Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
05 oktober 2022 06:05
Del på Facebook
Laks på Salmars anlegg på Frøya i 2018. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Laks på Salmars anlegg på Frøya i 2018. Foto: Gorm Kallestad / NTB

I årets ni første måneder har Norge eksportert sjømat for 109 milliarder kroner. Det er rekord, og beløpet er 29 prosent høyere enn i samme periode i fjor.

– Verdiveksten for norsk sjømateksport har vært imponerende i år, og i september passerte vi 100-milliardersgrensen. Historisk høye priser er en av forklaringene til at tredje kvartal ga tidenes høyeste eksportverdi for norsk sjømat, sier Christian Chramer, administrerende direktør i Norges sjømatråd.

Tidenes beste kvartal

I tredje kvartal eksporterte Norge sjømat for 39 milliarder kroner. Dette er tidenes høyeste verdi i ett kvartal. Den gamle rekorden var fra fjerde kvartal i 2021 og lød på 36,1 milliarder kroner.

– Norsk sjømat har beholdt sin sterke globale posisjon både gjennom koronapandemien og den krevende tiden vi befinner oss i nå. Økte produksjonskostnader, utfordrende logistikk og en skyhøy matvareinflasjon i våre viktigste markeder har løftet sjømatprisene, men gjør samtidig at vi går usikre tider i møte når kjøpekraften svekkes og markedene er i rask endring, sier Chramer.

Tre firedeler kommer fra laks

I kvartalet ble det eksportert 355.000 tonn laks til en verdi av 28 milliarder kroner. Den står for 72 prosent av verdien, og i volum utgjorde den 49 prosent.

Sammenlignet med samme periode i fjor økte verdien med 6,5 milliarder kroner, eller 30 prosent. I volum, var økningen 2 prosent. De viktigste markedene i tredje kvartal var Polen, Danmark og Frankrike.

annonse

– I EU-markedet faller hjemmekonsumet av laks, men her tar restaurantene en stadig større andel, noe som kompenserer for nedgangen i dagligvarehandelen, sier Christian Chramer.

Også klippfisk

Hvitfisk og makrell kan også vise til en sterk vekst. Eksportverdien for fryst torsk har aldri vært høyere i et tredje kvartal.

Det samme gjelder klippfisk, der de viktigste mottakerne var Portugal, Brasil, og Kongo-Brazzaville. Det ble eksportert 21.000 tonn klippfisk til en verdi av 1,4 milliarder kroner. Verdien økte med 26 prosent, mens volumet sank med 6 prosent.

Så langt i år har imidlertid tørrfisk hatt en svak utvikling, og i volum går det ned også for både ferske og fryste filetprodukter.

September var isolert sett en rekordmåned, med en eksportverdi for sjømat på 15,1 milliarder kroner. Dette utgjør en økning på 27 prosent fra september i fjor. Den forrige rekorden for en enkeltmåned var mars i år, med 12,5 milliarder kroner.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje G. Finnøy 47 minutter siden MA InterCity – Når utgangspunktet er som galest
@Terje SundsbøFlertallet i fylket er veldig tydelig på at oversjøisk løsning foretrekkes fremfor gigantomani prosjektet.At omveien er ett produkt av lobbyisme, ...
I og med at enkelte omvei tilhengere stadig prøver å fremstille utfallet skråsikkert som bestemt, pengene på konto, spaden satt ...
@Anne Mari SandshamnIngen ting av det du opprinnelig skrev var å lese i linken til Sunnmørsposten, som du opprinnelig viste til. Jeg ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden MA InterCity – Når utgangspunktet er som galest
@Terje SundsbøIkke meg som har funnet på dette, ville bare vise deg hva transport firma velger. Som ser om du leste ...
@Anne Mari SandshamnDet svaret til slutt som du nå viser til står ikke i leserinnlegget du linket til, og heller ikke i ...
Anne Mari Sandshamn 20 timer siden MA InterCity – Når utgangspunktet er som galest
@Terje SundsbøHvorfor skal jeg se fram til det?  hva han ( og i grunn du og ) mener er irrelevant for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte