Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
05 oktober 2022 06:05
Del på Facebook
Laks på Salmars anlegg på Frøya i 2018. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Laks på Salmars anlegg på Frøya i 2018. Foto: Gorm Kallestad / NTB

I årets ni første måneder har Norge eksportert sjømat for 109 milliarder kroner. Det er rekord, og beløpet er 29 prosent høyere enn i samme periode i fjor.

– Verdiveksten for norsk sjømateksport har vært imponerende i år, og i september passerte vi 100-milliardersgrensen. Historisk høye priser er en av forklaringene til at tredje kvartal ga tidenes høyeste eksportverdi for norsk sjømat, sier Christian Chramer, administrerende direktør i Norges sjømatråd.

Tidenes beste kvartal

I tredje kvartal eksporterte Norge sjømat for 39 milliarder kroner. Dette er tidenes høyeste verdi i ett kvartal. Den gamle rekorden var fra fjerde kvartal i 2021 og lød på 36,1 milliarder kroner.

– Norsk sjømat har beholdt sin sterke globale posisjon både gjennom koronapandemien og den krevende tiden vi befinner oss i nå. Økte produksjonskostnader, utfordrende logistikk og en skyhøy matvareinflasjon i våre viktigste markeder har løftet sjømatprisene, men gjør samtidig at vi går usikre tider i møte når kjøpekraften svekkes og markedene er i rask endring, sier Chramer.

Tre firedeler kommer fra laks

I kvartalet ble det eksportert 355.000 tonn laks til en verdi av 28 milliarder kroner. Den står for 72 prosent av verdien, og i volum utgjorde den 49 prosent.

Sammenlignet med samme periode i fjor økte verdien med 6,5 milliarder kroner, eller 30 prosent. I volum, var økningen 2 prosent. De viktigste markedene i tredje kvartal var Polen, Danmark og Frankrike.

annonse

– I EU-markedet faller hjemmekonsumet av laks, men her tar restaurantene en stadig større andel, noe som kompenserer for nedgangen i dagligvarehandelen, sier Christian Chramer.

Også klippfisk

Hvitfisk og makrell kan også vise til en sterk vekst. Eksportverdien for fryst torsk har aldri vært høyere i et tredje kvartal.

Det samme gjelder klippfisk, der de viktigste mottakerne var Portugal, Brasil, og Kongo-Brazzaville. Det ble eksportert 21.000 tonn klippfisk til en verdi av 1,4 milliarder kroner. Verdien økte med 26 prosent, mens volumet sank med 6 prosent.

Så langt i år har imidlertid tørrfisk hatt en svak utvikling, og i volum går det ned også for både ferske og fryste filetprodukter.

September var isolert sett en rekordmåned, med en eksportverdi for sjømat på 15,1 milliarder kroner. Dette utgjør en økning på 27 prosent fra september i fjor. Den forrige rekorden for en enkeltmåned var mars i år, med 12,5 milliarder kroner.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 3 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnJeg tror de fleste følger dine velmenende råd. Men svær ofte skjer det uforutsette ting. Og du kan jo ikke ...
Anne Mari Sandshamn 3 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøOm du stresser av gårde i frykt for å møte en stengt fergebom,bør du lære deg å starte avreise tidliger. ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte