Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
05 oktober 2022 10:35
Del på Facebook
Foto: Musti
Foto: Musti
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjæledyr får nemlig en stadig viktigere plass i livene våre, og i mange tilfeller kan de også utkonkurrere en menneskelig partner. Det viser tall fra Den store kjæledyrundersøkelsen 2022.

Line Sandstedt jobber som utdanningsansvarlig i Dyrebar Omsorg – en organisasjon som jobber for at mennesker i alle aldre kan få glede av samhandling med dyr. Sandstedt er ikke overrasket over tallene som sier at mange tenker mer på kjæledyret enn partneren sin. Hun setter det på spissen.

Annonse
Annonse

– Samboeren din trenger deg ikke, men dyret er helt avhengig av deg, sier hun.

Sjalusi er vanlig

Så mange som 38 prosent svarer at de ville valgt kjæledyret fremfor menneskelig partner dersom de to ikke kom godt overens. Sandstedt sier at det er en kjent problemstilling at partnere kan kjenne på sjalusi overfor kjæledyret og hvor knyttet partneren deres er til kjæledyret.

– I Dyrebar Omsorg jobber vi med hvordan dyr kan hjelpe mennesker, og jeg har vært borti at mennesker kan være sjalu på kjæledyret fordi den andre partneren er mer fokusert på dyret enn dem, for eksempel ved at hunden blir liggende mellom dem i sengen, sier hun.

Når samlivsbruddet er et faktum

Et samlivsbrudd er ofte vondt og krevende. Det å planlegge hva som skal skje med økonomien ved et eventuelt brudd er ikke veldig romantisk, men smart. På samme måte er det lurt å ha snakket om hva som skal skje med kjæledyret.

Annonse
Annonse

– Vi anbefaler å ha kontraktsfestet hvem som skal ha omsorg for kjæledyret ved et eventuelt brudd eller ved en skilsmisse, sier Sandstedt og utdyper:

– Jeg har erfart at par sender hunden mellom Oslo og Trondheim for å dele på omsorgen etter et brudd. Hvis man havner der, bør man tenke på hva som er det beste for dyret. Det krever mye av hunder å skifte hjem, og stabilitet og struktur er viktig, sier hun.

Delt bosted er ikke å anbefale

Men for mange er 50/50-løsning den eneste muligheten fordi de ikke har tid eller mulighet til å ha kjæledyret på fulltid. Da er Sandstedt klar med sine råd.

– Bli enige om hvordan dere gjør det med levering og henting, og avtal å ha samme regler i begge hjem. På den måten får hunden mest mulig forutsigbarhet. Det er med hunden som med små barn; de er avhengig av at vi voksne tar ansvar og gjør det som er best for dem til enhver tid.

– Jeg har jobbet med mange hunder som har bodd 50 prosent i to ulike hjem, og noen ganger anbefaler jeg at de går over til å ha kun et hjem fordi hunden mentalt sett ikke klarer å skifte hjem hele tiden. Så man må se an hva som er bra for hunden og handle deretter, avslutter hun.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 9 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse