Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
10 oktober 2022 07:44
Del på Facebook
Reindriftssamene fra Fosen demonstrerte foran Stortinget i august i fjor. De vant fram i Høyesterett med at vindkraftutbyggingen var ulovlig, men vindmøllene står fortsatt. På bildet holder reindriftssame Maja Kristine Jåma appell. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
Reindriftssamene fra Fosen demonstrerte foran Stortinget i august i fjor. De vant fram i Høyesterett med at vindkraftutbyggingen var ulovlig, men vindmøllene står fortsatt. På bildet holder reindriftssame Maja Kristine Jåma appell. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vindmøllene på Fosen står fortsatt, ett år etter høyesterettsdommen som sier at konsesjonen er ulovlig. SV krever nå svar fra fire statsråder i Stortinget.

– Det er et pågående menneskerettsbrudd, det er svært alvorlig, sier Lars Haltbrekken (SV), som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

annonse

Samiske reineiere har krevd at vindmøllene må rives etter Høyesteretts dom, men regjeringen vil heller finne tiltak for at reindriften og vindkraften kan eksistere side om side.

– Det regjeringen har satt i gang er utredninger. Det mener vi ikke er holdbart, sier Haltbrekken til NTB.

Viser til internasjonalt engasjement

I den ordinære spørretimen onsdag har SV sendt bud på fire statsråder for å svare på spørsmål om saken. Målet er å legge press på regjeringen, sier Haltbrekken.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) får spørsmål om hvordan regjeringens håndtering rimer med Norges engasjement for menneskerettigheter andre steder i verden.

annonse

– Norge har jo et internasjonalt engasjement for menneskerettigheter og tar det ofte opp med andre land. Så er vi vitne til et menneskerettsbrudd overfor urfolk her hjemme, sier Haltbrekken.

Tilgang til vinterbeite

Også næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), landbruksminister Sandra Borch (Sp) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) får spørsmål om saken. SV vil blant annet vite hvordan regjeringen vil sikre at reinen på Fosen får tilgang til vinterbeite og hvordan den vil ivareta reindriftssamenes rettigheter i forbindelse med industriplaner andre steder i landet. Partiet spør dessuten om regjeringen vil «fryse inntektene» til selskapet Fosen vind.

Reineierne på Fosenhalvøya fikk medhold i Høyesterett i dommen i fjor. Den slo fast at vindkraftverkene på Storheia i Åfjord og Haraheia i Roan krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter. Reineierne har krevd at vindmøllene må rives, men regjeringen vil altså heller finne tiltak for reindriften. Etter samenes syn finnes det ikke tiltak som er gode nok til å løse problemet så lenge vindmøllene står.

Haltbrekken mener det bare er én løsning som er akseptabel:

– Vi trenger mer fornybar energi, men vi kan ikke bryte menneskerettighetene. Derfor ser vi ikke noen annen løsning enn at vindmøllene må ned, sier han.

(©NTB)

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Klippfiskadagan 2023
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøFor en gangs skyld synes jeg du han legge ved linker til noe annet enn andre leserinnlegg av RR.. har ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Frihet til å kunne velge bilen
Men hvorfor mener Frank Sve og Frp at bilistene ikke skal kunne ferdes når de vil, men måtte vente på ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte