Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
26 august 2022 05:35
Del på Facebook
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til fredag 26. august.

Boliglånsrenten kan være 5 prosent neste sommer

Boliglånsrenten kan krype opp i 5 prosent til sommeren neste år. Det er rundt 2 prosentpoeng høyere nivå enn i dag.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Rentemegler Thomas Nordvang i Sparebank 1 Nord-Norge sier pilene i rentemarkedet peker rett opp, og at markedet nå priser inn en rente på 3,93 prosent i mars neste år, før den bikker fire prosent på våren. Det betyr, ifølge Nordvang, en boliglånsrente ut til kundene på over 5 prosent.

Angolas president beholder makten

President João Lourenço beholder makten i Angola etter at partiet hans sikret seg flertall i onsdagens valg. Når 97,3 prosent av stemmene er telt opp, viser resultatet at MPLA fikk 51,7 prosent av stemmene, noe som sikrere dem 124 av de 220 plassene i nasjonalforsamlingen.

Adalberto Costa Júniors Unita fikk 44,5 prosent av stemmene. Landets største opposisjonsparti får dermed 90 plasser i nasjonalforsamlingen.

Krefter i SV vil stanse norsk våpenhjelp til Ukraina

Krefter i SV vil ikke lenger støtte Ukraina med våpen og vil ha omkamp om saken. Partiledelsen synes ikke det er nødvendig.

Nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, sier at Ukraina må få de våpnene de faktisk trenger for å forsvare seg, sier han.

Annonse
Annonse

Internasjonal leder i SV, Gjermund Skaar, sier at han var mot å sende våpen i april, og at han er mot å sende våpen i dag: – Fordi mer våpen alltid skaper mer krig, sier han.

California krever nullutslipp for nye biler

California, USAs mest folkerike stat, har bestemt at alle nye biler som selges fra 2035 skal være nullutslippsbiler. Salget av fossilbiler til de 40 millioner innbyggerne skal fases ut gradvis.

– Dette er en ambisiøs, men oppnåelig tidsplan. Innen de barna som blir fød i år, begynner på ungdomsskolen, vil det bare være mulig å kjøpe nullutslippsbiler og et begrenset antall ladbare hybridbiler, sier myndighetene.

Forskere har funnet 21 russiske filtreringssentre

Russland har minst 21 såkalte filtreringsleirer i Ukraina, der de holder igjen, avhører og fører saker mot krigsfanger og sivile, ifølge amerikanske forskere. Ved hjelp av bilder fra kommersielle satellittjenester og opplysninger fra åpne kilder har de pekt ut 21 steder som de med «stor sikkerhet» har identifisert som filtreringssentre. Det er blant annet snakk om skoler, markeder og fengsler. På et av stedene er det også funnet noe som ser ut som et gravsted.

Kyiv fjerner russiske gatenavn

Bykart over Kyiv er i ferd med å bli utdatert. Gater som er oppkalt etter russiske forfattere fra 1800-tallet – som Pusjkin, Tolstoj og Tsjekhov – har allerede fått nye navn. Samme skjebne venter tyskfødte Karl Marx og Friedrich Engels, som sto bak «Det kommunistiske manifest». Selv Mikhail Bulgakov, som ble født i Ukraina, ryker ut.

I tillegg fjernes sovjetiske militære ledere fra andre verdenskrig og gatenavn som henviser til russiske byer.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse