Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
14 september 2022 11:58
Del på Facebook
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har opprettet en arbeidsgruppe med Norge som skal foreslå tiltak for å få ned gassprisen i Europa. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har opprettet en arbeidsgruppe med Norge som skal foreslå tiltak for å få ned gassprisen i Europa. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EU og Norge har etablert en felles arbeidsgruppe som skal se på mulighetene for lavere gasspriser.

Det sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i en tale til EU-parlamentet onsdag morgen. Der viet hun mye tid til energikrisen Europa nå står i med skyhøye gass- og strømpriser.

– Vi må fortsette å jobbe for å få ned gassprisen, sa von der Leyen, som har hatt flere samtaler med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) den siste uken.

Hyllet norske venner

Senest mandag snakket de to på telefon om energikrisen som oppsto etter at Russland kuttet i gassleveransene til Europa. Norge er nå den største gasseksportøren til EU.

I talen ga von der Leyen honnør til EUs «pålitelige norske venner» og understreket at krisetiltakene som nå skal utarbeides, vil ta høyde for det spesielle forholdet unionen har til sine ulike leverandører.

Hun trakk imidlertid ingen konklusjoner om tiltaket flere av EUs medlemsland har tatt til orde for de siste dagene, nemlig en makspris på gass. Støre har på sin side advart mot et gasspristak.

– En makspris vil ikke gjøre noe med det grunnleggende problemet, nemlig at det er for lite gass i Europa, sa Støre etter sin forrige samtale med von der Leyen.

Henter inn 1.500 milliarder

EU-toppen varslet også en rekke andre krisetiltak som skal bidra til å få Europa gjennom vinteren.

Blant annet skal det innføres et inntektstak for selskaper som produserer strøm med lave kostnader. Det vil ifølge von der Leyen gi medlemslandene tilgang til 140 milliarder euro, tilsvarende 1.500 milliarder norske kroner. Pengene skal gå til dem som trenger det mest.

– Disse selskapene får inntekter de aldri har tatt høyde for eller drømt om, sa von der Leyen.

EU-kommisjonen kommer også til å be om et «solidaritetsbidrag» fra europeiske olje-, gass- og kullselskap som tjener store penger på energikrisen, sa von der Leyen.

EUs energikriseplan inneholder dessuten strømsparingstiltak som skal få ned forbruket på tidspunkt der forbruket vanligvis er høyt.

I talen understreket von der Leyen at det europeiske strømmarkedet ikke fungerer lenger. Ifølge EU-toppen er strømprisene i Europa ti ganger høyere nå enn de var før pandemien.

– Vi kommer til å gjennomføre en omfattende reform av strømmarkedet, sa hun.

Varsler ny minerallov

Von der Leyen kom også med en rekke andre energinyheter da hun holdt sin årlige tale om tingenes tilstand i unionen. EU har blant annet planer om å opprette en ny bank for å oppmuntre til investeringer i hydrogen. Tre milliarder euro, tilsvarende 30 milliarder kroner, skal gå til dette formålet.

I tillegg kommer kommisjonen til å legge fram en ny lov som skal sikre unionen tilgang til kritiske materialer.

– I dag kontrollerer Kina den globale prosessindustrien. Nesten 90 prosent av sjeldne jordarter og 60 prosent av verdens litium framstilles i Kina, sa von der Leyen i talen.

En slik lov vil identifisere strategiske prosjekter langs hele forsyningskjeden og bygge opp strategiske reserver når forsyningene trues.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 30 minutter siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu sier at premisset for fergefri E39 er at det først og fremst skal legge til rette for fergeavløsning for ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDet er det eg har sagt. Fergefri veg til Otrøya er i realiteten ein konsekvens av fergefri E39 frå Ålesund ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDen raskeste traséen for Møreaksen går over Otrøya – det er ingen premiss for fergefri E39. Som en konsekvens av ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDersom premisset er at E39 skal først og framst legge til rette for fergeavløysing til Otrøya og Gosssen er argumentrekka ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNår du ikke har argumenter til artikkelen, så skriver du om noe helt annet. Les innlegget til Rasmussen en gang ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøVeblungnes: Trangt gjennom sentrumBrustuglia: Problem på vinterenVolda sentrum: E39 gjennom sentrum.Rv70: 3 bruer oppgraderast til å takle dagens standard på ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse