Reaksjonene har strømmet inn etter nyheten om at Mikhail Gorbatsjov, Sovjetunionens siste leder, er død. Han hylles av flere som en banebrytende politiker.
– Gorbatsjov døde i en tid der det russiske demokratiet mislykkes, sier Tysklands statsminister Olaf Scholz.
Han hyller Gorbatsjovs rolle i gjenforeningen av Tyskland, men beklaget at hans forsøk på å etablere et varig demokrati i Russland mislyktes.
Den tidligere lederen av Sovjetunionen døde tirsdag kveld på et sykehus i Moskva etter langvarig sykdom. Han ble 91 år gammel. Gorbatsjov satt på toppen i Kreml 1985 til 1991 og forsøkte å skape et mer åpent og demokratisk Sovjetunionen.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at Gorbatsjov vil bli husket som en modig leder som satte sitt tydelige preg på historien.
Putin kondolerer
Tross at de to hadde et anstrengt forhold, uttrykker også Russlands nåværende president Vladimir Putin at Gorbatsjov hadde stor påvirkning på verdenshistorien.
– Han ledet landet vårt gjennom en periode med komplekse, dramatiske endringer og store utenrikspolitiske, økonomiske og sosiale utfordringer. Han forsto at reformer var nødvendige og forsøkte å tilby sine egne løsninger på akutte problemer, sier Putin i en uttalelse onsdag.
Putin har omtalt Sovjetunionens oppløsning som en katastrofe, men Kreml har unngått å rette hard kritikk mot Gorbatsjov direkte.
Delte meninger i Russland
Fra fengselet roser opposisjonsleder Aleksej Navalnyj også Gorbatsjovs fredelige avgang.
– Han gikk av fredelig og frivillig, og respekterte sine velgeres ønsker. Dette er i seg selv en enorm bragd i det tidligere Sovjetunionen, skriver Navalnyj på Twitter.
I Russland var og er det svært delte meninger om Gorbatsjov, sier Nupi-forsker Julie Wilhelmsen til NTB.
– Der har ikke Gorbatsjov blitt sett på som helt, slik noen av oss i Vesten har gjort. Sovjetunionens sammenbrudd medførte så mye lidelse og kaos for så mange mennesker, sier hun.
– Et varmt menneske
Tidligere Ap-statsminister Gro Harlem Brundtland husker Mikhail Gorbatsjov som et varmt og engasjert menneske. Hun var statsminister samtidig som Gorbatsjov ledet Sovjetunionen.
De to møttes en lang rekke ganger, blant annet sommeren 1991, et halvt år før Sovjetunionens fall, da Gorbatsjov kom på besøk til Oslo.
– Han gjorde dypt inntrykk, mer enn noen annen leder jeg møtte gjennom så mange år, sier hun
Nato-leder Jens Stoltenberg hyller Gorbatsjov for hans internasjonale samarbeid, som åpnet for et partnerskap mellom Russland og Nato.
FNs generalsekretær António Guterres sier at Gorbatsjov gjorde mer enn noe annet enkeltmenneske for å sikre at den kalde krigen fikk en fredelig slutt.
Reagan og Bush
Stiftelsene til de to amerikanske presidentene Ronald Reagan og George H.W. Bush hyller den tidligere sovjetlederen etter hans død. De to presidentene hadde begge mye å gjøre med Gorbatsjov mot slutten av den kalde krigen.
Reagan Foundation and Institute beskriver ham som en mann som «en gang var en politisk motstander av Reagan, som endte opp med å bli en venn».
George and Barbara Bush Foundation skriver at Bush og Gorbatsjov jobbet tett sammen på slutten av den kalde krigen for å sikre at Sovjetunionens oppløsning ble fredelig. Det «ledet til frihet for millioner av mennesker i Øst-Europa», heter det videre.
– President Bush sa ofte at president Gorbatsjov stakk fram hodet på et kritisk punkt i historien for å sikre verdensfreden, skriver Bush-stiftelsen.
– Enestående visjonær
USAs nåværende president Joe Biden hyller Gorbatsjov som en enestående visjonær.
Videre trekker han fram Gorbatsjovs reformarbeid og tro på Sovjetunionen som et mer åpent land etter «så mange år med isolasjon og fattigdom».
– Disse var handlingene til en enestående leder. En med blikket til å se at en annen framtid var mulig og motet til å risikere hele karrieren for å komme dit. Resultatet var en tryggere verden og større frihet for millioner av mennesker, sier Biden.
Europeiske ledere
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen hyller Mikhail Gorbatsjov som mannen som banet vei for et fritt Europa.
– Han spilte en avgjørende rolle for å gjøre slutt på den kalde krigen og løfte jernteppet. Det åpnet vei for et fritt Europa, skriver von der Leyen.
– Denne arven er en vi aldri vil glemme, heter det videre.
Frankrikes president Emmanuel Macron «kondolerer bortgangen til Mikhail Gorbatsjov, en fredens mann hvis valg åpnet opp en vei mot frihet for russere» i en Twitter-melding.
– Hans engasjement for fred i Europa endret vår delte historie, heter det videre.
Tysklands tidligere statsminister Angela Merkel, som var født og oppvokst i Øst-Tyskland, sier Gorbatsjov var ansvarlig for en fundamental endring i livet hennes.
Kontrast til Putin
Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg omtaler i en kommentar til NTB fredsprisen Gorbatsjov fikk i 1990 som velfortjent.
– Selv om det nåværende Putin-styret i Russland dessverre tar oss i helt gal retning, vil Gorbatsjovs bidrag til en mer integrert verden og et bedre forhold mellom øst og vest, for alltid ha betydd uendelig mye for millioner av mennesker, sier hun.
Storbritannias statsminister Boris Johnson sier han beundret Gorbatsjov for motet hans og tegner en tydelig kontrast med Russlands nåværende leder.
– Det er trist å høre om dødsfallet til Gorbatsjov. Jeg har alltid beundret motet og integriteten han viste prov på da han sørget for at den kalde krigen fikk en fredelig slutt, skriver Johnson.
– I tiden med Putins aggresjon i Ukraina er hans utrettelige innsats for å åpne opp Sovjetsamfunnet stadig et eksempel for oss alle, heter det videre.
(©NTB)