarandre? "Nye veier " styrer det eine og vegvesenet ...
I følge Frank Sve (Frp), så er det rikelig med penger til å bygge veier: «Frp mener regjeringen har mer ...
Geir Gerhard Greger 5 dager siden Klimabispen møter olje og gassbyen
Kanskje hun kommer til byen for å gi byen den siste olje..
Kristian Haukås 5 dager siden Historien om Møreaksen
Har du ikke bedre ting å ta deg til på Stortinget enn å komme med sånnt greinalaust vås?
Roger Fjellstad Olsen 7 dager siden Pontius Pilatus-prisen til MDG
Det er jo komisk å kalle andre for Pontius Pilatus når en heter Hogne Hongset og skriver for Steigan og hjelper ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte